Saopštenje Skupština

Skupštinska sačekuša za Radeta ili kako predati dopunu dnevnog reda

Nova sednica Skupštine Srbije zakazana je danas u 9.59 sati za sutra u 10.00 sati. Za dopunu dnevnog reda opozicija je imala čitav jedan minut, jer se dopune dnevnog reda mogu predavati samo do 24 sata pred početak sednice. Naravno da u roku od jednog minuta nije moguće dopuniti dnevni red i naravno da je cilj zakazivanja sednice po hitnom postupku da se opozicija onemogući da predloži dopunu. Kao i za prethodnu sednicu, Maja Gojković se ponovo igra žmurke i pokušava da spreči dopunu dnevnog reda jer zna da će se, kao i na prethodne dve sednice, suočiti sa zahtevom za njenu smenu i trominutnim objašnjenjima zašto nije dostojna da predsedava Skupštinom.

Na dnevnom redu sutrašnje sednice su samo sporazumi koji su u Skupštinu stigli tokom decembra i januara, a neki i u novembru prošle godine. Dakle, nisu hitni. I pored nemogućih uslova za predaju dopuna dnevnog reda, većina poslaničkih grupa uspela je da preda predloge jer je tokom skupštinskog delovanja razvila špijunsko-gerilske finte borbe. Manir da se sednice zakazuju po hitnom postupku, iako nikakvog razloga za hitnost nema, uspostavio je u Skupštini igru sačekuše i žmurki između opozicije i vlasti, u kojoj opozicione poslaničke grupe prihvataju da igraju po pravilima kojih se dosetila Maja još u prošlom sazivu. Poslanici opozicije naprave sačekušu skupštinskom službeniku koji donosi saziv sednice. I čim Rade sa sazivom u rukama prođe kroz vrata pisarnice, poslaničke grupe se sjure u kancelariju sa predlozima dopune dnevnog reda.

Poslanici opozicije primorani su da se igraju žmurke i prave sačekuše po Skupštini jer nikakvi racionalni razlozi, argumenti, pozivanje na zakon i Poslovnik ne pomaže. O pominjanju demokratskih procedura i poštovanju pravila i predstavnika građana koji imaju drugačije mišljenje ne vredi ni razgovarati sa vladajućom većinom koja nije mrdnula dalje od glasanja na zvonce. Degradacija Skupštine i kršenja svih pravila i procedura usmereni su na potpunu marginalizaciju i uništavanje opozicionih stranaka, odnosno gušenje svakog drugačijeg mišljenja ili kritike.

Poslanička grupa Dosta je bilo sa indignacijom odbija da prihvati ovakve nezrele, dečije igre špijuniranja i sačekivanja Radeta po skupštinskim hodnicima. Sačekuše za Radeta i dovijanje da bi se dobilo pravo na reč i dopunu dnevnog reda nije dostojno parlamentarnog rada. Zahtevamo od Maje Gojković da prestane sa degradacijom Skupštine, sa ponižavanjem poslanika koji zastupaju građane koji drugačije misle od vlasti. Zahtevamo da se otkaže sednica Skupštine za sutra ujutru i zakaže u skladu sa Poslovnikom za ponedeljak u 10:00, kao i da se rad Skupštine vrati u zakonske okvire.

Prilog

Dopis Maji Gojković 25.5.2017

DJB Mladi

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar