Војводина Политика Саопштењe

Гласачки листићи за СНС и ПС у Врбасу обележени шифрама

Активисти покрета Доста је било у Врбасу прегледали су сав бирачки материјал синоћ у Општинској изборној комисији и открили да је велики број гласачких листића на којима је заокружена Српска напредна странка или Покрет социјалиста обележен шифрама и бројевима. Од укупног броја гласова које је добио СНС шифрама је обележено чак 13,02 %, а код ПС је тај проценат 10,02.

Обележавање шифрама је присутно на бирачком материјалу на свим бирачким местима. Ниједна друга листа која је учествовала на локалним изборима у Врбасу није обележена оваквим шифрама. Занимљиво је да број обележених листића за СНС у односу на укупан број изашлих гласача “прелази цензус”, односно да их је у укупном броју чак 5,53 %. У укупном броју обележени гласачки листић за ПС износе 0,96%. Шифре су биле различите, неке су имале нумерацију од 1 до 164, а неки листићи су обележавани само словом и једним истим бројем.

Овакво обележавање до сада никада није виђено и није јасно о чему се ради. Покрет Доста је било захтева од Општинске изборне комисије и тужилаштва да утврди чињенице и да ли су гласачки листићи обележавани да би се евидентирало ко је, очигледно под притиском или уценом, гласао за СНС и Вулинов ПС. Устав гарантује слободу и тајност гласања на изборима и постоји сумња да је у Врбасу тај принцип прекршен и да су грађани били приморани да гласају за СНС и ПС.

Покрет Доста је било је у Врбасу освојио 5,13 % гласова у условима који су били нерегуларни јер смо се суочили са медијском блокадом, оркестрираном кампањом лажима, а током изборног дана забележени су бројни примери притисака на грађане у близини бирачких места.

О шифрованим гласачким листићима и условима на локалним изборима у Врбасу говориће данас на конференцији за новинаре у 18 сати активисти покрета Доста је било. Kонференција за медије биће одржана у просторијама покрета у Улици Маршала Тита 135. Позивамо новинаре да извештавају са конференције ДЈБ.

У прилогу табела са шифрованим листићима по бирачким местима

Lokalni izbori Vrbas - 23.04.2017 - markirani listići

Доста је било

Доста је било

12
Оставите коментар

avatar
2500
6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
CacaGostJovanLuciferИзногуд Recent comment authors
најновији најстарији
Изногуд
Гост
Изногуд

На великом протесту 9. априла, професионални војник који је стајао поред мене је у једном тренутку промрсио кроз зубе: „Неће ови отићи без мотке“.

Lucifer
Гост
Lucifer

Ako bude samo motka, biće dobro.

Mihajlo
Гост
Mihajlo

Jel moze neka slika ili neki dokaz tog sifrovanja listica?

Jovan
Гост
Jovan

Nije nam bilodozvoljeno korišćenje mobilnih telefona pri uvidu u materijal ali tužilaštvo i policija ne bi trebali da imaju tajproblem.

Ivana
Гост
Ivana
Изногуд
Гост
Изногуд

Хвала на линку, мада је поражавајући – док крађа буја протест се гаси. Може ли ДЈБ да објави СПИСАК опозиционих странака које су имале своје контролоре у Врбасу, чисто да се зна? Хоће ли ДЈБ да предузме нешто конкретно, кривична пријава или шта већ?

Jovan
Гост
Jovan

Spremamo krivične prijave, a što se kontrolora tiče na lokalnim izborima u Vrbasu su ih imali SNS, SRS, SPS, PS i koalicija SDS-DS-Liga pod nazivom Oslobodimo Vrbas koju su podržale sve ostale opozicione opcije poput DSS, Levice Srbije, Pokreta za preokret, NS i Vojvođanskog pokreta.

Feanor
Гост
Feanor

Nisam pristalica Dosta je bilo, i radio sam na izborima i mogu da potvrdim da su ti glasački listići istina. U gornjem desnom uglu su bila upisana slova, koja su označavali onog ko vas je „poslao“ na glasnje, a broj pored inicijala je označavao koji ste po redu glasač tog „koordinatora“. Samo još mogu da dodam, kao pripadnik opozicije, svaka čast za Dosta je bilo, Srpsku radikalnu stranku i Oslobodimo Vrbas na pristojnoj kampanji koju naša opština zaslužuje.

Insajder
Гост
Insajder

Moze li se znati koje su bile sifre, odnosno slova, videli ste ih kad vec niste smeli da slikate ?

Gost
Гост
Gost

Da li ce se objaviti sve sifre ili samo one gde je zaokruzen broj 7

Caca
Гост
Caca

Totalno sam apoliticna,ali zanima me zasto pristalice DJB mogu da stave sifru na glasacki listic,a ostali ne.Zar niste vi upravo bili prvi koji su glasace pozvali da sifruju svoje listice?