Војводина Здравство Саопштењe

Спортска медицина – боље лечити, него спречити?

„Спортска медицина све више се бави физичком активношћу, као средством за очување и унапређење здравља. Зато се са оправдањем очекује да ће Спортска медицина бити медицина 21. века”. Док у Крагујевцу ово тврде, бар на тамошњем сајту Дома здравља, у Новом Саду и Покрајини, сматрају да су куратива и лечење последица, ипак једина права медицина. Ово сматра и Покрајински секретар за здравство, проглашавајући се ненадлежним у ситуацији када Упрвани одбор Дома здравља Нови Сад, ценовником одбија грађане од једине медицинске специјалности која на адекватан начин третира повреде , настале приликом аматерског и професионалног бављења спортом. При томе као искустан ортопед, требало би да је свестан штетности оваквог политичког става.

 

Како то? Тренутно влада неописиво шаренило у ценовницима за пружање здравствених услуга, које нису обухваћене обавезним здравственим осигурањем домова здравља у Војводини, а тичу се прегледе специјалиста спортске медицине. Тако у Суботици је ова услуга за први преглед 690 динара, а 200 динара за сваки поновљени, и 200 динара за електротерапију по укључивању. У Зрењанину је 449 динара преглед, а електротерапија 200 динара. Ван Покрајине је рецимо у Крагујевцу цена прегледа спец.спортске медицине за преглед спортиста професионалаца је 800 динара, а спортиста аматера 500 динара , што све говори о приближној тржишној цени ове врсте прегледа. Долазимо до апсурдне цене у Дому здравља Нови Сад од 1.600 динара за први и сваки наредни преглед, као и цене електротерапије од 2.000 динара и преглед ради утврђивања опште здравствене спостобности учесника у спорту 2.000 динара, а посебне 2.500 динара. Ценовник Дома здравља Нови Сад је донет 6.03.2017. а ступио на снагу 20.03.2017. Напомињем да је у већини домова здравља у земљи на снази формално незаконита пракса, где се све ово ради о трошку обавезног здравственог осигурања, да је грађанима бесплатна и тиме доступна. Домови здравља у којима је Државни ревизор установио ову неправилност то су кориговали, почели да наплаћују као ванстандардну услугу, али нико није ни близу висином цене ове услуге новосадском дому здравља?!

На ово смо указали на седници Скупштине АП Војводине, сматрајући да висине ове здравствене ослуге, спрам животног стандарда корисника здрвствених услуга, доводи у питање право на здравствену заштиту утврђено чланом 3. Закона о здравственој заштити. Поставили смо питање Покрајинском секретару шта ће да учини овим поводом, а сходно члану 13. Закона о здравственој заштити, став 1. тачка 3. координирање, подстицање, организацију и усмеравање спровођења здравствене заштите која се остварује делатношћу органа јединица локалне самоуправе, грађана, предузећа, социјалних, образовних и других установа и других организација;
На друго питање нисмо добили никакав одговор! Било је: да ли Покрајински секретеријат на чијем је челу, намерава да предложи Скупштини АП Војводине, која би евентуално упутила предлог измене републичког Закона о здравственом осигурању у правцу доступности из обавезног здравственог осигурања, свима који се баве спортом или рекреацијом, и то измене члана 61. став 1, алинеја 17. или измену члана 110. став 1. алинеја 17. нацрта новог Закона o здравственом осигурању? Оба третирају аматерско и професионално бављење спортом као луксуз, искључујући га из обавезног здравствног осигурања, занемарујући овај вид превентивног избегавања, каснијег законитог трошења средстава на куративу (ортопедску, кардиоваскуларну, онколошку), иако је чињеница да неадекватно лечење спортских повреда, води у дегенеративне промене, а да је за неоперативно лечење повреде мишића, лигамената и зглобова по мишљењу медицинске струке једино надлежан специјалиста спортске медицине, који је једнако потребан како деци, тако и одраслим спортистима и рекреативцима. Ми не одустајемо, па ћемо тако и ову тему покретати поново у Народној скупштини, када на ред дође предлог новог закона о здравственом осигурању.

Од стране посланичке групе Доста је било у Скупштини Војводине је учињен напор да се на институције изврши притисак да се у област спортске медицине уведе ред кроз јасна правила, као и да се спречи дискриминација неких грађана изузетно високим ценама ове здравствене услуге у местима у којима живе. Колико смо у томе успели можете прочитати у документима испод, а видео материјал о овој теми, снимљен на седници Скупштине Војводине налази се на фејсбук страни Доста је било – Војводина.

Питање које сам поставио Pitanje poslanika (1)

Одговор који сам добио писмено.

Александар Зеленски, посланик
Посланичка група «Доста је било»

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар