Foto: kulturasjecanja.org
Mediji Saopštenje

Sramotan tekst televizije N1 o Dobrovoljačkoj

N1 je danas objavio tekst o Dobrovoljačkoj ulici u kome je na sramotan način opisao događaje i u kome je izrekao niz netačnih tvrdnji. Taj tekst je duboka uvreda za sve žrtve ratnog zločina nad pripadnicima JNA koji se desio u Dobrovoljačkoj ulici 03. maja 1992. godine.

U Dobrovoljačkoj ulici nije bilo sukoba između JNA i Teritorijalne odbrane BiH. U Dobrovoljačkoj ulici se desio ratni zločin nad pripadnicima JNA.

JNA nije pokušala 02. maja da zauzme centar Sarajeva i stavi pod kontrolu ključne državne institucije BiH. Kolone JNA u Dobrovoljačkoj i u Tuzli nisu bili legitimni vojni ciljevi.

Zahtevamo od N1 da se izvini porodicama žrtava i povuče ovaj sramotan tekst sa svog sajta.

Blog Saše Radulovića iz 2012.godine.

Svi zločini su individualni. Zna se ko je smislio i planirao ratni zločin u Dobrovoljačkoj, i šta je hteo da postigne. Zna se i ko je izvršio smišljeno, ko je izdao narađenje i ko je povukao okidač. Za svakog čoveka koji je ubijen.

Jedan zločin ne poništava drugi niti ga čini manje zločinom. Ako u razgovor o jednom zločinu uvodite drugi kao protivtežu, niste čovek.

Ko god izvrši zločin, bez obzira na to koliko „uzvišen“ mu je cilj, je zločinac. Bez obzira na vašu borbu i politiku, zločin je zločin.

Bez obzira na to ko ste, zločin zahteva kaznu. Kaznu sprovodi društvo. Ne samo zbog žrtava i njihovih porodica, već prvo i prevashodno zbog sebe. Da bi moglo da se zove društvo. U protivnom, niste društvo.

Ako vam trebaju korumpirani međunarodni „tužioci“ da procesuirate zločince u vlastitim redovima, niste društvo. Postoje neka druga imena za to šta ste. Ako se sakrivate iza korumpiranih međunarodnih „tužilaca“ i mislite da je u interesu vašeg društva da se zločin ne kazni, niste društvo.

Sakrivati zločin je zločin. Ako to ne znate, niste čovek.

Povezani linkovi: 
N1: Od “Dobrovoljačke” 25 godina, pomen u Istočnom Sarajevu

Oznake
Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Upravo tako. Oni samo nastavljaju sa propagandom koja je satanizovala ovaj narod devedesetih i napravila od njega eksluzivnog krivca za ratni užas od 1991. do ’95.

  • Zamisli dokle smo stigli kao drzava kada je ta televizija jedina objektivna i jedina koja ne podilazi diktatoru.

 • Oni su samo citirali i to prvi zlonamerni tekst na wikipediji.
  Neko ko im uredjuje ove kolmune je neko vrlo mlad i nema pojma o materiji ili je urednik bosnjak ili hrvat koji svesno trpa ovakve falsifikate u javnost. E pa ima nas zivih jos koji pamtimo dogadjaje. Uzgred neka je Laka zemlja primarijusu pukovniku Radulovicu koji je ubijen u sanitetskom vozilu sa jos nekoliko lica koji ne mogu biti legitimni vojni cilj, dok je za to pristrasni HAG utvrdio da je napad bio legitiman.

  • Taj isti sud je “utvrdio” i da su Srbi u Srebrenici izvršili genocid. Pitajte sina primarijusa Radulovića šta kao notorni legalista misli o legitimnosti TE odluke Tribunala.

 • Sa Radulovićem ovom prilikom izražavam puno saosećanje. I ne samo sa njim, već i sa porodicama svih onih koji se tog dana i na tom mestu mučki ubijeni. Neki od nalogodavaca, organizatora i neposrednih izvršilaca, i danas slobodno šetaju tim istim ulicama, baš kao i vašingtonskim, berlinskim, pariskim. Bez zaštite zapadnih sila, Amerike i Eu, ti zločinci bi sada tamnovali. Nažalost, baš kao i Haradinaj, Tači i ostali teroristi i koljači, i Jovo Divjak i Ejup Ganić uživaju neskrivenu zaštitu. Tom i takvom zapadu – danas teži Vlada Srbije, a možda i srpski narod. Sramotna je, ali i stravična – činjenica, da su neki od onih “intelektualaca” koji su sedeli iza Jankovića, do pre koju godinu nosili majce sa likom Divjaka na svojim grudima. I ponosno se slikali sa njima. Ova zastrašujuća i tragična činjenica – pokazuje gde je danas Srbija i srpski narod, i kakva nam dalja sudbina predstoji.

 • Zato ja više ne čitam N1. Administratori su im politički ostrašćeni, probiraju komntare i “štimaju” kako im odgovara. Ćosić se bukvalno istresa nad gostima (onim koje ne gotivi, prema drugima je sasvim pristojan) Naravno da su antiruski nastrojeni… Zadnjih recimo 2 meseca su dosta propali po pitanju objektivnosti.

  • Zar zaista postoji neko ko misli da su oni objektivni? Krupan kapital je u igri, propagiranje ideja i verzije istorije, pod kontrolom USA. Licno, nista gore od tog Cosica ne mogu da vidim na TV jer mi je jasna njegova ideja vodilja. Najgore sto rade jeste ublazavanje istorije tj “indirketno pomirenje” naroda iz EX yu te suptilno serviranje vesti iz ex yu republika u cilju navikavanja na “suzivot”. Jako opasna stvar, pogotovo za srbe koji nemaju svest niti memoriju.

  • gosn spigl sve se slazem osim da ni blizu nisu dovoljno antiruski nastrojesni koliko bi trebali da budu. Nema uspesne Srbije dok je Rusije.

  • Nisam ni ja ljubitelj naših daljih rođaka sa istoka, ali ono je besmislena propaganda na mesto objektivne kritike.

  • Da nije bilo Rusije ne bi bilo ni Srbije (Bukureški mir, Jedrenski mir, 1877., I svetski rat i albanska golgota). Imali smo mi i loša iskustva (Sanstefan), ali zapad je geopolitički uvek bio protiv srpskih interesa i to je, nažalost, milenijumska konstanta.

  • Da nije bilo ameba ne bi bilo ni Srbije!
   Milenijumska konstanta?!
   Da, amebe su milemijumska konstanta.
   Kao i njihovo “rasuđivanje”.

 • Postovani , prema Srbiji se vodi specijalni rat. Aleksandar Vucic i njegova bulumenta su pristali da izdaju interese naroda i drzave do kraja. Sa druge strane je DS koja je takodje pristala i predstavlja drugi kraj iste batine . Ja znam da ovo nije popularno pricati , i nije mi drago sto ovo pisem ali moram . N1 je kontrolor i usmerivac naroda , kako treba da misli u odredjenom trenutku. DJB je predvidjen za eliminaciju , jer nije pod kontrolom . To je buducnost i drugih , koji nisu pod kontrolom. Poslednje je vreme da se organizujemo i da vidimo sta da radimo .

 • Osuđujem tekst na sajtu N1. Otac saše Radulovića dr. Budimir je bio izuzetan čovjek i to pričaju svi koji su ga poznavali tvrdim Vam pouzdano. Mogao je ranije pobjeći, kao mnogi drugi, ali je ostao sa svojim vojnicima i ubijen iz neposredne blizine u sanitetskom vozilu na čelu kolone. Međutim pokret DJB treba da izvuče pouke iz ovog, a u vezi međunarodnog suda i međunarodne prvde. Jednom sam im direktno pisao nešto u vezi Srebrenice i Haškog tribunala. Dobio sam odgovor da je tu i tu, nije sada bitno koju, odluku donijo Međunarodni sud pravde u Hagu osnovan 1946.god. i da ja miješam ili ne znam, tako su zaključili, ne znam razliku između tog suda i Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu (ICTY). Tada mi je rečeno da svaka ozbiljna država treba prihvatiti odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu osnovanog 1946.god, a što bi bilo i normalno da je normalno od njih iz međunarodne zajednice. Mada je ovaj prvi sud u vezi Srebrenice izvukao zaključke na osnovu presuda pojedincima iz ovog drugog suda. Tako se i N1 opoziva na odluku Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu (ICTY), a što ja i dalje držim kao nelegitimni sud. Na osnovu gore iznijetog postavljam sebi i Vama pitanje da li je išta od navedenog legitimno. Pozdrav svima želim, a Saši Radulovića izražavam lično saosjećanje zbog gubitka oca.

 • Ljudi, kada smo kod vec ratnih tema iz ne tako davne proslosti, da li moze neko da mi kaze sta je sa ovim medijima i njihovim uzburkavanjem sire javnosti Balkana o nekim mogucim novim sukobima? Da li je to normalno, voleo bih da mi to neko objasni, da li je sve ovo samo neka prilika za medije da dobiju na citanosti ili je stvarno krajnje objektivno sagledana situacija na Balkanu? Cisto da se zna da ne pricam samo o regionalnim medijima vec i o nekim zapadnim pa tako i ruskim.

  • Uvaženi Ognjen,
   da bi se sa ljudima moglo vladati treba ih stalno držati u strahu, a putem medija se to najbolje čini. Tako da nas plaše: ptičijim gripom, tigrastim komarcima, vakcinama, GMO hranom i sve tako do atomskih bombi i rata. Ako si imun i operisan od straha , kao što sam lično, ali ipak me strah potsvjesno uhvati radi djece. Dakle sve su hoštapleri režirali da bi što duže vladali pomoću straha, a ova uzburkavanja šire javnosti radi se da se napravi mutna situacija. U mutnoj situaciji hoštapleri love, kao predatori u mutnoj vodi svoj plijen. Narod je pod amnezijom i ispranog mozga, te njihove smjene su gotovo nemoguće nekim demokratskim sretsvima. Samo nam Bog izgleda može pomoći, a vjera čuda čini. Možda se desi i varijanta da svi poludimo, ako već nismo blizu, a u tom slučaju hoštapleri bi trabali biti izbrisani iz naše budućnosti i završiti u zatvorima i doživotnom radu. Ovo ne bi bilo loše, ali teško će ići.
   Srdačan pozdrav svima bez obzira na vjeru, naciju i mišljenje…

 • Mislim da dok se ne obelodani i ne prihvati istina o svim nesrećnim dešavanjima prilikom raspada Jugoslavije,
  da do pomirenja i napretka u regionu nikada neće doći.Moramo se izboriti da istinita verzija bude i zvanična verzija.
  Moje saučešće gospodinu Raduloviću i svim porodicama čiji su bližnji stradali u Dobrovoljačkoj ulici i svim porodicama
  čiji su bližnji stradali u bilo kom od ovih besmislenih ratova na teritoriji bivše nam zajedničke države.
  I onda se vrate iz rata kući i nemaju posla sledećih 20 godina.
  Možda bi i imali kada bi ratne političke elite konačno postale prošlost,a na vlast došli novi,moralniji ljudi

  • @M.G.Pisao novinar Rade Radovanovic,jedan od potpisnika apela 100,izuzetno angazovan
   u kampanji SJ.Pa cini mi se da je Sasa R. vec rekao sta misli o tome

  • Rat se vodi ne samo oružanom borbom, nego i s propagandom. Neki su nasjeli na propagandu i dan danas to drže kao istinu. Vojislav Đurđevac , general, komandant Sarajevskog korpusa JNA i interesantno Alija Izetbegović imali su dobre namjere da riješe situaciju. Tu su se umiješali Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, sa hrvatske strane i nastao je haos. Ovaj Stjepan Kljuić bio je naročito drzak i mislim da je on najkrivlji. Danas dio hrvatskog naroda u BiH hoće da se odvoji od muslimanskog dijela i napravi svoju etničku cjelinu, a neće spomenu rad nečasan svoga Stjepana Kljuića. JNA imala je dobru namjeru, da nije imala mogla je iz kolone žestoko djelovati po okolnim objektima gdje su bili snajperisti i drugi teroristi koji su ih gađali. Stoga se može izvesti zaključak da dosta granata što je padalo u grad, mada ja znam da je tako, ali nemojte meni vjerovati već sami rezonujte da su te granate ispaljivane od strane muslimana i hrvata. Sa ciljem da se vrši popaganda prema međunarodnoj zajednici. Bilo je granata i sa položaja JNA, ali vjerujte da su to bile pijedinačne i rezultat su neodgovornosti pojedinaca i njihove samovolje. Bilo je to jako teško kontrolisati znam zaista dobro i reću Vam samo da je došao i Šešelj sa svojom ekipom i mislim da Vam je dovoljno da vidite koliko je teško bilo samovolje i sa jedne i druge strane kontrolistati. Bez obzira na dobre namjere gen. Đurđevca i zaista Alije Izetbegovića. Ne znam dali je bio AV, ali Šešelj, kao najveća prevara srpskog naroda , a poslije svog učenika AV, on jeste bio. Osuđujem N1 i Danas i napisao sam im da napišu neki tekst o Srebrenici, a koji bi bio rasvjetljavanje međunarodne (NE)pravde. Mada zločine pojedinaca treba osuditi i procesuirati i u Srebrenici i Sarajevu i svuda. Pozdrav izvini dugačko je i nije lupanje znam i više.

 • N1 je pored Danas jedini medij koji se koliko toliko kriticki ophodi prema vlasti. Tuga je da i pored toga kvalitet izvestavanja opada i da se opet svesno ili nesvesno stavljaju na stranu drugih politicara. Mene je u predizbornoj kampanji najvise pozitivno iznenadio Kurir. Oni su po mom licnom misljenju sve samo ne medij, ali su zarad senzacionalizma povucenim od strane Belog uspeli koliko toliko da upristoje izvestavanje. To je samo dokaz da nekada i autocenzura moze pasti ako vidis svoju priliku za boljim tirazom i vecim pregledom.
  Kada je u pitanju zlocin u Dobrovoljackoj ja nikada nisam razumeo to brojanje zrtvi i stalno insistiranje da li je bilo ovoliko ili onoliko (kako ne za taj tako niti za nijedan drugi zlocin). Taman da nikome nije falila dlaka sa glave u toj koloni taj napad je po svemu bio zlocin i nikako drugacije ga ne treba tretirati. Napad na kolonu vojske koja se povlaci po ranijem dogovoru i pucanje po ljudima koji nisu mogli da se brane je sam po sebi zlocin za koji je trebalo da se ide na dugogodisnju robiju, ali nazalost niko nije odgovarao. Bolesno je sto se idalje licitira sa tim zlocinom i trazi opravdanje u manjem broju zrtava ili nekom prethodnom potencijalnom delovanju vojske ili pokusava po ko zna koji put (cine svi redom to) opravdati taj napad nekim prethodno pocinjenim napadom, potezom ili zlocinom. Svaki zlocin se mora posmatrati sam za sebe i ne moze se ni u kom pogledu opravdavati onime sto je radila druga strana mozda pre toga. Svet je zazmureo na taj zlocin, prakticno ga opravdao na sudu u Hagu i onda dolazimo u sitaciju da se ocekuje pomirenje naroda u BiH gde se uporno negira stradanje jednog naroda samo zato sto je u neku ruku bio na porazenoj strani (bolje reci imamo pat poziciju). Na sve to potpaljuje se idalje vatra raznim tekstovima ili izvestavanjima gde se strane razlicito tumace, osudjuju ili opravdavaju odredjeni zlocin. BiH je navodno drzava tri naroda, ali upravo na primeru toga da cvece i svece ne mogu opstati duze od par minuta nakon odlaska ozaloscenih pokazuju da multikulturalno drustvo i saradnja tri naroda nije moguca. Krivica je u politicarima koji vozaju narod tri decenije i prave ljude budalama zarad svojih licnih interesa.

 • Neko ko ovako oskrnavi žrtve zločina koji su počinili najobičniji monstrumi i kukavice, ubijajući nečiju deci koja su samo želela da se tog dana izvuku iz pakla za koji nisu bila nimalo kriva i mirno vrate kući svojim roditeljima, braći, sestrama, i sam je uzeo učešće u tom nedvosmislenom, neizazvanom, neverovatno bezdušnom zločinu.

  Ljudi koji ovo pišu i uređuju su očigledno toliko zli i zlonamerni prema svima na ovim prostorima… Zli, upravo zato što, uvijajući u najfinije reči, na najperfidniji i najlicemerniji način relativizuju krivicu i nalaze opravdanja zločincima, i na taj način proizvode nove ratove po svetu i onemogućavaju pomirenje među narodima. S obzirom da je ovaj “medij” osnovala snaga koja je trenutno najgore i najveće zlo u svetu i koje izaziva većinu ratova na planeti Zemlji, onda način na koji pokušavaju tiho da uvuku laži potpuno odgovara svemu pokvarenom i zločinačkom što od Drugog svetskog rata rade Vijetnamu, Koreji, Somaliji, Iraku, Libiji, Balkanu, Ukrajini, Bliskom Istoku….

  Pozivam sve dobre ljude za koji je svaki zločin protiv nedužnih – zločin, a zločinci – zločinci – koji ne treba da se kreću slobodno u bilo kom društvu među ljudima koji žive da bi voleli, da izbrišu sa svojih telefona, televizora, kompjutera i svega ostalog, N1, prikrivenog predstavnika najgorih zlikovaca u svetu. Ja ću to da učinim zaista i zauvek jer sve što oni pišu može lako da se predvidi i nije mi ni potrebno da imam uvid u to ljudsko dno.

  N1, vi niste novinari nego najgore zlo u svetu, zajedno s onima koji su vam, dajući vam te proklete pare, uzeli dušu.

  Sram vas bilo, zločinci, i prokleti bili!

 • “snage Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojne formacije Zelene beretke”
  i tu sam stao sa čitanjem jer je činjenica da bilo šta napišete ili kažete vi slažete.
  Ovo što ste vi nazvali armija BiH to se baš vašim rečnikom naziva terorističke formacije. Jedina legalna oružana formacija bila je JNA. Već godinama lažima pokušavate da sakrijete istinu a pogotovo vlasnik vaše televizije koji je i direktno učestovao u izazivanju rata na prostoru nekadašnje SFRJ.
  Sve pravne činjenice i činjenično stanje na terenu dokazuju da je Srbija okupirana i pod nemilosrdnom vlašću američkog okupatora. To je gotovo do u tančine potpuno ista situacija kao i u periodu od 10.04.1941-20.10.1944 godine. Sve je isto samo što nema generala Aleksandra Lera (ostao je da visi na gredi 1946 godine) a umesto njega tu je Montgomeri. Nema ni generala Paula Bradera ili generala Franc Bemea (izvršio samoubistvo 1947 zbog zločina nad stotinama hiljada srpskih civila) ali umesto njih tu je zločinac pod veoma zvučnim imenom Skot a tu je i nekakav Devenport.
  Nikakvu demokratiji i nikakvu slobodu vi niste doneli. Doneli ste samo okupaciju, jad, čemer i bedu … demokratsku bedu i laž.
  Vi ste najveći lažovi i ljudski otpad u poznatoj istoriji ljudske civilizacije. I pošto niste ljudi već otpad vi u kategoriju “civilizacija” nespadate.
  Videćemo mi vama leđa vrlo brzo. Videli smo Turcima, Austrougarima, Nemcima, nacistima a vala videćemo i vama. Samo ovoga puta gonićemo vas do kraja … jer moraćemo da naplatimo svu štetu koju ste nam napravili tokom 20-tog veka. Do poslednje pare ! Više opraštanja nema.
  Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sećaju prošlosti. (Niče)

