Војводина Саопштењe

Корупцију омета само рад независних тела и увид грађана

Градска власт у Зрењанину формирала је радну групу која ће се бавити израдом локалног антикорупцијског плана. За нас је ово веома важно. Проблему коруције би требало да посветимо посебу пажњу, јер је Србија је једна од три најкорумпирањије европске државе по глобалном индексу перцепције корупције који јој је додељен јануара ове године.

У свим извештајима Савета за борбу против корупције много година уназад корупција потиче из врха власти. Дакле против корупције успешно могу да се боре само јаке независне институције. Власт не треба да се бори против корупције. Корумпирана власт не да не треба, већ не може да се бори против корупције. Немогуће је извести било какву контролу кад су они који контролишу уједно и они које треба контролисати. Ово што зрењанинска власт сада покреће је метод “кадија те тужи, кадија ти суди”, у народу познат и често исмеван као потпуно бесмислен.

Имајући то на уму именовани састав Радне групе за израду локалног антикорупциојског плана је потпуно погрешан. За кординатора је именован Душко Радишић помоћник градоначелника, за његовог заменика именован је други помоћник градоначелника Жељка Милошевић, а сви остали чланови групе су чланови градске управе, која би требало да буде предмен надзора, а не вршилац антикорупцијског надзора.

Радна група у овом саставу сигурно неће донети добар план за борбу против корупције. Односно донеће план по мери корупиране власти који ће можда задовољити само форму потребну за преговарачко поглавље 23 у процесу приступања ЕУ, а суштина стварног надзора над вршиоцима власти изостаје.

Они неће донети добар антикорупцијски план из најмање два разлога:
– Сви чланови радне групе су део власти. Па, чак и ако још нису лично корумпирани, корупција је њихово свакодневно окружење. На то су се навикли. На то су пристали.
– Чланови радне групе првенствено кординатор и заменик кординатора који су помоћници градоначелника нису независни. Свесни су да могу да буду смењени једном одлуком. За помоћницима градоначелника и не постоји прека потреба, не зна се тачно ни шта су им задужења ни шта су им радни задаци. Градска власт би несметано функционисала и без њих.

Најбољи лек против корупције је транспарентност. Покрет Доста је било од самог почетка парламентарног рада у Зрењанину инсистира на томе. Почев од амандмана на Одлуку о градској управи, где смо захтевали да градска управа сваког месеца за претходни месец објављује колико је новаца потрошено из буџета по свим буџетским ставкама, до Одлуке о одржавању атарских путева. Ни једном наш предлог није усвојен. Ми разлоге за неусвајање наших предлога видимо једино у недостатку жеље власти да се са корупцијом заиста избори. Јер кад је транспарентно, онда не може да се муља, јер би то грађани одмах приметили.

Александар Коровљев
Председник одборничке групе
покрета Доста је било у Скупштини Града Зрењанина

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар