Vojvodina Zdravstvo Saopštenje

Kikindske apoteke pod istragom policije

Lokalna vlast u Kikindi već skoro godinu dana dobro zna da je u apotekama stanje kritično, ali je reakcija izostala. Uprkos uveravanjima čelnika grada i menadžmenta „Apoteke Kikinda“ da se traži rešenje ovog problema, do toga ni nakon godinu dana nije došlo. Ukupna dugovanja ove ustanove dostigla su iznos od oko 100 miliona dinara, od prošlog meseca račun im je u blokadi, roba više ne stiže, pa su rafovi prazni, a u dve apoteke u gradu više nemaju ni struju. Noćnih dežurstava već neko vreme nema, a svi znamo koliko je to neophodno, naročito starijoj populaciji i deci. Osim toga, postoji mogućnost da sela ostanu bez apoteka, jer privatnici strahuju da im se otvaranje objekata u ovim sredinama neće isplatiti. Zbog toga, meštani pojedinih sela kikindske opštine potpisuju peticiju protiv gašenja apoteka, kako ne bi ostali bez mogućnosti nabavke lekova, svesni da to može biti veoma opasno po njihovo zdravlje.

Katastrofalno stanje u „Apoteci Kikinda“ ilustruje i podatak da zaposleni, kojih ima oko 40, od februara nisu dobili plate, a pojedini su usled ovakve situacije dali su otkaze, jer se stabilizacija ni ne nazire. Imamo saznanja da su krajem aprila radnici ove ustanove inicirali sastanak sa gradonačelnikom Pavlom Markovim, sa kojeg su otišli revoltirani, jer je prema rečima zaposlenih, on bio krajnje neljubazan i odbijao da prihvati bilo kakvu obavezu ili odgovornost za nagomilane probleme. Oštećeni radnici odlučili su da podnesu tužbe protiv odgovornih početkom juna, a u međuvremenu obraćaju se za pomoć Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Postavljamo pitanje menadžmentu Apoteke Kikinda, da li je tačno da ih je nekoliko dana pre ovog sastanka, po anonimnoj dojavi, posetila finansijka policija koja je kontrolisala sva dokumenta ustanove i saslušavala zaposlene. Ukoliko jeste, tražimo od nadležnih da objasne javnosti kakav je ishod ove posete.
Inače, v.d. direktora „Apoteke Kikinda“ Nino Žuvela, kojeg je krajem prošle godine na tu funkciju postavila naprednjačka vlast po partijskoj liniji, ne ispunjava kriterijume koje propisuje zakon, jer da bi došao na čelo ove ustanove, mora imati bar 5 godina radnog iskustva u zdravstvu, što sa njim nije slučaj. Na žalost, i apoteke su žrtva partijskog upravljanja gde se ne biraju najbolji, već najpodobniji. Žrtva su i nepostojanja jasne odgovornosti partijskih kadrova koja je uzela maha u Srbiji.

Pokret Dosta je bilo zalaže se za profesionalizaciju menadžmenta u svim javnim preduzećima i ustanovama, ukidanje partijskog zapošljavanja i uvođenje reda. Dokaz da se može opstati u ovoj delatnosti su uspešne državne apoteke u Srbiji, a to su apotekarske ustanove u Zrenjaninu, Bečeju, Vršcu, Sečnju…

Dosta je bilo
Odbor u Kikindi

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar