Politika Saopštenje

Inicijativa za promenu Ustava predsednika koji krši Ustav

Stranka Dosta je bilo je državotvorna stranka koja duboko veruje u vladavinu prava, poštovanje Ustava i zakona, podelu vlasti i u nezavisnost institucija sistema. Nadležnosti predsednika Republike su definisane Ustavom. Sadašnji predsednik Republike, baš kao i Boris Tadić 2008. godine, direktno krši Ustav jer je položio zakletvu bez prethodnog podnošenja ostavke na mesto predsednika SNS. Nadali smo se da će sadašnji predsednik Republike pratiti primer prethodnog predsednika Tomislava Nikolića koji je pre polaganje zakletve imao dovoljno sluha za poštovanje Ustava i podneo ostavku na mesto predsednika SNS-a i preneo je upravo sadašnjem predsedniku Republike.

Ustav Republike Srbije eksplicitno zabranjuje sukob interesa u članu 6. koji kaže da niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu sa njegovim drugim funkcijama, poslovima ili privatnim interesima. U članu 115. Ustav Republike Srbije ukazuje na nespojivost funkcije Predsednika Republike sa bilo kojom drugom javnom funkcijom ili profesionalnom delatnošću.

Pozivamo Predsednika da pod hitno podnese ostavku na mesto predsednika SNS-a, kao i na mesto koordinatora svih službi bezbednosti i svih drugih funkcija, i time se vrati u Ustavni okvir.

Po Ustavu, pitanja o kojima bi da razgovara predsednik Republike su u nadležnosti Vlade Republike Srbije. Prvo mesto razgovora bi morala da bude Skupština Republike Srbije kao vrhovno zakonodavno telo. U tim razgovorima je dobrodošao i predsednik Republike, nakon što se vrati u okvire Ustava i podnese ostavku na mesto predsednika SNS-a. Ustav Republike Srbije svakako ima nedostataka o kojima bi trebalo voditi ozbiljnu raspravu. Međutim, glavni problemi Srbije su partokratija, partijsko zapošljavanje, korupcija na najvišem nivou, sprega kriminala i vrha države, burazerska ekonomija, nezaposlenost, raspad domaće privrede i poljoprivrede, pretvaranje Srbije u zemlju jeftine radne snage za strane investitore, nestajanje porodičnih firmi, degradacija kulture, zdravstva i obrazovanja, kao i mnoga druga pitanja koja zaslužuju mnogo više pažnje od pitanja koja bi predsednik Republike koji krši Ustav hteo da nametne kao najvažnija

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • pomozite mi , ne vidim smisao ovom zahtevu. Navikla sam da koristite činjenice, pa mi je možda sad nešto promaklo. Ako je takvo tumačenje te stavke Ustava pravilno, onda bi svaki ministar trebao da da ostavku na funkciju u stranci u kojoj je… ne znam kako da napravim razliku sa dačićem, antićem, vulinom. Zašto je zabranjeno da tako bude i sa predsednikom?

    • Koliko ja razumem, predsednik je predsednik svih građana i da bi to dobro radio ne može biti predsednik neke od političkih partija koje učestvuju u političkoj borbi i pokušavaju da nametnu svoju politiku. Na primer sada predsednik treba da formira vladu i pravi konsultacije sa strankama u vezi toga. I sad njemu na razgovor dođe SNS a on predsednik SNS-a, tj. pregovara sam sa sobom. Prosto nije normalno da stvari tako funkcionišu ali ovo je Srbija i ljudi su navikli na apsurde pa se to i ne primećuje ali ako gledamo objektivno, sistem u kome živimo je prilično besmislen i loše postavljen. Zato i jesno na nivou na kome jesmo, urušene inistitucije, neaktivna privreda, slab standard… Ajde što je sve loše, nego što se narod ne buni, svi se navikli na takvo stanje i samo posmatraju. Svi kukaju kako im je loše ili beže iz zemlje, a onda na izborima 2 miliona njih (polovina od ukupno) uopšte ne izađe da glasa. Potpuno neshvatljivo.