Zapadna Srbija Politika Pravosuđe

Krivična prijava zbog izborne krađe u Sjenici i Novom Pazaru

Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru podneta je krivična prijava protiv NN lica zbog zloupotrebe prava na glasanje i falsifikovanja isprava na tri biračka mesta u Sjenici i jednom biračkom mestu u Novom Pazaru, na predsedničkim izborima 2. aprila. Na ovim mestima je masovno ubeleženo da su glasali građani koji tog dana nisu bili u Srbiji.

Pokret Dosta je bilo ima dokaze da je zloupotrebljen glas i falsifikovan potpis za više od 20 građana, za koje se znalo da ne mogu da glasaju, a osnovano sumnjamo da je zloupotreba bila znatno masovnija. Ispred svih imena građana koji nisu bili tog dana u zemlji uneta je u biračkom spisku crtica, a broj tako označenih imena je mnogo veći od 20. Takođe, najednom od biračkih mesta ukupan broj nevažećih listića bio je manji od broja birača za koja znamo da se toga dana nisu ni pojavili na izborima i daleko manji od broja birača ispred čijeg imena je upisana crtica. Na biračkom mestu 44, selo Raškoviće, opština Sjenica, od ukupno 387 upisanih birača na izbore je izašlo 373 birača, a podršku kandidatu SNS-a Aleksandru Vučiću dalo je 372 birača.

Krivičnu prijavu je podneo Saša Radulović, predsednik poslaničke grupe Dosta je bilo i kandidat za predsednika Srbije. U prijavi se tužilaštvu predlaže da preko RIK-a izvrši uvid u birački spisak sa naznačenih biračkih mesta i utvrdi da li je označeno da su glasali građani za koje DJB ima podatke da nisu bili u zemlji, da sasluša sve navedene građane čije je glasačko pravo zloupotrebljeno i čija imena je DJB dostavio, da sasluša sve članove tih biračih odbora  i proveri kompletan birački materijal iz Sjenice i Novog Pazara.

U Sjenici i Novom Pazaru su sistemski prekršena pravila izbornog postupka, ukradeno izborno pravo i grubo su zloupotrebljeni lični podaci birača. Izborno pravo je neprikosnoveno, a glasanje umesto samo jednog birača, prema imperativnim propisima, mora dovesti do poništavanja rezultata i ponovnog glasanja. Legitimnost cele države i društva dovedeni su u pitanje jer se zasnivaju na fer i korektnim izborima, a izbori sprovedeni 2. aprila kao i uslovi u kojima se odvijala predizborna kampanja bili su sve samo ne korektni i zakoniti.

Prilog

Krivična prijava

Krivicna-prijava-Sjenica

OJT-u-Novom-Pazaru

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Još jednom ja a povodom biračkog spiska i neverovatne krađe preko koje svi prelaze kao da su hipnotisani. Samo po ovom osnovu bi u Srbiji trebalo organizovati demonstracije dok se birački spisak ne ažurira. Već sam pisao da u Srbiji ne može biti više od 5,5 miliona glasača, dakle to je mnogo manje od procene DJB o 5,8 miliona. I opet, dokazaću to na primeru Danske i Švedske, jer su njihovi brojevi egzaktni.

    Izbori u Danskoj 2015:

    Stanovnika: 5,748 miliona (cenzus 2017)
    Izašlih birača: 3.519.987 (85,9%)
    Ukupno registrovanih birača: 4.097.772
    Procenat biračkog tela u ukupnom stanovništvu: 71,29

    Izbori u Švedskoj 2014:

    Stanovnika: 9,593 miliona (2013)
    Izašlih birača: 6.108.392 (83,3%)
    Ukupno registrovanih birača: 7.333.003
    Procenat biračkog tela u ukupnom stanovništvu: 76,44 (koji može biti samo manji, jer je Švedska imala manje stanovnika 2013, u odnosu na 2014)

    Srbija ima 7,1 milion stanovnika (čak i malo manje).

    Danska proporcija za srpsko glasačko telo/ukupan broj birača: 5,061 milion
    Švedska proporcija za srpsko glasačko telo/ukupan broj birača: 5,427 miliona

    Moja procena ukupnog broja glasača u Srbiji, sa ugrađenom greškom je bila oko 5,5 miliona. Kada imate najmanje 1,2 miliona NEPOSTOJEĆIH glasača, onda su “osvojeni” nazadnjački procenti igrarija. Prvi krug je pokraden TU, a izborna krađa od najmanje 300.000 glasova, na samim izborima, je obično šibicarenje.

    • Srbin koji živi u inostranstvu ima ličnu kartu i u njoj adresu u Srbiji,, znači prebivalište je u Srbiji, a boravište u inostranstvu.
      po osnovu prebivališta je u biračkom spisku na nekom biračkom mestu u Srbiji, što obavezno treba menjati u zakonu, jer ako hoće da glasa u inostranstvu prijavljuje to tamo i glasa sa pasošem, a ovde neko može da ukrade njegov glas neometano !!!

  • Ja ponovo moram da intervenišem, budući da spada u domen moje profesije. Nepodnošljivo je da ispod komentara recimo piše “18 sata i 31 minuta pre”. Jedan naš sajt (kad kažem naš mislim na Srbiju) mora da poštuje srpski jezik, gramatiku i pravopis i tu nema nikakvih proizvoljnosti. Tako je na svim sajtovima svih zemalja makar u Evropi i Americi. To naprosto mora da bude tako i ne postoje mogućnosti za izuzetak. Ja nisam internetski stručnjak, iako sam ceo dan zbog posla na internetu, ne znam kako se to rešava, ali to se mora rešiti. Ili se vratiti na stari sistem označavanja s navođenjem datuma i sata.

    • Ana, hvala na sugestiji. Već smo ispravili. Još uvek tu ima stvari koje treba “dotegnuti” pa nam vaši komentari znače kako bi nam skrenuli pažnju na sve što nije dobro.