Ауторски текст Западна Србија

Ваљево: незаконита и неправедна додела средстава из буџета

Новац из буџета града Ваљева намењен за суфинансирање привредно туристичких манифестација и пројеката у култури дељен је без правила и било каквих критеријума, партијским друговима и пријатељима. Расподела је била непримерена и неправедна.

Неоправдано висок износ од 500.000 динара је додељен плесном студију “Студио М” за организацију “Дифеста” који се одржава на Дивчибарама. Прошле године је ова манифестација из градског буџета добила 200.000 динара и доживела је потпуни фијаско. Имала је веома мали број излагача и посетилаца.

Сајам привреде западне Србије “СПРЕГ” који има традицију дугу 14 година и сваке године све више излагача и посетилаца (ове године га је посетило 17.000 људи) био је понижен опредељивањем суме из градског буџета у износу 100.000 динара. Организатори су са правом одбили тај новац.

Велика је неправда што за другу манифестацију “Дани гљива”, која има традицију дужу од 20 година, није издвојен ове године ни динар из буџета. Прошле године је ова манифестација на Дивчибаре довела преко 1.000 посетилаца.

Више новца би требало доделити манифестацијама које имају дугу традицију и које су из године у годину све боље и боље и које на прави начин презентују град Ваљево.

Слично се десило и са пројектима из културе, где је исти плесни студио “Студио М” добио још 500.000 дин за пројекат модерног плеса и џез балета. Очигледно је да се новац грађана Ваљева даје неким пријатељима И члановима породица.

Пример за то је додељивање 280.000 динара из буџета за пројекат Данијеле Падејски, који се односи на часопис за књижевност, уметност и културу “Акт” .Данијела Падејски је рођена сестра Дејана Богојевића , члана Градског већа задуженог за културу. Дејан Богојевић је, иначе оснивач часописа “Акт” и до пре месец ипо дана његов главни И одговорни уредник. Овде је дошло до сукоба интереса и непотизма.

Захтевамо од градске власти и њених комисија да новац опредељују за пројекте који развијају и презентују наш град и од којих ће бенефит имати сви грађани Ваљева, а не само узак круг пријатеља и рођака, као и партијских другова.

Снежана Спајић
одборница у Скупштини Града Ваљева
окружна координаторка покрета Доста је било за Колубарски округ

ДЈБ Млади

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • U budžetima gradova i opština u Srbiji po načelima programskog budžetiranja svaka aktivnost je projekat.
    Raspodela narodnog novca na pojedine projekte prema tome mora da se obavlja po nekakvim kriterijumima.
    Takve kriterijume svaka lokalna samouprava mora da propiše i njih se držai. Raspodela novca je javna stvar.
    Do ove tačke sve vrlo liči na prethodne raspodele tzv. linijskih budžeta.
    Ono što političari ne vole, ali opasno ne vole, je da onaj koji je primio sredstva treba da da i očekivane rezultate (obavezno brojčane ili kombinovano brojčano atributivne) koje će postići trošenjem narodnog novca.
    Na kraju perioda sa kojim su saglasni i tražilac sredstava i davalac narodnog novca ocenju se postignuti rezultati i donose zaključci.
    Sada vam je jasno zašto ovo opasno ne vole političari.