Ауторски текст Политика

Душан Павловић: Исход “стабилократије” у Македонији

Балкански народи воле да измишљају теорије завере о неприликама које им се дешавају и економским тешкоћама у којима се налазе. Најчешће се наводи некакав спољни фактор који је организовао заверу да разбије неку балканску земљу. (На пример, у Србији и даље постоје људи који верују да је распад Југославије смишљен и организован од стране ЦИА и Ватикана.) То, наравно, није тачно.

Ипак, спољни фактори имају одређени утицај на балканске проблеме. Ако постоји било који спољни фактор (изузев заговорника Велике Албаније) који је одговоран за јучерашњи сукоб у Македонији, онда је то Европска комисија, која последњих 10 година подржава аутократу на власти у Македонији. Од 2006. године, влада Николе Груевског ужива пуну подршку Европске уније, иако негира готово све основне европске вредности:  владавину права, поделу власти, слободу медија, борбу против корупције, слободне и поштене избори, релативно слободно и конкурентно тржиште, итд.

Упркос овом флагрантном непоштовању, Европска комисија се прави да не види десетогодишњу владавину Николе Груевског уз аргумент да он одржава стабилност у земљи. Исти аргумент Европска комисија користи и за друге земље Западног Балкана. Са друге стране, у последњих 12 месеци видимо управо супротно. Као што је BiEPAG (The Balkans in Europe Policy Advisory Group) навео у свом policy brief-у: “резултат је успон регионалне ’стабилократије’, слабих демократија са аутократски оријентисаним лидерима, који управљају кроз неформалне, патронажне мреже и тврде да обезбеђују прозападну стабилност у региону.” А, у ствари, нестабилност и улични протести су редовна појава пре или после избора у Црној Гори, Србији, Албанији и Македонији.

Време је да ЕУ схвати да подршка балканским аутократама може одржати стабилност само на кратак рок. На дуже стазе, то је Потемкиново село које ће се пре или касније претворити у своју супротност. Демократија је у опадању у свим земљама Балкана, и то је оно што их чини нестабилним. Балканске земље су изгубиле десетак година које су могле да искористе за изградњу и јачање демократских институција. Подржавајући аутократе, ЕУ је направила медвеђу услугу тим земљама, јер им није помогла да изграде институције које би мирно решиле управо овакву врсту ситуација у којима је промена власти неминовна.

Аутократе су познате по томе што не желе да напусте функцију поштујући законску процедуру за промену. (Зато их зовемо аутократама – не поштују ниједан закон пре него што оду са власти, па зашто би га поштовали кад морају да оду.) Спремни су да уђу или чак изазову сукоб како би остали на власти. То је оно што се у суштини догодило јуче у Скопју. Главни одговорни за сукоб је клика Николе Груевског која одбија да се повуче, иако нема владајућу већину у Собрању да оформи нову владу.

Постоји само један начин да се обезбеди стабилност на Балкану: Европска комисија мора да захтева од влада Западног Балкана да се безкомпромисно придржавају принципа владавине права, поделе власти, слободе медија, слободних и поштених избора и неумољиве борбе против корупције.

Ознаке

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ako nije spoljni faktor i CIA uticala na raspad Jugoslavije, kako obijašnjavate ratove u Iraku, u Libiji, Siriji, Ukrajni.Meni kao laiku se čini da sve konce drže bogate zemlje sveta na čelu sa Amerikom. Jugoslavija je bila veoma jaka Država na balkanu i ekonomski veoma moćna.Proizvodi sa oznakom SFRJ su mogli komotno da pariraju proizvodima Nemačkih kompanija.Osim toga bili smo nesvrstana zemlja, a Rusija je oslabila da bi imala interesa na Balkanu. Znajući za medjuverske različitosti na prostorima Jugoslavije, bacili su varnicu uz direktno podržavanje Hrvatske od strane Nemaćke.Stvorena je Albanska država Kosovo sa manjim republikama kao sto su Makedonija i Crna gora u kojima je takodje veliki procenat Albanaca.Velika većiina Albanskog stanovništva je nepismena i predstavlja kritičnu masu koju uvek pojedini finansijski krugovi mogu da potpale. Sve je to iz finansijskih razloga.Iza svega toga stoje zapadne sile MMF, Svetska banka, CIA i ostali kriminalni krugovi koji pljačkaju ceo svet.Do juče su kolonizatori dolazili sa oruzijem, a danas dolaze u šimikama.Što su slabije Vlade, Državne institucije, to je lakše potkupiti ih i osvajati. Eto ja tako vidim stvari uz dužno poštovanje Vašeg mišljenja i napomenu da Vas jako poštujem.

  • SFRJ se raspala, nakon raspada SKJ, uvođenjem višepartijskog sistema. Nijedna republička vlast (izabrana na slobodnim izborima) nije zagovarala dotadašnju SFRJ. Slovenija i Hrvatska su u početku bile za konfederaciju, a Srbija, pod MIloševićem, za “modernu federaciju”. Dakle niko nije zastupao stav da treba da opstane SFRJ sa svojim karakteristikama kao što su: vlast SKJ, nesvrstanost, samoupravljanje, ravnopravnost naroda i narodnosti. Kada je trebalo da se održe savezni višestranački izbori, saglasnost nisu dale Slovenija (jer su već rešili da se osamostale) i Srbija (jer je Savez reformskih snaga Ante Markovića bio najjača stranka na tom nivou). Pošto izbori nisu održani, logično je bilo da takva država prestane da postoji, jer ne postoji legitimna savezna vlast.

  • Често се дешава да је најжучнија расправа око питања у коме су обе стране (бар делимично) у праву! Распад Југославије је последица и унутрашњих и спољних фактора. Ствари нису црно-беле. Отуда и звучи мало неусаглашено: “На пример, у Србији и даље постоје људи који верују да је распад Југославије смишљен и организован од стране ЦИА и Ватикана.) То, наравно, није тачно. Ипак, спољни фактори имају одређени утицај на балканске проблеме.” Значи, ипак имају. Као што лепо рекосмо у коментарима, ни за Либију, ни за Ирак, ни за Сирију није било утицаја од споља?! Онда значи имају право и једни и други, када би мало реалистичније прихватили ствари које се дешавају. Највећа трагедија рат је била последица неприпремљености народа да бирају исправно своје представнике после пада комунизма. И ДАЉЕ ЈЕ ТО НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ: НАРОД НЕ САГЛЕДАВА ШТА ЈЕ ЗА ЊЕГА НАЈБОЉЕ; ИЛИ ПРЕМА СТАЊУ СВЕСТИ НЕМА СНАГЕ ДА ВИДИ И ИЗАБЕРЕ ПРАВИЛНО! ДОСТА ЈЕ БИЛО! А није ни лако одупрети се општем медијском лудилу! Бомбардовани и претрпани информацијама, све мање знамо шта се дешава и око нас, а камо ли у свету, пре свега опседнути преживљавањем, осиромашени и устрашени од ратних тензија!

 • Ja ne verujem da je podrska zapada autokratiji i partokratiji na Balkanu naivna i slucajna. Sve su to interesi i mi smo za njih samo trziste. Sto vise neuredjenih, korumpiranih i zavisnih zemalja za njih bolje. Uzimacemo njihov novac za budzet, prodavati njihove proizvode, raditi za 200 eur, izvoziti pamet…nema tu niceg slucajnog, oni maksimalno rade na tome da tako i ostane a podrska autokratama to i dokazuje. Nas je problem sto tako veliki deo drustva cine polupismeni, korumpirani, naivni, senilni da nismo vise kao drustvo konkurentni sami sebi pre 30 godina a kamo li savremenim drzavama zapada…

 • Meni je ovo mnogo dobar tekst.Sramota me sto opet ostavljam komentar,ali moram da pohvalim:)
  Znate sta, vidim ja da “opozicioni”mediji navijaju za Jankovica i da se opozicioni glasaci necemu nadaju od njega,
  ali ne mogu ja koja pratim ovaj sajt skoro 3 godine da sad prelazim sa” konja na magarca”.Meni je Radulovic mnogo
  jaci kapacitet od Jankovica, od koga ono sto cujem pametno i dobro to sam vec cula od gospodina Radulovica hiljadu puta,
  a o poredjenju Zorana Zivkovica sa Dusanom Pavlovicem da i ne govorim.Iza njega iskompromitovani DS,i to sto oni nazivaju
  “greskama iz proslosti” nisu samo greske, nego lopovluk i urusavanje institucija, sto je nastavio Vucic i usavrsio do besmisla.
  Itd, itd…
  To sto je neko imao pogresan pristup ovim izborima je nemerljivo manji greh,a to sto kazu da je gospodin Radulovic platio
  cenu politickom neiskustvu, pa meni se i svidja sto nije politicar, to politicka neiskvarenost je za mene jos jedna prednost
  gosn.Radulovica i DJB-a.
  Dosta je bilo:)Srecni praznici

 • Македонија се од распада бивше државе доста чудно понашала. Прво је референдум био са двојним питањем које је наводило не на одвајање од СФРЈ, него на сасвим другу тематику. Она је имала више него благонаклон став према албанцима, а Србија јој је била главни непријатељ – тао је презентовано народу. Током бомбардовања СРЈ 1999. год. прихватили су албанце избеглице са КиМ уз обећање запада да ће ући у НАТО и ЕУ. Ништа од тога није било, јер им Грчка због имена државе није дозволила. Интересантно је напоменути да историчари из Македоније сматрају да су они антички македонци. Чак су и подигли споменик Александру Македонском. Наравно, грци су им јасно ставили до знања да су они један од словенских народа и да им није јасно зашто се одричу свог порекла. Србија је омрзнута од актуелне власти, тако да се у школским уџбеницима учи како је Србија искоришћавала Македонију – колико је тачно, просудите сами. Заборавља се да је Београд оформио Унивезитет у Скопју. Македонија је признала КиМ као независну државу Косово. Такође, гласала је за пријем Косова у UNESCO. Према томе, како сте господо сејали, тако ће те и жети. Искрено ми је жао дивног македонског народа. Знам доста колега са факултета који су били вредни и поштени а данас су вредни и цењени стручњаци.

  • Znaci , iz svih razloga koje ste naveli , u redu je da Makedonija postane albanska drzava ? Cudno ?

 • Jako mi je žao, bez ikakvog karikiranja, baš doslovno tako – žao mi je, jako mi je žao – što simpatični Pavlović – katkad zaluta u nečemu u šta i za čim apsolutno potrebe nema da to čini. Lutanje je lepo na obali mora (ili u obližnjem šipražju), kada držiš neku lepu devojku za ruku. Ali, lutanje kroz oblast i “teritoriju” koju ne poznaješ, koju ne razumeš, uz to, koja je i tragična, opterećena nebrojanim nevini žrtvama, nije celishodno. Moraš biti veoma moćan, da ne upotrebim neku drugu reč, čovek – pa da ustvrdiš da se Milan Kučan otcepio i JNA napao – sam od sebe, ili zato što je to jutro ustao na levu nogu. O Tudjmanu da i ne govorim. Baš kao ni o američkom ambasadoru u Makedoniji, koji je 11 minuta iza “izglasavanja” Albanca za “predsednika” Sobranja, na način na koji je taj čovek izabran – proglasio njegovo priznavanje od strane USA. Isto je- i u istom momentu – učinila EU. No, neću o tome. Neću, teško je, i, rekoh, žao mi je, jer mi je Pavlović simpa, baš simpa lik, iako sa njim ne pronalazim “zajednički jezik” po nekim pitanjima. Ali, to je demokratski, mišljenja treba izneti, sučeljavanje je put ka boljem, naravno. No, ovde prelazim na ono gde Pavlović jeste u pravu, i gde malo ko može da mu spori. EU jeste apsolutni sukrivac (nedvosmisleno – uz USA, kao neupitnog nalogodavca i naručioca svega od EU) – za sve autokratske pobede i opstanke – na prostoru Balkana. Današnja Srbija je fantastičan primer za to. Vučić je od strane EU dobio veću podršku od one koju su mu pružili tata i mama. I tamo ume da sisa palac kada sedne pred zvaničnike EU. Ali, beba koja plače – dobije sisu. On je (od EU) dobio sisu. Mi, gradjani, smo od njih dobili – nešto drugo.

 • Dusane , ne mogu da verujem kakav tekst ste napisali? Da li ovako stvarno mislite kako ste napisali ? Culi ste za ohridski sporazum po kome vlast u makedoniji formiraju najjaca makedonska i najjaca albanska partija. Ovo je pokusaj drzavnog udara. o Cemu vi pricate?

  • Ohridski sporazum je u toj tački u sukobu sa principima demokratije, to je neuralgična tačka, naprosto u tom delu nije održiv.

  • Dobro , ako Ohridski sporazum nije odrziv , neka ga onda raskinu , on je jos uvek na snazi . Druga stvar , da li se moze obaviti glasanje na nacin na koji je obavljeno i smatrati se vazecim , znaci ni ustav Makedonije nije odrziv i predstavlja neuralgicnu tacku . Zatim , podrska Evrope i americkog ambasadora u stvari o kojoj ne bi smeli da zucnu niti da se mesaju , to nije neuralgicno i to je ok ? Ana , Dusane , vama je u redu podrska americkog ambasadora strani koja je protivustavno pokusala da postavi Dzaferija za predsednika skupstine ? Uopste ne pravim pitanje sto je on Albanac , da je bio i makedonac ili eskim?

 • Makedonska kriza je kraj resavanja nacionalnog pitanja Srba,Albanaca ,Makedonaca i Bosnjaka.Srpsko nacionalno pitanje je reseno.Albansko se privodi kraju,a Makedonci i Bosnjaci se navode na svrseni cin. Za resavanje nacionalnog pitanja balkanskih naroda prihvaceno je pravilo UN-a i EU-je. Pravilo sadrzi tri uslova koja moraju biti ispunjena da bi se jedan korpus naroda kao nacionalna manjina iz jedne drzave pripojio svojoj maticnoj drzavi.
  Prvi uslov: Manjinska populacija mora biti veca od milion stanovnika.
  Drugi uslov: Isti jezik i kultura.
  Treci uslov: Da se geografski granice sa maticnom drzavom.
  Srbi u hrvatskoj nisu imali brojnost.
  Srbi u BiH ispunjavaju sve.
  Za Albansko pitanje vazi isto.
  Makedonci i Bosnjaci ….,kako sa njima ?
  Na mladosti svet ostaje i treba da znaju da VREME LECI SVE .

  DOSTA JE BILO socijalne bede !

 • Gospodine Pavlovicu,

  Albanska himna u parlamentu, izbor bivseg vodje terorista za predsednika parlamenta, ozbiljna najava federalizacije zemlje, promena himne, imena zemlje ….
  Da li mislite da je sve ovo predoceno velikom broju razocaranih glasaca pred izbore.
  Daleko je ovo od demokratije…

  • Gospodin Pavlovic je malo olako okarakterisao situaciju u Makedoniji , interesantno , potpuno u skladu sa RTS . Ono sto ljudi ne shvataju , nije predmet odvajanje dela Makedonije , vec preuzimanje cele Makedonije. Ono sto je najinteresantnije je novo ime za Makedoniju , a to je ILIRIDA , to jest zemlja Ilira. Sto implicira da su Albanci Iliri . Problem je sto se nekada ILIRIK prostirao celom teritorijom Srbije , Bosne , Hrvatske , Albanije i Makedonije , sto bi trebalo da predstavlja i aspiraciju nove drzave . Podsecam da se krajem 18 veka srpski jezik od strane Austrougarske nazivao ilirskim , a srpsko i hrvatsko stanovnistvo se nazivalo Ilirima.
   Postovani , ako vec imamo korumpiranu kvislinsku vlast smesanu u SNS buckuris , i korumpiran pripremljen gradjanski kokus na celu sa DS i Sasom Jankovicem , hoce li neko sa nase strane da postavi pitanje zbog cega nasa drzava ignorise situaciju u Makedoniji , zbog cega svojim podanickim cutanjem ignorise stvaranje albanske drzave ILIRIDE na juznoj granici nase drzave , zbog cega ignorise balisticke ispade Jonuza Musliua , koji je sluzbenik ove drzave i prima platu ? Ista pitanja postavljam i predsedniku DJB , kao i potpredsedniku Pavlovicu.

 • Kako je moguce da su desavanja u Makedoniji u nacionalnom interesu USA i EU , a nisu od nacionalnog interesa za SRBIJU ?
  Postovani , glasali smo za Vas da zastupate interese nas gradjana i nase drzave Srbije u skupstini Srbije . Pozivam Vas da preduzmete hitno mere i poteze koji su Vam na raspolaganju da zastitite interese naroda i drzave u skupstini Srbije .

 • Nesreca nasih ljudi sa ovih prostora ( Srbija, Crna Gora, Makedonija, R. Srpska ) je u tome sto narod bira izmedju 2 zla. Sa jedne strane “patriote” – lopove a sa druge otvorene izdajnike. I kada patriote preteraju sa lopovlucima i bahatoscu narod izabere izdajnike koji ga dokusure. To nam se desilo 5.oktobra, a sada i Makendoncima. Ode na dobos svetskim olosima.
  Jedan dobronameran savet DOSTA JE BILO….drzite se ekonomske politike i borbe protiv partokratije, jer zbog ovakvog prosiptarskog stava razmisljam dal cu na sledecim izborima glasati za vas.

  • Tekst o “takozvanoj” zaveri i o evropskoj vladavini prava je vise nego prosiptarski. Albanci otimaju Makedoniju, do duse kao posledicu dvolicne vladavine Gruevskog. A vladavina prava ne postoji. Postoje samo jake zemlje za koje to vazi. Tako da ovaj tekst pomalo vredja intelekt kao i mediji AV. Zemlja je u teskoj situaciji i neophodno je da se ojaca pre svega ekonomski. Siptari su prethodnica Erdogana i dok je u Srbiji sve na prodaju od fudbala do kljucnih interesa oni rade svoj posao.

  • Na zalost , i u Makedoniji , kao i u Srbiji , izgleda da su i jedni , i drugi , i treci , i cetvrti , i ostali , izdajnici interesa naroda i drzave. Pitanje je samo ko nudi brzu i kvalitetniju uslugu izdaje i unistenja sopstvenog naroda , pracene totalnom pljackom i unistavanjem domace privrede i resursa. Znaci tipa ovako nekako : Ja cu mnogo brze i bolje predati Kosovo , davati neverovatne stimulacije samo stranim firmama koje dodju u Srbiju , i na taj nacin unisticu sve tragove domace privrede. Ja znam da ste to vec sve lepo dogovorili sa DS i Borisom Tadicem , ali uveravam Vas da ja to mogu mnogo bolje. Jer narod je nezadovoljan , a ja sam lazni nacionalista i lakse cu ih navuci. Pravicu se veverica dok budu odvajali i Presevo , Bujanovac i Medvedju , i naselicu ih izbeglicama iz arapskih zemalja tako da totalno promenim nacionalnu strukturu . Okrenucu glavu dok budete odvajali i Sandzak , a pogotovo Vojvodinu.
   Dokaz da u Srbiji ne mozete imati stranku ili organizaciju koja nije pod kontrolom spolja , je upravo DJB. Na prethodnim izborima je predizbornim dogovorima , i vlasti i opozicionih partija , totalno marginalizovana . Ovde mozete biti ili kontrolisana vlast , ili kontrolisana opozicija . Slobodnih igraca NEMA . Ako se neko slucajno i pojavi (DJB) , lako cemo ih eliminisati. Dakle postovani gradjani , situacija je , nazalost , priblizno ovakva .

   Ali nije sve tako crno . I ostatak Evrope je porobljen . Ni njihovi gradjani , nisu stvarno slobodni , niti zive u demokratiji ( pogledaj ultrabrzu prefabrikaciju Makrona u Francuskoj ) , narodu ostaje samo da bleji i glasa . Jedini problem je sto je nama namenjena demontaza drzave , unistenje i totalna eksploatacija , i totalna depopulacija Srbije . To se vec desava u Hrvatskoj i u Bosni . A treba ziveti . I sta da radimo ? Da objavimo postizborni bilans , samo posle praznika , da se prvo malo odmorimo ? E to nam je bas najpotrebnije ! Ne znam kako bi smo bez toga dalje ziveli . Dajte taj bilans molim vas . O kakvom vi bilansu pricate kad su rezultati brojani i pisani kako je ko hteo i mogao? O cemu vi pisete kad nikome nije poznat pravi izborni rezultat u Srbiji ? Dajte , molim vas .

  • Znači Vi ste u jednu ruku totalni pesimista (opšta propast, svi su porobljeni), a istovremeno i optimista, jer verujete da narod u Srbiji nije glasao za Vučića!

  • 5. oktobar 2000-te godine je jedan od najznačajnijih datuma od II svetskog rata (za Srbiju). Tog dana su se desile dve stvari: Prvo: narod Srbije nije dozvolio izbornu krađu i 500.000 ljudi, revoltiranih pokušajem negiranja izbornih rezultata, je izašlo na ulice Beograda i uspelo to da spreči.
   Drugo (što ima istorijski značaj): prekinut je kontinuitet vlasti od 1945.g. Dakle, one društvene grupacije (navodno u ime radničke klase) koje su došle na vlast završetkom II sv. rata vladale su do 5. oktobra 2000.g, od kada vlast vrše smenjive grupe ljudi, po izboru glasača. Jedino i dalje postoji kontinuitet tajnih službi (uopšteno nazvanih UDBA).
   Zato će jednog dana i Peti oktobar biti proglašen za praznik.

  • Ne bih da sirimo pticu o 5.oktobru. to je Vas stav, a sto se mene tice oni koji su sadili tikve sa zemunskim klanom, prodavali preduzeca, topili tenkove a medju njima najveci nacionalista pusta na slobodu najokorelijih vise od 1000 siptara, su za mene samo posluzili svojoj svrsi. Podseticu da je vecina tih i danas na vlasti….Vesic, Dinkic sa kompletnom strukturom. Zadatak DJB je da nas oslobodi PARTOKRATIJE. Zbog toga i glasam za Radulovica i zbog toga sam na ovom sajtu. Ako se to ne dogodi nece biti srece ni za naredne generacije……