Politika Saopštenje

Krađa imena i pokušaj gušenja stranke Dosta je bilo

Ustavno pravo građana da se slobodno udružuju u političku organizaciju grubo je prekršeno pismom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu kojim je odbilo da Dosta je bilo upiše u registar stranaka jer je navodno ime stranke Dosta je bilo sporno. Stranka Dosta je bilo osnovana je 11. februara 2017. godine voljom preko 10.000 građana Srbije. Ministarstvo na sve načine pokušava da spreči njenu registraciju.

Iz Ministarstva je stiglo obaveštenje da su vlaška stranka Nijedan od ponuđenih odgovora (NOPO), koja se predstavlja kao stranka vlaške nacionalne manjine, i njihov predsednik Nikola Tulimirović iz Beograda pokušali prošle godine da ime NOPO promene u Dosta je bilo i da je zbog sudskog spora naziv stranke sada sporan i navodno nije slobodan. Ministarstvo je još prošle godine odbilo zahtev NOPO za promenu imena uz obrazloženje da u Skupštini Srbije već deluju poslanici u ime pokreta koji nosi ime Dosta je bilo i da bi prihvatanje njihovog zahteva bilo nemoralno i zbunjujuće, ali se NOPO žalio Upravnom sudu. Postupak još nije završen.

Ministarstvo takođe tvrdi da je svega 673 građana Srbije svoju volju izrazilo na “ispravnom” formularu, a da je više od 10.000 izjava na “pogrešnom” formularu. Ministarstvo nije navelo šta je pogrešno u formularu koji je uzet sa internet sajta Ministarstva. Sve osnivačke izjave su predate na formularu koje Ministarstvo propisuje u elektronskom obliku kao Word file na svom sajtu. Neshvatljivo je da je sličan formular sa gotovo identičnim sadržajem koji je popunjavao isti softver prošao bez ikakvih problema za predsedničke izbore.

Da nije u pitanju samo birokratska zavrzlama, nego politička namera gušenja opozicione stranke, svedoči i podatak da je Ministarstvo svoju odluku poslalo u formi najobičnijeg pisma, umesto da donese zaključak na koji se može uložiti žalba Upravnom sudu. Ovim se Dosta je bilo sprečava da na zakoniti i proceduralan način odgovori, jer Zakon o upravnom postupku ne poznaje formu neformalnog pisma i odgovora, prigovora ili žalbe na pismo. Naime, zakonska procedura obavezuje Ministarstvo da nam dostavi zaključak u kome bi taksativno navelo šta je primedba na obrasce izjava osnivača, koji su, inače, uredno popunjeni i podneti.

Najoštrije osuđujemo sve ove nezrele smicalice kojima režim pokušava da spreči Dosta je bilo u političkom delovanju. Nepoštovanje zakona i pravila, urušavanje svih inistitucija sistema, potpuna samovolja i ruganje svima koji zahtevaju vladavinu prava postao je zaštitni znak Aleksandra Vučića, SNS-a i njegovih ministara i svih drugih političkih kadrova. Pravni tim Dosta je bilo će preduzeti sve potrebne korake da stranka Dosta je bilo bude registrovana u skladu sa zakonom, Ustavom i političkom voljom građana. Ovo neće ni sprečiti ni osujetiti naš politički rad na demontiranju Vučićevog pljačkaškog i partokratskog aparata.

Stranka Dosta je bilo je osnovana. Ona će nažalost morati da bude registrovana kroz sudski postupak. Pravni tim radi na registraciji i nemamo nikakvu dilemu da će sud primorati Ministarstvo da registruje stranku Dosta je bilo. U međuvremenu, Dosta je bilo će funkcionisati i nastupati kao stranka u skladu sa svojim statutom i svim opštim aktima preko svojih stranačkih organa. Stranka će početkom juna održati veliku skupštinu na kojoj će u skladu sa statutom analizirati dosadašnji rad, predsedničke i lokalne izbore i usvojiti političku strategiju daljeg delovanja. Mi ne odustajemo dok zauvek ne razmontiramo partijski parazitski sistem koji ubija Srbiju.

Prilozi:

Dopis Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave – Zahtev za donošenje upravnog akta

Dopis Ministarstva državne uprave i lokalne samoutrave povodom osnivanja stranke

SKMBT_22317032215450 (1) (1)
ZAHTEV ZA DONOŠENJE UPRAVNOG AKTA (1) (1)

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bože mili sa kakvim se vi zadrtim aždajama borite..
    Običan čovek nema pojma kako bilo koja služba funkcioniše u ovoj našoj državi.
    Kako bilo, pobeda će biti slađa, a zasluga za uvođenje reda i pravde veća.

