Saopštenje Skupština

Danas sastanak parlamentarne opozicije i bojkot sednice Skupštine

 

Danas u 15 časova šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović zakazao je sastanak šefova poslaničkih grupa DJB, DS, Dveri, NS – Pokret za spas Srbije, SDS – NPS, SRS i LDP – LSV – SDA koje zajedno imaju 77 narodnih poslanika. Prisustvo sastanku su do sada potvrdile Dveri, SDS – NPS, NS – Pokret za spas Srbije i LDP – LSV – SDA.

Tema sastanka je bojkot današnje sednice Narodne skupštine i dalja saradnja parlamentarne opozicije u odbrani dostojanstva Narodne skupštine. U prilogu dostavljamo predlog zajedničkog zahteva parlamentarne opozicije koji je Dosta je bilo uputio svim parlamentarnim opozicionim grupama. Iz dopisa je jasno šta je razlog poziva na bojkot upozorenja.

Predsednica Skuštine Maja Gojković već gotovo godinu dana na najgrublji način gazi dostojanstvo Narodne skupštine, narodnih poslanika i građana, krši Ustav, Zakon o Narodnoj Skupštini, Poslovnik o radu Narodne skupštine, kao sva pravila pristojnog i moralnog ponašanja. Njeno jučerašnje ponašanje opisano u zahtevu je nedopustivo u bilo kom uređenom društvu.

Kako od početka zasedanja ovog saziva Narodne skupštine Republike Srbije do danas vladajuća većina nije prihvatila nijedan predlog opozicionih poslanika, ne samo na plenarnom zasedanju Skupštine, već i u odborima, jedini način da se nametnu opozicione inicijative je ako opoziciona poslaničke grupe sarađaju. Da bi se na dnevni red stavio zahtev za nepoverenje ministru potrebno je 60 potpisa poslanika, za razrešenje predsednice skupštine 30 potpisa, za zakazivanje sednice bilo kog odbora više od trećine članova odbora. Bez saradnje parlamentarnih opozicionih grupa rasprave neće ni biti i Narodna skupštine neće moći da radi svoj posao.

Bez obzira na sve, često ogromne, političke razlike i stavove, sve parlamentarne opozicione grupe bi morale da se slože da imaju zajednički zahtev da se poštuje Ustav, zakon, poslovnik i pravila i stvore uslovi za ispunjenje zakonske obaveze da Narodna skupštine i narodni poslanici rade svoj posao i kontrolišu izvršnu vlast.

———————————————————————————-

NARODNA SKUPŠTINA
REPUBLIKA SRBIJA

26. maj 2017.
Beograd

PREDSEDNICI NARODNE SKUPŠTINE

Današnju sednicu Narodne skupštine Republike Srbije (u daljem tekstu: Skupštine) zakazali ste juče u 9:59, 24 sata i jedan minut pre roka, tako što je u tom trenutku izvesni Rade, zaposlen u Skupštini, ušao u kancelariju pisarnice da preda vašu odluku o sazivu pete sednice prvog redovnog zasedanja Skupštine u ovoj godini. Ova ista odluka je objavljena na internom informacionom sistemu e-parlament u 10:01.

Vaša očigledna namera je bila da pokušate da sprečite poslanike opozicije da podnesu predloge dopune dnevnog reda i između ostalog i predloge poslaničkih grupa Dosta je bilo i Demokratske stranke da se raspravlja o zahtevima za vašu smenu.

Poslanici nekoliko opozicionih poslaničkih grupa je, pretpostavljajući vašu nameru, sačekala Radeta i zajedno sa njim ušla u pisarnicu. Službenice pisarnice su tako bile primorane da prihvate i dopune dnevnog reda.

U 14:00 časova ste ljutito ušli u kancelariju pisarnice, vikali na službenice zašto su primile dopune dnevnog reda kada im je trebao barem minut da zavedu vaš zahtev za saziv, a primile su preko 70 dopuna dnevnog reda. Ovo vaše ponašanje jasno potvrđuje vašu nameru da sprečite poslanike opozicije da podnesu dopune dnevnog reda.

Službenice pisarnice Skupštine su se tresle i kada ste izašli plakale. Službenice pisarnice Skupštine su naravno bile u pravu. Kao vreme zavođenja dopisa se uzima vreme kada je neko uđe u pisarnicu, ne vreme kada službenik počne da obrađuje zahtev.

Nakon još sat vremena vašeg neuspešnog pokušaja da pronađete način da se promeni vreme zavođenja zahteva opozicije za dopunu dnevnog reda, odlučili ste da povučete vašu odluku o sazivu sednice Skupšine u 10:00 časova i  donesete novu odluku o sazivu sednice Skupštine u 15:30 časova i da je Rade donese tačno u 15:30. Pošto ovaj put poslaničke grupe nisu sačekale Radeta ispred pisarnice, smatrate da ste na ovaj način uspešno sprečili opoziciju da podnese dopune dnevnog reda.

Smatramo da je ovo vaše postupanje nedostojno predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, da vređa dostojanstvo Narodne skupštine, svih poslanika i svih građana Srbije koji su ih izabrali, da se izruguje poštovanje ustava, zakona, Poslovnika, da krši sva načela morala i da predstavlja zloupotrebu visoke funkcije koju obavljate.

Zahtevamo od predsednice Narodne skupštine:

  1. da počne da poštuje sve članove Poslovnika Narodne skupštine i primenjuje ih u skladu sa glavnim ciljem Poslovnika, a to je da omogući narodnim poslanicima da ispunjavaju svoje obaveze iz Zakona o Narodnoj skupštini
  2. da Petu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini zakazanu za danas, 26. maj 2017. godine u 15:30 otkaže.
  3. da se sve sednice Skupštine zakazuju u skladu sa Poslovnikom dajuću poslaničkim grupama dovoljno vremena da podnesu svoje zahteve za dopunu dnevnog reda
  4. da poštuje član 157. Poslovnika i da spreči da se objedini rasprava o tačkama dnevnog reda koje nemaju nikakve veze jedna sa drugom
  5. da poštuje član 28. Poslovnika i donese godišnji plan rada Skupštine
  6. da redovno održava sastanke Kolegijuma
  7. da poštuje član 104. Poslovnika i primenjuje ga neselektivno i poslanicima opozicije da isto pravo na repliku kao i poslanicima vladajuće većine
  8. da poštuje član 205. Poslovnika i godišnjim planom rada obezbedi se da svakog poslednjeg četvrtka u mesecu bude sednica Narodne skupštine u toku kako bi poslanici mogli da postavljaju poslanička pitanja Vladi u prisustvu članova Vlade. U poslednjih godinu dana ovo se desilo samo jedan put i tada su male poslaničke grupe vladajuće većine postavljale pitanja.
  9. da poštuje član 209. Poslovnika i svakog meseca odredi dan za poslanička pitanja u vezi sa aktuelnom temom

Zahtevamo da prestanete sa degradacijom Skupštine, i ponižavanjem poslanika koji zastupaju građane koji drugačije misle od vlasti.

Ukoliko odlučite da ne otkažete današnju sednicu, poslaničke grupe potpisnice ovog dopisa će je bojkotovati kao znak upozorenja.

Prilog

Dopis Maji Gojković 25.5.2017

Povezani tekstovi

DJB pozvao opoziciju u Skupštini na bojkot sutrašnje sednice

Skupštinska sačekuša za Radeta ili kako predati dopunu dnevnog reda

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Odličan potez. Tako treba. Nemoguće jr podneti ovo šta rade. Sramota nas je šta su napravili od skupštine. Podržavamo. Dosta je bilo!