Politika Prenosimo

OSI: Vučić nelegalno koristio državni novac u kampanji

Prenosimo vam članak portala opensourceinvestigations.com o zloupotrebi javnih resursa za lične svrhe Aleksandra Vučića.


Profil Aleksandra Vučića na Vikipediji “ispeglan” je zahvaljujući lobističkoj kompaniji. Vlada Republike Srbije lagala je kad je poricala da je klijent lobističke kompanije Bell Pottinger, smeštene u Londonu. Godine 2014. Vlada Republike Srbije i predsednik Vlade Vučić, kao i Srpska napredna stranka na čijem je on čelu, istovremeno su bili klijenti kompanije Bell Pottinger.

“Radim za Bell Pottinger i Vlada Republike Srbije je moj klijent.”

Ukoliko se pogleda profil Aleksandra Vučića na Vikipediji, moguće je videti da je imao “71 procenata podrške javnog mnjenja u martu 2013. godine”, “da je bio ključna figura u pregovorima pristupanja Srbije Evropskoj uniji” i “uticao na kosovske Srbe da ‘ostave prošlost i misle o budućnosti’”.Trebalo bi svakako znati da ovi navodi potiču od lobističke kompanije unajmljene od strane srpske Vlade kako bi “oprale” Vučića i njegov kabinet.

“Radim za Bell Pottinger i Vlada Republike Srbije je moj klijent. Predložio bih da uredim ovaj članak kako bih ukazao na Vučićeve aktivnosti kao prvog potpredsednika Vlade.”

U septembru 2013. godine korisnik Vikipedije koji je koristio korisničko ime Vivj2012 napravio je pozitivne promene na stranici Aleksandra Vučića. Zaposleni u Bell Pottinger dodali su materijal koji se odnosi na “Vučićevu ulogu u koalicionoj Vladi u borbi protiv korupcije, kao i u pregovorima sa Kosovom i pristupom Srbije Evropskoj uniji”. (U septembru 2013. godine, Vučić je bio prvi potrpredsednik Vlade. Ali upravo je on imao najvećeg uticaja na vladu kao lider najveće stranke u vladajućoj koaliciji.)

Smeštena u Londonu, Bell Pottinger je jedna od najvećih međunarodnih kompanija za odnose s javnoću, a njen rad obavijen je velom tajne. Zaposleni u Bell Pottinger-u otkrio je svoju poziciju i identitet svog klijenta zato što je ovu kompaniju u to vreme istraživala Vikipedija. Sukob interesa prilikom uređivanja, uključujući i plaćeno uređivanje, strogo se kontroliše na Vikipediji. Poznat po “pročišćavanju” unosa Vikipedijinih klijenata, ublažavanju dostignuća i uklanjanju negativnih informacija, Bell Pottinger je došao pod istragu nakon serije skandala koji uključuju netačne unose na Vikipediji i prevare.

Vučićeva urnebesna poricanja

U septembru 2014. godine kada su opozicija i mediji optužili Vladu Republike Srbije da ima tajni ugovor sa Bell Pottinger-om, Vučić i njegova partija su to žestoko demantovali. Srpska napredna stranka (SNS) označila je te izjave kao “pune gnusnih laži i optužbi”. Vlada Republike Srbije porekla je da ima “bilo kakav ugovor sa agencijom Bell Pottinger” i da je platila bilo kakav novac kompaniji za odnose s javnošću “za lobiranje i građenje imidža zvaničnika aktuelne Vlade”.

Ovi demantiji Vlade i SNS bili su u suprotnosti sa dokazima nezavisnih medija u Srbiji koji su objavili zvanične dokumente koji su uključivali ugovor između Vučićeve Vlade sa lobističkom kompanijom smeštenom u Londonu, kao i podatke iz registra transparentnosti Evropske unije. Prema ovom registru, Vlada Republike Srbije bila je jedan od najvećih klijenata Bell Pottinger-a “u iznosima od 200.000 do 250.000EUR”.

Lobiranje za Vučića – predsednika Vlade, i Vučića – lidera stranke u isto vreme

Veliki napor je uložen u pribavljanje što više informacija o ugovorima između srpske Vlade i Bell Pottinger-a. Predsednik Vlade Vučić vršio je pritisak na nezavisne medije. Unos Bell Pottinger-a u registru transparentnosti Evopske unije (dobrovoljnom registru lobista) bio je izbrisan.

No, uprkos Vučićevim naporima i njegovih lobista, OSI je obezbedio dokumentaciju i dokaze koji pokazuju da je tadašnji premijer Srbije koristio državna sredstva za finansiranje svoje kampanje tokom 2014. godine. Bell Pottinger pozitivno je oblikovao Vučićev unos na Vikipediji u septembru 2013. godine, nekoliko meseci pre nego što je predsednik Nikolić najavio izbore. Nekoliko meseci kasnije, Vlada Republike Srbije i predsednik Vlade Aleksandar Vučić zajedno su bili klijenti ove lobističke kompanije.

OSI sada pokazuje da je tokom 2014. godine, Bell Pottinger istovremeno pružao usluge Vučićevoj Vladi i SNS. Bell Pottinger je član Asocijacije profesionalnih političkih konsultanata (APPC), samoregulatornog tela zaposlenih u javnom sektoru u Velikoj Britaniji. APPC objavljuje registar nudeći informacije o klijentima koje zastupaju članovi Asocijacije. Prema registru APPC, 2014. godine Bell Pottinger je lobirao za predsednika Vlade Aleksandra Vučića, dok je u isto vreme lobirao za predsednika Srpske napredne stranke, Aleksandra Vučića.

APPC_Bell_Pottinger_Government_of Serbia_SNS

Nekompetentni i korumpirani lideri unajmljuju lobiste kako bi “oprali” njihove režime. Aleksandar Vučić ima mnogo toga da sakrije. Zbog toga je Vlada Republike Srbije, jedne od najsiromašnijih, najnedemokratskijih i najkorumpiranijih zemalja Evrope, jedan od vodećih klijenata lobističkih kompanija.

Izvor:Open Source Investigations

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar