Политика Саопштењe

Kрађа имена и покушај гушења странке Доста је било

Уставно право грађана да се слободно удружују у политичку организацију грубо је прекршено писмом Министарства за државну управу и локалну самоуправу којим је одбило да Доста је било упише у регистар странака јер је наводно име странке Доста је било спорно. Странка Доста је било основана је 11. фебруара 2017. године вољом преко 10.000 грађана Србије. Министарство на све начине покушава да спречи њену регистрацију.

Из Министарства је стигло обавештење да су влашка странка Ниједан од понуђених одговора (НОПО), која се представља као странка влашке националне мањине, и њихов председник Никола Тулимировић из Београда покушали прошле године да име НОПО промене у Доста је било и да је због судског спора назив странке сада споран и наводно није слободан. Министарство је још прошле године одбило захтев НОПО за промену имена уз образложење да у Скупштини Србије већ делују посланици у име покрета који носи име Доста је било и да би прихватање њиховог захтева било неморално и збуњујуће, али се НОПО жалио Управном суду. Поступак још није завршен.

Министарство такође тврди да је свега 673 грађана Србије своју вољу изразило на “исправном” формулару, а да је више од 10.000 изјава на “погрешном” формулару. Министарство није навело шта је погрешно у формулару који је узет са интернет сајта Министарства. Све оснивачке изјаве су предате на формулару које Министарство прописује у електронском облику као Word file на свом сајту. Несхватљиво је да је сличан формулар са готово идентичним садржајем који је попуњавао исти софтвер прошао без икаквих проблема за председничке изборе.

Да није у питању само бирократска заврзлама, него политичка намера гушења опозиционе странке, сведочи и податак да је Министарство своју одлуку послало у форми најобичнијег писма, уместо да донесе закључак на који се може уложити жалба Управном суду. Овим се Доста је било спречава да на законити и процедуралан начин одговори, јер Закон о управном поступку не познаје форму неформалног писма и одговора, приговора или жалбе на писмо. Наиме, законска процедура обавезује Министарство да нам достави закључак у коме би таксативно навело шта је примедба на обрасце изјава оснивача, који су, иначе, уредно попуњени и поднети.

Најоштрије осуђујемо све ове незреле смицалице којима режим покушава да спречи Доста је било у политичком деловању. Непоштовање закона и правила, урушавање свих иниституција система, потпуна самовоља и ругање свима који захтевају владавину права постао је заштитни знак Александра Вучића, СНС-а и његових министара и свих других политичких кадрова. Правни тим Доста је било ће предузети све потребне кораке да странка Доста је било буде регистрована у складу са законом, Уставом и политичком вољом грађана. Ово неће ни спречити ни осујетити наш политички рад на демонтирању Вучићевог пљачкашког и партократског апарата.

Странка Доста је било је основана. Она ће нажалост морати да буде регистрована кроз судски поступак. Правни тим ради на регистрацији и немамо никакву дилему да ће суд приморати Министарство да региструје странку Доста је било. У међувремену, Доста је било ће функционисати и наступати као странка у складу са својим статутом и свим општим актима преко својих страначких органа. Странка ће почетком јуна одржати велику скупштину на којој ће у складу са статутом анализирати досадашњи рад, председничке и локалне изборе и усвојити политичку стратегију даљег деловања. Ми не одустајемо док заувек не размонтирамо партијски паразитски систем који убија Србију.

Прилози:

Допис Министарству државне управе и локалне самоуправе – Захтев за доношење управног акта

Допис Министарства државне управе и локалне самоутраве поводом оснивања странке

SKMBT_22317032215450 (1) (1)
ZAHTEV ZA DONOŠENJE UPRAVNOG AKTA (1) (1)

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Боже мили са каквим се ви задртим аждајама борите..
  Обичан човек нема појма како било која служба функционише у овој нашој држави.
  Како било, победа ће бити слађа, а заслуга за увођење реда и правде већа.