  • Poštovani Milane,
   hvala Vam na svakom slovcetu koje ste napisali. Sve, ali baš sve je istina kazana u nekoliko rečenica.
   Hvala bogu, već nekoliko godina ništa ne verujem germanima, anglima i ogavnim jenkijima.
   Sve što zapad radi vekovima jeste jedna ogromna laž – od kolumba, kortesa, pizara katoličke crkve, dizaelija, viktorije, hitlera, klintona, regana, tačerke, obame, raznih bušova, blerova i ostalih velezlikovaca /prjatelja vučića i comp./ koje je teško prebrojati.
   Veliki pozdrav iz srpske Bačke.

 • Ne prilog o Dobrovoljačkoj sa N1. Sigurno je: napad na one sa kojima prethodno dogovoriš da se povuku, i to dok se povlače, je mučki i kriminalan.
  Neki komentatori su sa ove teme otišli na podršku Rusiji, što je koliko nepovezano sa temom teksta, toliko i neobjektivno i štetno po intrese Srbije i njenih gradjana.
  Rusija je velika sila, i kao takva ona sledi svoje intrese. Glorifikovanje Rusije znači da joj se stavljamo na tacnu-da smo spremni svoje intrese da zaboravimo kako bi poslužili ruskim.
  Kako je to bilo u prošlosti?
  Sanstefanski mir-pola tadašnje Srbije dato Bugarskoj. Ispravljeno Berlinskim kongresom, uz pomoć “mrskih” zapadnih sila.
  Bukureški mir-Rusija okončala rat sa Turskom tako što je zadovoljila svoje intrese. Srbija morala oslobodjene gradove da vrati Otomanima, da poruši fortifikacije i sl.
  I svetski rat: iskreno hvala Rusiji za podršku Srbiji. Ipak, čak i iza toga su stajali intresi. Rusija bila pod unutrašnjim tenzijama pa ih rešavala spoljnim sukobom (uzgred, izgleda da to radi i sada). Setimo se da je 1905 uz pomoć kazačkih trupa brutalno ugušen socijalni bunt u Rusiji, što je kasnije bilo gorivo za oktobarsku (novembarsku) revoluciju. Drugi intres Rusije za podršku Srbiji je bio njen kredibilitet kao sile, na spoljno političkom planu.
  II svetski rat: da nije bilo podrške Zapada, a pre svega Titove partizanske armije na terenu, videli bi mi svoga boga pod Staljinom.

  Kako stvari stoje danas?

  Isto kao u prošlosti. Rusija sledi svoje intrese. Ovog puta, intresi Rusije su NASPRAM intresa Srbije, i mi to moramo da uvidimo i shodno tome vodimo politiku.

  Sve ostalo prosto je infatilno.

 • Ispravka

  Prvi pasus u gornjem tekstu trebalo je da bude: “Nisam video prilog o Dobrovoljačkoj sa N1. Sigurno je da je napad na one sa kojima dogovoriš povlačenje, i to dok se povlače, mučki i kriminalan akt.”
  Izvinjavam se zbog grešaka. Nastale su usled skraćivanja teksta na brzinu.