Autorski tekst Zapadna Srbija

Valjevo: nezakonita i nepravedna dodela sredstava iz budžeta

Novac iz budžeta grada Valjeva namenjen za sufinansiranje privredno turističkih manifestacija i projekata u kulturi deljen je bez pravila i bilo kakvih kriterijuma, partijskim drugovima i prijateljima. Raspodela je bila neprimerena i nepravedna.

Neopravdano visok iznos od 500.000 dinara je dodeljen plesnom studiju “Studio M” za organizaciju “Difesta” koji se održava na Divčibarama. Prošle godine je ova manifestacija iz gradskog budžeta dobila 200.000 dinara i doživela je potpuni fijasko. Imala je veoma mali broj izlagača i posetilaca.

Sajam privrede zapadne Srbije “SPREG” koji ima tradiciju dugu 14 godina i svake godine sve više izlagača i posetilaca (ove godine ga je posetilo 17.000 ljudi) bio je ponižen opredeljivanjem sume iz gradskog budžeta u iznosu 100.000 dinara. Organizatori su sa pravom odbili taj novac.

Velika je nepravda što za drugu manifestaciju “Dani gljiva”, koja ima tradiciju dužu od 20 godina, nije izdvojen ove godine ni dinar iz budžeta. Prošle godine je ova manifestacija na Divčibare dovela preko 1.000 posetilaca.

Više novca bi trebalo dodeliti manifestacijama koje imaju dugu tradiciju i koje su iz godine u godinu sve bolje i bolje i koje na pravi način prezentuju grad Valjevo.

Slično se desilo i sa projektima iz kulture, gde je isti plesni studio “Studio M” dobio još 500.000 din za projekat modernog plesa i džez baleta. Očigledno je da se novac građana Valjeva daje nekim prijateljima I članovima porodica.

Primer za to je dodeljivanje 280.000 dinara iz budžeta za projekat Danijele Padejski, koji se odnosi na časopis za književnost, umetnost i kulturu “Akt” .Danijela Padejski je rođena sestra Dejana Bogojevića , člana Gradskog veća zaduženog za kulturu. Dejan Bogojević je, inače osnivač časopisa “Akt” i do pre mesec ipo dana njegov glavni I odgovorni urednik. Ovde je došlo do sukoba interesa i nepotizma.

Zahtevamo od gradske vlasti i njenih komisija da novac opredeljuju za projekte koji razvijaju i prezentuju naš grad i od kojih će benefit imati svi građani Valjeva, a ne samo uzak krug prijatelja i rođaka, kao i partijskih drugova.

Snežana Spajić
odbornica u Skupštini Grada Valjeva
okružna koordinatorka pokreta Dosta je bilo za Kolubarski okrug

DJB Mladi

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • U budžetima gradova i opština u Srbiji po načelima programskog budžetiranja svaka aktivnost je projekat.
    Raspodela narodnog novca na pojedine projekte prema tome mora da se obavlja po nekakvim kriterijumima.
    Takve kriterijume svaka lokalna samouprava mora da propiše i njih se držai. Raspodela novca je javna stvar.
    Do ove tačke sve vrlo liči na prethodne raspodele tzv. linijskih budžeta.
    Ono što političari ne vole, ali opasno ne vole, je da onaj koji je primio sredstva treba da da i očekivane rezultate (obavezno brojčane ili kombinovano brojčano atributivne) koje će postići trošenjem narodnog novca.
    Na kraju perioda sa kojim su saglasni i tražilac sredstava i davalac narodnog novca ocenju se postignuti rezultati i donose zaključci.
    Sada vam je jasno zašto ovo opasno ne vole političari.