Vojvodina Mediji Saopštenje

Ruma: Gde odlaze milioni za medije?

Na konkursu za sufinasiranje medijskih projekata iz budžeta Opštine Ruma za 2017. godinu, komisija koju je imenovalo opštinsko veće dodelila je medijima sredstva u iznosu od 23 miliona dinara. U rešenju koje možete videti OVDE, navedena su samo imena medija i suma koju su dobili iz opštinskog budžeta. Ono što ne možemo da vidimo je za koje projekte su odobrena sredstva i ko su bili članovi komisije koja je odlučivala o dodeli novca. Po zakonu bi ovi podaci trebalo da budu objavljeni na opštinskoj internet prezentaciji.

Gledajući spisak medija kojima su odobrena sredstva, već na prvi pogled možemo videti neke koje dobro poznajemo, kao što su Radio Srem koji je dobio 1,8 miliona dinara, ali i neke za koje prvi put čujemo kao što su Sirmium media i Sirmium produkcija. Upravo su ove dve medijske produkcije dobile najviše novca, Sirmium media 5 985 000 dinara, Sirmium produkcija 4 015 000 dinara, što u zbiru daje slučajno ili ne, tačno 10 miliona dinara od ukupnih 23 miliona. Takođe je upadljivo da Sremska televizija nije ni učestvovala na konkursu.

Bez informacija o projektima koji se sufinansiraju i sastava same komisije koja dodeljuje sredstva, teško je objasniti nelogičnosti u odluci. Međutim, kako se ova situacija ponavlja od 2015. godine, da bismo razumeli o čemu se zapravo radi, može nam pomoći tekst Centra za istraživačko novinarstvo Srbije  Milioni iz medijskih konkursa za povezane firme, projektno finansiranje medija spada u državnu pomoć, čiji je trogodišnji limit za svako preduzeće 23 miliona dinara. Budući da je Sremska televizija taj limit dostigla još u 2015. godini, prema navodima CINS-a osnivaju se nezavisne produkcije formalno u vlasništvu direktorki i saradnica firmi vlasnika Sremske televizije, za programe koji bi bili realizovani resursima Sremske TV. Na primer, pre dve godine u Sremskoj Mitrovici 4 miliona dinara dobila je produkcija koja je osnovana 2 dana nakon raspisivanja konkursa. Dobijeni novac produkcije koriste za iznajmljivanje kamera i opreme i emitovanje programa, upravo na Sremskoj televiziji. Ovo bi na konkretnom primeru u Rumi značilo da će skoro sav novac koji su na konkursu dobile Sirmium produkcija i Sirmium media u iznosu od 10 miliona dinara završiti u Sremskoj televiziji, iako ta televizija nije ni učestvovala na konkursu. Takođe, članovi komisija za dodelu sredstava su prošlih godina uglavnom bili iz Asocijacije elektronskih medija Vojvodine koja nema prava da predlaže članove, jer je reč o privrednom društvu, a ne medijskoj asocijaciji. Reč “asocijacija” jedino ima u svom nazivu, a formalno to nije.

Zbog navedenih radnji i nepotpunih informacija u vezi sa ovim konkursom, naš odbornik Boris Šikić je na poslednjem zasedanju Skupštine Opštine Ruma postavio nekoliko odborničkih pitanja. Pitanja su glasila: ko je činio komisiju koja je dodeljivala sredstva za sufinansiranje medijskih projekata iz budžeta Opštine Ruma za 2017. godinu? Na predlog kojih medijskih asocijacija su članovi komisije imenovani ? Za koje projekte su mediji dobili novac i koji su bili kriterijumi za određivanje visine iznosa i toga ko će dobiti sredstva?

Ukoliko dobijemo odgovore na ova pitanja, dostavićemo ih javnosti na uvid. Pokret “Dosta je bilo” će nastaviti da se zalaže za princip potpune transparentnosti u javnoj upravi. Za svaki dinar državnog novca mora da se zna gde je potrošen, za koje namene i po kom kriterijumu je dodeljen. Mediji su u modernom društvu četvrta grana vlasti, koja služi kao korektiv državne vlasti. Ukoliko se novac poreskih obveznika daje medijima koji pišu isključivo afirmativno i nekritički u odnosu na vlast, doći ćemo do toga da će opstati oni koji idu linijom manjeg otpora, a pravo novinarstvo će se vremenom skoro potpuno ugasiti.

Pokret “Dosta je bilo”
opštinski odbor – Ruma

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar