Јужна Србија Саопштењe

Постизборно малтретирање

Иако је Републичка изборна комисија пребацила новац намењен за надокнаду члановима бирачких одбора локалним самоуправама још 28. априла (информацију нам је проследио РИК), Лесковачкој управи требало је читаве две недеље да „организује“ прикупљање података неопходних за уплату, које је почело у суботу ,13.маја. Вероватно не би ни тада почели да прикупљају да окружна координаторка ДЈБ није алармирала правни тим ДЈБ и РИК о овом проблему.  

Но, сада следи додатно малтретирање: локална самоуправа и координатор РИК-а на локалном нивоу проценили су да је дан-два довољно времена да се  прикупе подаци од чланова сталног и проширеног састава бирачких одбора, од којих многи не живе прекопута општине (викенд нема потребе рачунати из сасвим реалних разлога – поред тога што људи нису у обавези да своје слободно време посвећују изненадним прохтевима локалне самоуправе, стоји и чињеница да недељом не раде фотокопирнице – па и они који су успели да дођу нису могли да приложе фотокопију личне карте и текућег рачуна).

Подсећамо вас да Лесковац има 195 бирачких места, да је на овим изборима било 11 листи, да су представнике у сталном и проширеном саставу  бирачких одбора имале све парламентарне странке и представници грађанских кандидата. То даје једну импозантну суму људи која за само 2 дана треба да преда своје податке упошљеницима општине у малој загушљивој Сали градског већа, а отвара и многа  питања (пре свега због чега фотокопија ЛК уколико су потребни подаци већ предати приликом предаје предлога за стални односно проширени састав БО, ко управља тим подацима, како се они чувају, шта са људима који немају текући рачун…)

Дакле, драги суграђани, рок за предају ваших података је данас и сутра од  7.00 до 20.00. Ми нисмо били лењи и поново смо обавестили РИК о овом проблему, па се надамо да ће се и рокови продужити. Жао нам је што пролазите кроз предизборна и постизборна малтретирања како би сте остварили своја права – али не дозволите да вас ово обесхрабри.

Променићемо ове лоше праксе заједно. Србији је потребан СИСТЕМ.

Ознаке

ДЈБ Лесковац

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар