Војводина Политика Саопштењe

Гласачки листићи за СНС и ПС у Врбасу обележени шифрама

Активисти покрета Доста је било у Врбасу прегледали су сав бирачки материјал синоћ у Општинској изборној комисији и открили да је велики број гласачких листића на којима је заокружена Српска напредна странка или Покрет социјалиста обележен шифрама и бројевима. Од укупног броја гласова које је добио СНС шифрама је обележено чак 13,02 %, а код ПС је тај проценат 10,02.

Обележавање шифрама је присутно на бирачком материјалу на свим бирачким местима. Ниједна друга листа која је учествовала на локалним изборима у Врбасу није обележена оваквим шифрама. Занимљиво је да број обележених листића за СНС у односу на укупан број изашлих гласача “прелази цензус”, односно да их је у укупном броју чак 5,53 %. У укупном броју обележени гласачки листић за ПС износе 0,96%. Шифре су биле различите, неке су имале нумерацију од 1 до 164, а неки листићи су обележавани само словом и једним истим бројем.

Овакво обележавање до сада никада није виђено и није јасно о чему се ради. Покрет Доста је било захтева од Општинске изборне комисије и тужилаштва да утврди чињенице и да ли су гласачки листићи обележавани да би се евидентирало ко је, очигледно под притиском или уценом, гласао за СНС и Вулинов ПС. Устав гарантује слободу и тајност гласања на изборима и постоји сумња да је у Врбасу тај принцип прекршен и да су грађани били приморани да гласају за СНС и ПС.

Покрет Доста је било је у Врбасу освојио 5,13 % гласова у условима који су били нерегуларни јер смо се суочили са медијском блокадом, оркестрираном кампањом лажима, а током изборног дана забележени су бројни примери притисака на грађане у близини бирачких места.

О шифрованим гласачким листићима и условима на локалним изборима у Врбасу говориће данас на конференцији за новинаре у 18 сати активисти покрета Доста је било. Kонференција за медије биће одржана у просторијама покрета у Улици Маршала Тита 135. Позивамо новинаре да извештавају са конференције ДЈБ.

У прилогу табела са шифрованим листићима по бирачким местима

Lokalni izbori Vrbas - 23.04.2017 - markirani listići

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар