Војводина Саопштењe

Суботица: Плата није довољна ни за ципеле

Након што је незаивисни суботички портал „Маглочистач“ објавио да ће из буџета града бити издвојено више од 7 хиљада евра за набавку женских костима, ешарпи, марама, мушких летњих ципела и одеће и обуће за возаче и запослене у служби протокола при локалној самоуправи, јасно је да је реч о признању напредњака да од просечне плате службеници нису у стању себи да купе ни пристојну гардеробу.  Ову информацију Суботичани су примили као врућ шамар. И док се грађани боре да преживе, градски службеници парама пореских обвезника покушавају да се улепшају и тако гостима локалне самоуправе оставе лажну слику благостања.

 

Истовремено, здравствени радници сами морају да купују беле мантиле, од своје плате. Просветни радници из свог џепа финансирају чак и куповину фотокопир папира, док родитељи деце која су смештена у нека од обданишта дечије установе „Наша радост“, сама доносе тоалет папир, пешкире и сапуне, иако се за ту намену из буџета ове установе већ издвајају одређена средства. Ово су само неки од примера који показују на који начин СНС уз помоћ коалиционих партнера води град.

За то време из Суботице се несмањеном жестином наставља исељавање радно способног становништва. Локална самоуправа , уз помоћ локалне филијале Националне службе за запошљавање пласира у јавност податке како се број пријављаних грађана који траже посао смањује, при томе потпуно „заборављајући“ да нагласе како се са евиденције незапослених бришу они који се не јављају Служби у одређеним роковима. А не јављају се , јер су посао нашли – са друге стране границе.

Наставља се и партијско запошљавање неспособних кадрова, а једно од последњих, које је непријатно потресло запослене у култури је и одлука са последње седнице Скупштине града да се на место в.д. директора Арт биоскопа Лифка, постави агроном „са искуством у семенарству“ , уз образложење одборнице Јосипе Иванковић (некадашње одборнице опозиционог Покрета за грађанску Суботицу, а сада владајуће Српске напредне странке ) да „Онај ко жели да се бави културом, није му потребно посебно образовање“.

Покрет Доста је било инсистира на транспарентном и одговорном обављању јавних дужности. Многобројна саопштења за јавност и питања која смо до сада постављали коалицији на власти у Суботици , остала су без одговора. Јасно је да немају намеру никоме да полажу рачуне. Нејасно је зашто не виде да ће сваки динар који је ненаменски потрошен, свака погрешна одлука коју доносе , кад –тад бити предмет озбиљних провера .
Ми тако нећемо радити. Сваког месеца објавићемо где је утрошен сваки динар. До сада то ни једна власт није радила. Једном ће неко морати да каже – доста је било.

Градски одбор „Доста је било“ у Суботици