 • “Код нас странке формирају и расформирају службе безбедности. Код нас лидере креирају и обарају службе безбедности. Ми смо им се омакли.” О,да ли сте им се омакли?Да ли сте им се омакли стварно? Како сада ствари стоје не бих баш рекла да сте им
  се омакли а да вам роваре по странци/покрету и након ових избора док вас потпуно не уклоне са политичке сцене Србије,
  више је него очигледно.Морате дати искрени подужи интервју у неком неделјнику у коме ћете објаснити шта се десило на овим изборима, отворено признати своје грешке-јер ко ради тај и греши, и планове за будућност.Јер само са опцијом ДС-Јанковић
  у опозицији,Вучић ће вечно остати на власти,а грађани отићи у апстиненцију масовно.Ја прва

  • Tanja, svi koji su malo upućeniji u rad DJB znaju da su oni u ove izbore ušli potpuno iskreno i bez želje da sebe guraju nego da probaju da povećaju izlaznost jer je to bio ključ uspeha. Jedini su od prvog dana ustanovili da ako opozicija ide odvojeno, da ne možemo pobediti Vučića. Skoro celu kampanju su pokušavali da nagovore ostale da se napravi neki dogovor. Nažalost, ostali opozicioni lideri nisu imali volju da se bave borbom protiv Vučića nego im je bilo u interesu da sebe što bolje pozicioniraju unutar opozicije i svu kampanju su podredili tome. I na kraju smo imali DJB koji se borio i za sebe i za njih (više za njih) i ostale koji su se borili samo za sebe. DJB je iz toga izvukao deblji kraj i važnu lekciju, da ubuduće moraju sami i takve greške više ne ponavljaju.

 • Tulumirovič kaže , prenosim samo : ,,Гос’н Радуловић и ја се знамо из времена када је хтео да буде на нашој листи (2014) и када је тек почео да краде визуални идентитет НОПО-а. Наш слоган из 2012, Доста је било, послужио је као назив. Преузео је наранџасту боју, стрелицу из знака, отворене листе итд.”

  • Био сам на сајту НОПО-а пре неколико седмица и прочитао сам ово. Погледао сам њихов тадашњи предизборни спот. Осим ако није невиђена случајност, мислим да је овде Тулумировић у праву и да је ДЈБ преузео и прерадио њихов визуелни идентитет, а присвојио слоган са краја спота. Волео бих да ДЈБ ово демантује ако није тачно. И да објасни зашто није тачно, јер сличности су велике. НОПО је и кренуо у организовање странке под називом Доста је било, управо из чистог револта према Саши. Што се тиче правне тачке гледишта, мислим да ту НОПО не може ништа. Биће мало више натезања, али ће ДЈБ основати странку са тим именом.

  • Naravno da ne mogu. Niti su oni izmislili grb za restart nitinarandzastu boju, a nisu ni jedini koji misle da je dosta bilo. Ciste gluposti i jedan neozbiljan pokret (nopo)

  • Ja sam malo pratila NOPO od osnivanja, glasala* za njih jednom (bila im i kontrolor) Dok nisam videla Milana Tarota na listi! i skontala da su neozbiljni. Ne možeš čoveka koji iskorišćava praznoveran narod za sprdnju da staviš da isti narod zastupa.
   (*bez mnogo entuzijazma, više u fazonu-ajmo neko ko nije bio, možda ima šanse da su drugačiji)
   Uglavnom, začudih se tvom “… DJB preuzeo i preradio njihov vizuelni identitet” jer znajući i jedne i druge nisam uopšte povezala, pa sam otišla i ja da vidim taj spot.
   Mislim da o tome nema govora.
   “Dosta je bilo” je tek jedna rečenica. Na kraju spota… za koji kaže da je na svoju ruku uradio ‘saborac’. I to mu je jedini dokaz. Otkud nema više?
   A ja se tog ‘slogana’ kod njih uopšte ne sećam. Niti strelice u krug!
   Koja inače nije ni po čemu specifična.
   To je znak za *restart* (uraditi Google image search ko ne zna)
   Izbor boje? Stavarno smešno.
   Narandžasta je prirodan izbor ako se simbolikom boje želi predstaviti optimizam, promene, odlučnost, kreativnost, entuzijazam… I izbeći standardne plavo-crvene varijacije.
   Nagađam da su odabrali zelenu, stranka zelenih bi mogla da kaže da su njih pokrali? 😀
   Smešno mi… a nije, jer ovakvim umišljanjem (ili štagod bilo u pitanju) Tulimirović je još jedan kamen spoticanja, koji zamajava pravni tim i blati Radulovića i DJB. I tako šteti svima nama – otežavajući dolazak suštinskih promena koje DJB planira da sprovede.

  • Problem sa pokretom DJB , čiji sam simpatizer (da ne bude zabune) je to što oni ne demantuju dovoljno. Jeste verovatno , po meni, sudeći po znaku , i ako je tačno to što kažete za slogan, Tulumiović u pravu što se tiče ovih stvari. On , međutim taj svoj revolt dovodi do ekstrema, govoreći kako je eto DJB neko ko uvek sebe stavlja u poziciju žrtve – iz kojih razloga , to je pitanje.. Ne davati povoda raznim ,,umovima” za pljuvačinu jeste tema za razmišlljanje.

  • NOPO 2014. nije ni imao listu, tj nije uspeo da prikupi dovoljno potpisa, tako da mi se čini da Tulimirović previše daje sebi na značaju. Sujeta je čudo…

 • Odavno sam pregledao NOPO. Ima tome dve,tri godine, kada mi je stigao neki reklamni mejl. Vizuelni identitet, sličnosti i u političkim stavovima, da, to stoji. Medjutim, ako neko ima slične ili iste stavove, od kojih je neko, za razliku od onog drugog, uspe da ih kapitalizuje, a da uz to nije prekršio odredjena autorska prava, u smislu da autorstvo nije dokazano ili nečim i negde potvrdjeno – onda ne postoji razlog za oponiranje pokretu DJB da preraste u stranku. Verovatno nesvesno, u prilog DJB-u ide činjenica da je ministarstvo poseglo za jednim ovakvim načinom opstruiranja registracije DJB. Naime, oni (delovi obaveštajnih službi) u SNS-u prate i proveravaju sve za šta mogu da se uhvate, napadnu. To je najprljavija (posle nac.soc. partije Nemačke pod rukovodstvom Hitlera) organizacija u Evropi ikada. Da ima zakonskog i dokazivog osnova NOPO-a, ne bi bilo potrebe da ministarstvo opstruira – primenili bi zakon, i gotovo. Očigledno, to nije tako. Zato se i poseže za onim za čim su i posegli. No, ima nešto važnije. DJB se nije omakao službama, jer službe i ne moraju da deluju – direktno (na DJB). Janković je izuzetan analitički primer kako službe mogu da sapletu sve one druge, gurajući jednog. Naravno, ovde nisu u pitanju burboni, ovde su u pitanju izuzetni igrači iz USA. Naše službe su bile verovatno samo – vozači ovima, pravim i politički školovanim igračima. Potpisi se prepoznaju. Politička “forenzika” je sjajna grana, analitika je čudovišno sredstvo koje kod nas koristi – niko. DJB je pretrpeo strahovit udarac, poraz. No, gore od toga je što, po svemu sudeći – DJB ne ume da ustane, ne zna šta ga je snašlo, i, nažalost, i očigledno – ne ume da razume – kako i kuda dalje. Izlaza ima, ali ima i sujete koja blokira razum, jednako kao i strah od službi i dobronamernosti onih koji hoće i lako mogu da pomognu da se poraz pretvori u nešto novo – i suprotno. Ali, šta ako su oni deo službe? Djavo i crvi (sumnje) nikada ne spavaju… Zato nam potonuće i sledi, osim ako – pobedimo sebe i probamo…

 • Кључно питање овде јесте где се надлежно министарство огрешило о закон. Стало је на вашу страну о питању НОПО. Ви и министарство сте сагласни у недозвољавању да НОПО промени име у ДЈБ, зар не? Знамо каква нам је држава, поступак је такав какав је, Управни суд је спор, али није ово министарство сад криво. Пустите да суд реши и после пресуде ћете бити уписани. Ако НОПО буде преименован на суду, то ће значити да су они били у праву, и квит. Оваквим објавама показујете да не познајете закон, а то није добро.