  • “Kod nas stranke formiraju i rasformiraju službe bezbednosti. Kod nas lidere kreiraju i obaraju službe bezbednosti. Mi smo im se omakli.” O,da li ste im se omakli?Da li ste im se omakli stvarno? Kako sada stvari stoje ne bih baš rekla da ste im
    se omakli a da vam rovare po stranci/pokretu i nakon ovih izbora dok vas potpuno ne uklone sa političke scene Srbije,
    više je nego očigledno.Morate dati iskreni poduži intervju u nekom nedeljniku u kome ćete objasniti šta se desilo na ovim izborima, otvoreno priznati svoje greške-jer ko radi taj i greši, i planove za budućnost.Jer samo sa opcijom DS-Janković
    u opoziciji,Vučić će večno ostati na vlasti,a građani otići u apstinenciju masovno.Ja prva

    • Tanja, svi koji su malo upućeniji u rad DJB znaju da su oni u ove izbore ušli potpuno iskreno i bez želje da sebe guraju nego da probaju da povećaju izlaznost jer je to bio ključ uspeha. Jedini su od prvog dana ustanovili da ako opozicija ide odvojeno, da ne možemo pobediti Vučića. Skoro celu kampanju su pokušavali da nagovore ostale da se napravi neki dogovor. Nažalost, ostali opozicioni lideri nisu imali volju da se bave borbom protiv Vučića nego im je bilo u interesu da sebe što bolje pozicioniraju unutar opozicije i svu kampanju su podredili tome. I na kraju smo imali DJB koji se borio i za sebe i za njih (više za njih) i ostale koji su se borili samo za sebe. DJB je iz toga izvukao deblji kraj i važnu lekciju, da ubuduće moraju sami i takve greške više ne ponavljaju.

  • Tulumirovič kaže , prenosim samo : ,,Gos’n Radulović i ja se znamo iz vremena kada je hteo da bude na našoj listi (2014) i kada je tek počeo da krade vizualni identitet NOPO-a. Naš slogan iz 2012, Dosta je bilo, poslužio je kao naziv. Preuzeo je narandžastu boju, strelicu iz znaka, otvorene liste itd.”

    • Bio sam na sajtu NOPO-a pre nekoliko sedmica i pročitao sam ovo. Pogledao sam njihov tadašnji predizborni spot. Osim ako nije neviđena slučajnost, mislim da je ovde Tulumirović u pravu i da je DJB preuzeo i preradio njihov vizuelni identitet, a prisvojio slogan sa kraja spota. Voleo bih da DJB ovo demantuje ako nije tačno. I da objasni zašto nije tačno, jer sličnosti su velike. NOPO je i krenuo u organizovanje stranke pod nazivom Dosta je bilo, upravo iz čistog revolta prema Saši. Što se tiče pravne tačke gledišta, mislim da tu NOPO ne može ništa. Biće malo više natezanja, ali će DJB osnovati stranku sa tim imenom.

    • Naravno da ne mogu. Niti su oni izmislili grb za restart nitinarandzastu boju, a nisu ni jedini koji misle da je dosta bilo. Ciste gluposti i jedan neozbiljan pokret (nopo)

    • Ja sam malo pratila NOPO od osnivanja, glasala* za njih jednom (bila im i kontrolor) Dok nisam videla Milana Tarota na listi! i skontala da su neozbiljni. Ne možeš čoveka koji iskorišćava praznoveran narod za sprdnju da staviš da isti narod zastupa.
      (*bez mnogo entuzijazma, više u fazonu-ajmo neko ko nije bio, možda ima šanse da su drugačiji)
      Uglavnom, začudih se tvom “… DJB preuzeo i preradio njihov vizuelni identitet” jer znajući i jedne i druge nisam uopšte povezala, pa sam otišla i ja da vidim taj spot.
      Mislim da o tome nema govora.
      “Dosta je bilo” je tek jedna rečenica. Na kraju spota… za koji kaže da je na svoju ruku uradio ‘saborac’. I to mu je jedini dokaz. Otkud nema više?
      A ja se tog ‘slogana’ kod njih uopšte ne sećam. Niti strelice u krug!
      Koja inače nije ni po čemu specifična.
      To je znak za *restart* (uraditi Google image search ko ne zna)
      Izbor boje? Stavarno smešno.
      Narandžasta je prirodan izbor ako se simbolikom boje želi predstaviti optimizam, promene, odlučnost, kreativnost, entuzijazam… I izbeći standardne plavo-crvene varijacije.
      Nagađam da su odabrali zelenu, stranka zelenih bi mogla da kaže da su njih pokrali? 😀
      Smešno mi… a nije, jer ovakvim umišljanjem (ili štagod bilo u pitanju) Tulimirović je još jedan kamen spoticanja, koji zamajava pravni tim i blati Radulovića i DJB. I tako šteti svima nama – otežavajući dolazak suštinskih promena koje DJB planira da sprovede.

    • Problem sa pokretom DJB , čiji sam simpatizer (da ne bude zabune) je to što oni ne demantuju dovoljno. Jeste verovatno , po meni, sudeći po znaku , i ako je tačno to što kažete za slogan, Tulumiović u pravu što se tiče ovih stvari. On , međutim taj svoj revolt dovodi do ekstrema, govoreći kako je eto DJB neko ko uvek sebe stavlja u poziciju žrtve – iz kojih razloga , to je pitanje.. Ne davati povoda raznim ,,umovima” za pljuvačinu jeste tema za razmišlljanje.

    • NOPO 2014. nije ni imao listu, tj nije uspeo da prikupi dovoljno potpisa, tako da mi se čini da Tulimirović previše daje sebi na značaju. Sujeta je čudo…

  • Odavno sam pregledao NOPO. Ima tome dve,tri godine, kada mi je stigao neki reklamni mejl. Vizuelni identitet, sličnosti i u političkim stavovima, da, to stoji. Medjutim, ako neko ima slične ili iste stavove, od kojih je neko, za razliku od onog drugog, uspe da ih kapitalizuje, a da uz to nije prekršio odredjena autorska prava, u smislu da autorstvo nije dokazano ili nečim i negde potvrdjeno – onda ne postoji razlog za oponiranje pokretu DJB da preraste u stranku. Verovatno nesvesno, u prilog DJB-u ide činjenica da je ministarstvo poseglo za jednim ovakvim načinom opstruiranja registracije DJB. Naime, oni (delovi obaveštajnih službi) u SNS-u prate i proveravaju sve za šta mogu da se uhvate, napadnu. To je najprljavija (posle nac.soc. partije Nemačke pod rukovodstvom Hitlera) organizacija u Evropi ikada. Da ima zakonskog i dokazivog osnova NOPO-a, ne bi bilo potrebe da ministarstvo opstruira – primenili bi zakon, i gotovo. Očigledno, to nije tako. Zato se i poseže za onim za čim su i posegli. No, ima nešto važnije. DJB se nije omakao službama, jer službe i ne moraju da deluju – direktno (na DJB). Janković je izuzetan analitički primer kako službe mogu da sapletu sve one druge, gurajući jednog. Naravno, ovde nisu u pitanju burboni, ovde su u pitanju izuzetni igrači iz USA. Naše službe su bile verovatno samo – vozači ovima, pravim i politički školovanim igračima. Potpisi se prepoznaju. Politička “forenzika” je sjajna grana, analitika je čudovišno sredstvo koje kod nas koristi – niko. DJB je pretrpeo strahovit udarac, poraz. No, gore od toga je što, po svemu sudeći – DJB ne ume da ustane, ne zna šta ga je snašlo, i, nažalost, i očigledno – ne ume da razume – kako i kuda dalje. Izlaza ima, ali ima i sujete koja blokira razum, jednako kao i strah od službi i dobronamernosti onih koji hoće i lako mogu da pomognu da se poraz pretvori u nešto novo – i suprotno. Ali, šta ako su oni deo službe? Djavo i crvi (sumnje) nikada ne spavaju… Zato nam potonuće i sledi, osim ako – pobedimo sebe i probamo…

  • Ključno pitanje ovde jeste gde se nadležno ministarstvo ogrešilo o zakon. Stalo je na vašu stranu o pitanju NOPO. Vi i ministarstvo ste saglasni u nedozvoljavanju da NOPO promeni ime u DJB, zar ne? Znamo kakva nam je država, postupak je takav kakav je, Upravni sud je spor, ali nije ovo ministarstvo sad krivo. Pustite da sud reši i posle presude ćete biti upisani. Ako NOPO bude preimenovan na sudu, to će značiti da su oni bili u pravu, i kvit. Ovakvim objavama pokazujete da ne poznajete zakon, a to nije dobro.