Vojvodina Politika Pravosuđe Saopštenje

Krivična prijava zbog kupovine glasova u Vrbasu

Saša Radulović, predsednik poslaničke grupe Dosta je bilo, podneo je krivičnu prijavu protiv NN lica za podmićivanje birača na lokalnim izborima u Vrbasu. Glasovi su kupovani za SNS i Pokret socijalista, a birači koji su na to pristali obeležavali su glasačke listiće dogovorenim šiframa kako bi se znalo da su ispunili svoj deo nečasne pogodbe. Dokaz za to je 13 posto obeleženih listića od ukupnog broja glasova koje je dobila SNS i 10 posto obeleženih listića od glasova koje je dobio Pokret socijalista, o čemu je DJB već upozorio javnost.

Na osnovu dokaza koje su pribavili članovi opštinskog odbora DJB u Vrbasu, sumnjamo da su SNS i PS kupovali glasove birača od dana raspisivanja izbora 27. februara do 23. aprila, kada su izbori održani. U krivičnoj prijavi se od tužilaštva u Vrbasu traži da prekontroliše izborni materijal i utvrdi tačan broj listića obeleženih šiframa, ali i da sasluša predsednike svih biračkih odbora i rukovodioce SNS i PS u Vrbasu, kao i da sasluša birače koji su glasali na biračkom mestu 26, Zmajevo 4, gde je pronađen najveći broj označenih listića. Tužilaštvu je uz krivičnu prijavu dostavljena i tabela svih korišćenih šifri na svim biračkim mestima.

Obeležavanje listića i ovako jasni dokazi o kupovini glasova nisu viđeni nikada od održavanja prvih višestranačkih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji. Za ovo kriminalno delo zaprećena je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine. Procesuiranje i kažnjavanje ovakvog prekrajanja izborne volje građana imperativ je ako želimo da imamo demokratske izbore.

Osnovna pretpostavka slobodnih, neposrednih i demokratskih izbora jeste tajnost glasanja, a dužnost pravne države jeste da svim građanima pruži garanciju da niko ne može otkriti način na koji su glasali, inače, ne možemo govoriti o pravnoj državi.

Povezan tekst

Glasački listići za SNS i PS u Vrbasu obeleženi šiframa

Prilozi

Krivična prijava

vrbas krivicna prijava

Šifre

vrbas sifre biracki spisak

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar