Саопштењe Скупштина

Данас састанак парламентарне опозиције и бојкот седнице Скупштине

 

Данас у 15 часова шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић заказао је састанак шефова посланичких група ДЈБ, ДС, Двери, НС – Покрет за спас Србије, СДС – НПС, СРС и ЛДП – ЛСВ – СДА које заједно имају 77 народних посланика. Присуство састанку су до сада потврдиле Двери, СДС – НПС, НС – Покрет за спас Србије и ЛДП – ЛСВ – СДА.

Тема састанка је бојкот данашње седнице Народне скупштине и даља сарадња парламентарне опозиције у одбрани достојанства Народне скупштине. У прилогу достављамо предлог заједничког захтева парламентарне опозиције који је Доста је било упутио свим парламентарним опозиционим групама. Из дописа је јасно шта је разлог позива на бојкот упозорења.

Председница Скуштине Маја Гојковић већ готово годину дана на најгрубљи начин гази достојанство Народне скупштине, народних посланика и грађана, крши Устав, Закон о Народној Скупштини, Пословник о раду Народне скупштине, као сва правила пристојног и моралног понашања. Њено јучерашње понашање описано у захтеву је недопустиво у било ком уређеном друштву.

Како од почетка заседања овог сазива Народне скупштине Републике Србије до данас владајућа већина није прихватила ниједан предлог опозиционих посланика, не само на пленарном заседању Скупштине, већ и у одборима, једини начин да се наметну опозиционе иницијативе је ако опозициона посланичке групе сарађају. Да би се на дневни ред ставио захтев за неповерење министру потребно је 60 потписа посланика, за разрешење председнице скупштине 30 потписа, за заказивање седнице било ког одбора више од трећине чланова одбора. Без сарадње парламентарних опозиционих група расправе неће ни бити и Народна скупштине неће моћи да ради свој посао.

Без обзира на све, често огромне, политичке разлике и ставове, све парламентарне опозиционе групе би морале да се сложе да имају заједнички захтев да се поштује Устав, закон, пословник и правила и створе услови за испуњење законске обавезе да Народна скупштине и народни посланици раде свој посао и контролишу извршну власт.

———————————————————————————-

НАРОДНА СКУПШТИНА
РЕПУБЛИКА СРБИЈА

26. мај 2017.
Београд

ПРЕДСЕДНИЦИ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Данашњу седницу Народне скупштине Републике Србије (у даљем тексту: Скупштине) заказали сте јуче у 9:59, 24 сата и један минут пре рока, тако што је у том тренутку извесни Раде, запослен у Скупштини, ушао у канцеларију писарнице да преда вашу одлуку о сазиву пете седнице првог редовног заседања Скупштине у овој години. Ова иста одлука је објављена на интерном информационом систему е-парламент у 10:01.

Ваша очигледна намера је била да покушате да спречите посланике опозиције да поднесу предлоге допуне дневног реда и између осталог и предлоге посланичких група Доста је било и Демократске странке да се расправља о захтевима за вашу смену.

Посланици неколико опозиционих посланичких група је, претпостављајући вашу намеру, сачекала Радета и заједно са њим ушла у писарницу. Службенице писарнице су тако биле приморане да прихвате и допуне дневног реда.

У 14:00 часова сте љутито ушли у канцеларију писарнице, викали на службенице зашто су примиле допуне дневног реда када им је требао барем минут да заведу ваш захтев за сазив, а примиле су преко 70 допуна дневног реда. Ово ваше понашање јасно потврђује вашу намеру да спречите посланике опозиције да поднесу допуне дневног реда.

Службенице писарнице Скупштине су се тресле и када сте изашли плакале. Службенице писарнице Скупштине су наравно биле у праву. Као време завођења дописа се узима време када је неко уђе у писарницу, не време када службеник почне да обрађује захтев.

Након још сат времена вашег неуспешног покушаја да пронађете начин да се промени време завођења захтева опозиције за допуну дневног реда, одлучили сте да повучете вашу одлуку о сазиву седнице Скупшине у 10:00 часова и  донесете нову одлуку о сазиву седнице Скупштине у 15:30 часова и да је Раде донесе тачно у 15:30. Пошто овај пут посланичке групе нису сачекале Радета испред писарнице, сматрате да сте на овај начин успешно спречили опозицију да поднесе допуне дневног реда.

Сматрамо да је ово ваше поступање недостојно председника Народне скупштине Републике Србије, да вређа достојанство Народне скупштине, свих посланика и свих грађана Србије који су их изабрали, да се изругује поштовање устава, закона, Пословника, да крши сва начела морала и да представља злоупотребу високе функције коју обављате.

Захтевамо од председнице Народне скупштине:

  1. да почне да поштује све чланове Пословника Народне скупштине и примењује их у складу са главним циљем Пословника, а то је да омогући народним посланицима да испуњавају своје обавезе из Закона о Народној скупштини
  2. да Пету седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години заказану за данас, 26. мај 2017. године у 15:30 откаже.
  3. да се све седнице Скупштине заказују у складу са Пословником дајућу посланичким групама довољно времена да поднесу своје захтеве за допуну дневног реда
  4. да поштује члан 157. Пословника и да спречи да се обједини расправа о тачкама дневног реда које немају никакве везе једна са другом
  5. да поштује члан 28. Пословника и донесе годишњи план рада Скупштине
  6. да редовно одржава састанке Колегијума
  7. да поштује члан 104. Пословника и примењује га неселективно и посланицима опозиције да исто право на реплику као и посланицима владајуће већине
  8. да поштује члан 205. Пословника и годишњим планом рада обезбеди се да свaког последњег четврткa у месецу буде седница Народне скупштине у току како би посланици могли да постављају посланичка питања Влади у присуству чланова Владе. У последњих годину дана ово се десило само један пут и тада су мале посланичке групе владајуће већине постављале питања.
  9. да поштује члан 209. Пословника и сваког месеца одреди дан за посланичка питања у вези са актуелном темом

Захтевамо да престанете са деградацијом Скупштине, и понижавањем посланика који заступају грађане који другачије мисле од власти.

Уколико одлучите да не откажете данашњу седницу, посланичке групе потписнице овог дописа ће је бојкотовати као знак упозорења.

Прилог

Dopis Maji Gojković 25.5.2017

Повезани текстови

ДЈБ позвао опозицију у Скупштини на бојкот сутрашње седнице

Скупштинска сачекуша за Радета или како предати допуну дневног реда

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар