Политика Саопштењe

Иницијатива за промену Устава председника који крши Устав

Странка Доста је било је државотворна странка која дубоко верује у владавину права, поштовање Устава и закона, поделу власти и у независност институција система. Надлежности председника Републике су дефинисане Уставом. Садашњи председник Републике, баш као и Борис Тадић 2008. године, директно крши Устав јер је положио заклетву без претходног подношења оставке на место председника СНС. Надали смо се да ће садашњи председник Републике пратити пример претходног председника Томислава Николића који је пре полагање заклетве имао довољно слуха за поштовање Устава и поднео оставку на место председника СНС-а и пренео је управо садашњем председнику Републике.

Устав Републике Србије експлицитно забрањује сукоб интереса у члану 6. који каже да нико не може вршити државну или јавну функцију која је у сукобу са његовим другим функцијама, пословима или приватним интересима. У члану 115. Устав Републике Србије указује на неспојивост функције Председника Републике са било којом другом јавном функцијом или професионалном делатношћу.

Позивамо Председника да под хитно поднесе оставку на место председника СНС-а, као и на место координатора свих служби безбедности и свих других функција, и тиме се врати у Уставни оквир.

По Уставу, питања о којима би да разговара председник Републике су у надлежности Владе Републике Србије. Прво место разговора би морала да буде Скупштина Републике Србије као врховно законодавно тело. У тим разговорима је добродошао и председник Републике, након што се врати у оквире Устава и поднесе оставку на место председника СНС-а. Устав Републике Србије свакако има недостатака о којима би требало водити озбиљну расправу. Међутим, главни проблеми Србије су партократија, партијско запошљавање, корупција на највишем нивоу, спрега криминала и врха државе, буразерска економија, незапосленост, распад домаће привреде и пољопривреде, претварање Србије у земљу јефтине радне снаге за стране инвеститоре, нестајање породичних фирми, деградација културе, здравства и образовања, као и многа друга питања која заслужују много више пажње од питања која би председник Републике који крши Устав хтео да наметне као најважнија

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • pomozite mi , ne vidim smisao ovom zahtevu. Navikla sam da koristite činjenice, pa mi je možda sad nešto promaklo. Ako je takvo tumačenje te stavke Ustava pravilno, onda bi svaki ministar trebao da da ostavku na funkciju u stranci u kojoj je… ne znam kako da napravim razliku sa dačićem, antićem, vulinom. Zašto je zabranjeno da tako bude i sa predsednikom?

    • Koliko ja razumem, predsednik je predsednik svih građana i da bi to dobro radio ne može biti predsednik neke od političkih partija koje učestvuju u političkoj borbi i pokušavaju da nametnu svoju politiku. Na primer sada predsednik treba da formira vladu i pravi konsultacije sa strankama u vezi toga. I sad njemu na razgovor dođe SNS a on predsednik SNS-a, tj. pregovara sam sa sobom. Prosto nije normalno da stvari tako funkcionišu ali ovo je Srbija i ljudi su navikli na apsurde pa se to i ne primećuje ali ako gledamo objektivno, sistem u kome živimo je prilično besmislen i loše postavljen. Zato i jesno na nivou na kome jesmo, urušene inistitucije, neaktivna privreda, slab standard… Ajde što je sve loše, nego što se narod ne buni, svi se navikli na takvo stanje i samo posmatraju. Svi kukaju kako im je loše ili beže iz zemlje, a onda na izborima 2 miliona njih (polovina od ukupno) uopšte ne izađe da glasa. Potpuno neshvatljivo.