Vojvodina

Pančevo: Glasanje bez lampi i spreja

Više puta smo pisali o tome kako demokratski procesi u Srbiji padaju na izborima, a da se to u poslednje vreme proširilo i na izbore za mesne zajednice u kojima bi trebalo da bude malo ili ni malo politike. Nasuprot tome, vladajuća stranka ispoljava ekstremna ponašanja čak i na ovim izborima, krši se veliki broj izbornih pravila i iz tog razloga se svako glasanje završi osećajem da puno toga nije u redu. Naravno, iako je sve viđeno, teško je dokazivo jer oni koji trpe pritiske prvi neće da govore o tome. U ovom tonu su prošli i izbori za Skupštinu Mesne zajednice Kotež u Pančevu.

U nedelju 04. juna održani su izbori za Skupštinu Mesne zajednice Kotež u Pančevu. Odbor Dosta je bilo iz Pančeva je podržalo Grupu građana „Kotež protiv diktature“ koja je na šest biračkih mesta kandidovala 13 ljudi, dok je SNS kandidovao 15, a SPS 8. Pravo glasa imalo je oko 10 000 građana.

Na izbore je izašlo 2 523 birača što je 23,75% ukupnog broja upisanih birača. I pored niza neregularnosti izbornog procesa lista „Kotež protiv diktature“ osvojila je oko 30% glasova izašlih birača.
Izborni dan obeležilo je mnogo nepravilnosti.

Kontinuirano od 7 ujutru grubo je kršen Član 21 Odluke o Mesnim zajednicama grada Pančeva (Službeni list br. 36, od 26. decembra 2011.) i Pravilo o radu biračkih odbora Republičke izborne komisije od 8. marta 2016. godine, jer nije bila ispoštovana obaveza korišćenja spreja za obeležavanje glasača i UV lampe za kontrolu glasanja, kojih nije bilo ni na jednom od šest biračkih mesta (35, 36, 37, 38, 39 i 40). Takođe, na biračkim mestima nije istaknut spisak kandidata za Skupštinu Mesne zajednice „Kotež“ za koje se glasa. Više puta su građani pozivali policiju kako bi se aktivisti vladajuće stranke udaljili od biračkih mesta. Isti su i išli od vrata do vrata pozivajući građane da glasaju.

Svemu ovome treba dodati još jednu nepravilnost. Na čak tri od šest biračkih mesta nakon glasanja nisu istaknuti rezultati izbora.

Zbog svega navedenog Komisija za sprovođenje izbora primila je 31 prigovor na izborne nepravilnosti i 7 zahteva za uvid u birački materijal. Kontrolu izbora su vršili kontrolori samo iz SNS-a i SPS-a.

Pozivamo na odgovornost nadležne zbog neregularnog i nezakonitog izbornog procesa kao i na ponavljanje kompletnog izbornog procesa.

Gradski odbor Dosta je bilo
u Pančevu

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar