Vojvodina Saopštenje

Korupciju ometa samo rad nezavisnih tela i uvid građana

Gradska vlast u Zrenjaninu formirala je radnu grupu koja će se baviti izradom lokalnog antikorupcijskog plana. Za nas je ovo veoma važno. Problemu korucije bi trebalo da posvetimo posebu pažnju, jer je Srbija je jedna od tri najkorumpiranjije evropske države po globalnom indeksu percepcije korupcije koji joj je dodeljen januara ove godine.

U svim izveštajima Saveta za borbu protiv korupcije mnogo godina unazad korupcija potiče iz vrha vlasti. Dakle protiv korupcije uspešno mogu da se bore samo jake nezavisne institucije. Vlast ne treba da se bori protiv korupcije. Korumpirana vlast ne da ne treba, već ne može da se bori protiv korupcije. Nemoguće je izvesti bilo kakvu kontrolu kad su oni koji kontrolišu ujedno i oni koje treba kontrolisati. Ovo što zrenjaninska vlast sada pokreće je metod “kadija te tuži, kadija ti sudi”, u narodu poznat i često ismevan kao potpuno besmislen.

Imajući to na umu imenovani sastav Radne grupe za izradu lokalnog antikorupciojskog plana je potpuno pogrešan. Za kordinatora je imenovan Duško Radišić pomoćnik gradonačelnika, za njegovog zamenika imenovan je drugi pomoćnik gradonačelnika Željka Milošević, a svi ostali članovi grupe su članovi gradske uprave, koja bi trebalo da bude predmen nadzora, a ne vršilac antikorupcijskog nadzora.

Radna grupa u ovom sastavu sigurno neće doneti dobar plan za borbu protiv korupcije. Odnosno doneće plan po meri korupirane vlasti koji će možda zadovoljiti samo formu potrebnu za pregovaračko poglavlje 23 u procesu pristupanja EU, a suština stvarnog nadzora nad vršiocima vlasti izostaje.

Oni neće doneti dobar antikorupcijski plan iz najmanje dva razloga:
– Svi članovi radne grupe su deo vlasti. Pa, čak i ako još nisu lično korumpirani, korupcija je njihovo svakodnevno okruženje. Na to su se navikli. Na to su pristali.
– Članovi radne grupe prvenstveno kordinator i zamenik kordinatora koji su pomoćnici gradonačelnika nisu nezavisni. Svesni su da mogu da budu smenjeni jednom odlukom. Za pomoćnicima gradonačelnika i ne postoji preka potreba, ne zna se tačno ni šta su im zaduženja ni šta su im radni zadaci. Gradska vlast bi nesmetano funkcionisala i bez njih.

Najbolji lek protiv korupcije je transparentnost. Pokret Dosta je bilo od samog početka parlamentarnog rada u Zrenjaninu insistira na tome. Počev od amandmana na Odluku o gradskoj upravi, gde smo zahtevali da gradska uprava svakog meseca za prethodni mesec objavljuje koliko je novaca potrošeno iz budžeta po svim budžetskim stavkama, do Odluke o održavanju atarskih puteva. Ni jednom naš predlog nije usvojen. Mi razloge za neusvajanje naših predloga vidimo jedino u nedostatku želje vlasti da se sa korupcijom zaista izbori. Jer kad je transparentno, onda ne može da se mulja, jer bi to građani odmah primetili.

Aleksandar Korovljev
Predsednik odborničke grupe
pokreta Dosta je bilo u Skupštini Grada Zrenjanina

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar