Vojvodina Saopštenje

Subotica: Plata nije dovoljna ni za cipele

Nakon što je nezaivisni subotički portal „Magločistač“ objavio da će iz budžeta grada biti izdvojeno više od 7 hiljada evra za nabavku ženskih kostima, ešarpi, marama, muških letnjih cipela i odeće i obuće za vozače i zaposlene u službi protokola pri lokalnoj samoupravi, jasno je da je reč o priznanju naprednjaka da od prosečne plate službenici nisu u stanju sebi da kupe ni pristojnu garderobu.  Ovu informaciju Subotičani su primili kao vruć šamar. I dok se građani bore da prežive, gradski službenici parama poreskih obveznika pokušavaju da se ulepšaju i tako gostima lokalne samouprave ostave lažnu sliku blagostanja.

 

Istovremeno, zdravstveni radnici sami moraju da kupuju bele mantile, od svoje plate. Prosvetni radnici iz svog džepa finansiraju čak i kupovinu fotokopir papira, dok roditelji dece koja su smeštena u neka od obdaništa dečije ustanove „Naša radost“, sama donose toalet papir, peškire i sapune, iako se za tu namenu iz budžeta ove ustanove već izdvajaju određena sredstva. Ovo su samo neki od primera koji pokazuju na koji način SNS uz pomoć koalicionih partnera vodi grad.

Za to vreme iz Subotice se nesmanjenom žestinom nastavlja iseljavanje radno sposobnog stanovništva. Lokalna samouprava , uz pomoć lokalne filijale Nacionalne službe za zapošljavanje plasira u javnost podatke kako se broj prijavljanih građana koji traže posao smanjuje, pri tome potpuno „zaboravljajući“ da naglase kako se sa evidencije nezaposlenih brišu oni koji se ne javljaju Službi u određenim rokovima. A ne javljaju se , jer su posao našli – sa druge strane granice.

Nastavlja se i partijsko zapošljavanje nesposobnih kadrova, a jedno od poslednjih, koje je neprijatno potreslo zaposlene u kulturi je i odluka sa poslednje sednice Skupštine grada da se na mesto v.d. direktora Art bioskopa Lifka, postavi agronom „sa iskustvom u semenarstvu“ , uz obrazloženje odbornice Josipe Ivanković (nekadašnje odbornice opozicionog Pokreta za građansku Suboticu, a sada vladajuće Srpske napredne stranke ) da „Onaj ko želi da se bavi kulturom, nije mu potrebno posebno obrazovanje“.

Pokret Dosta je bilo insistira na transparentnom i odgovornom obavljanju javnih dužnosti. Mnogobrojna saopštenja za javnost i pitanja koja smo do sada postavljali koaliciji na vlasti u Subotici , ostala su bez odgovora. Jasno je da nemaju nameru nikome da polažu račune. Nejasno je zašto ne vide da će svaki dinar koji je nenamenski potrošen, svaka pogrešna odluka koju donose , kad –tad biti predmet ozbiljnih provera .
Mi tako nećemo raditi. Svakog meseca objavićemo gde je utrošen svaki dinar. Do sada to ni jedna vlast nije radila. Jednom će neko morati da kaže – dosta je bilo.

Gradski odbor „Dosta je bilo“ u Subotici