Војводина Здравство Саопштењe

Кикиндске апотеке под истрагом полиције

Локална власт у Кикинди већ скоро годину дана добро зна да је у апотекама стање критично, али је реакција изостала. Упркос уверавањима челника града и менаџмента „Апотеке Кикинда“ да се тражи решење овог проблема, до тога ни након годину дана није дошло. Укупна дуговања ове установе достигла су износ од око 100 милиона динара, од прошлог месеца рачун им је у блокади, роба више не стиже, па су рафови празни, а у две апотеке у граду више немају ни струју. Ноћних дежурстава већ неко време нема, а сви знамо колико је то неопходно, нарочито старијој популацији и деци. Осим тога, постоји могућност да села остану без апотека, јер приватници страхују да им се отварање објеката у овим срединама неће исплатити. Због тога, мештани појединих села кикиндске општине потписују петицију против гашења апотека, како не би остали без могућности набавке лекова, свесни да то може бити веома опасно по њихово здравље.

Катастрофално стање у „Апотеци Кикинда“ илуструје и податак да запослени, којих има око 40, од фебруара нису добили плате, а поједини су услед овакве ситуације дали су отказе, јер се стабилизација ни не назире. Имамо сазнања да су крајем априла радници ове установе иницирали састанак са градоначелником Павлом Марковим, са којег су отишли револтирани, јер је према речима запослених, он био крајње нељубазан и одбијао да прихвати било какву обавезу или одговорност за нагомилане проблеме. Оштећени радници одлучили су да поднесу тужбе против одговорних почетком јуна, а у међувремену обраћају се за помоћ Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Постављамо питање менаџменту Апотеке Кикинда, да ли је тачно да их је неколико дана пре овог састанка, по анонимној дојави, посетила финансијка полиција која је контролисала сва документа установе и саслушавала запослене. Уколико јесте, тражимо од надлежних да објасне јавности какав је исход ове посете.
Иначе, в.д. директора „Апотеке Кикинда“ Нино Жувела, којег је крајем прошле године на ту функцију поставила напредњачка власт по партијској линији, не испуњава критеријуме које прописује закон, јер да би дошао на чело ове установе, мора имати бар 5 година радног искуства у здравству, што са њим није случај. На жалост, и апотеке су жртва партијског управљања где се не бирају најбољи, већ најподобнији. Жртва су и непостојања јасне одговорности партијских кадрова која је узела маха у Србији.

Покрет Доста је било залаже се за професионализацију менаџмента у свим јавним предузећима и установама, укидање партијског запошљавања и увођење реда. Доказ да се може опстати у овој делатности су успешне државне апотеке у Србији, а то су апотекарске установе у Зрењанину, Бечеју, Вршцу, Сечњу…

Доста је било
Одбор у Кикинди

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар