Ауторски текст Грађевина Западна Србија

Културно благо у немилости власти

Тешњар, незаобилазни део Ваљева који често оживљава препознатљиву сценографију прошлих времена у многим филмовима, свој свакодневни живот живи у „великој бризи“ Града и Републике који “штите” ову културно историјску амбијенталну целину од изузетног значаја, тешко се сналазећи “у времену којем нам никада боље није ишло“.

Стара чаршија Тешњар Ваљево, која захвата подручје улица Бирчанинове и Кеј I устанка са непосредним прилазима, одређена је као културно добро од изузетног значаја („Сл. гласник СРС“ бр. 14/79, 28/83, 47/87, 16/90 и 30/89), и санација, градња, легализација, послови грађевинске инспекције у надлежности су Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Грађани Тешњара који су поднели захтев за легализацију, месецима чекају решења републичке инспекције, без икаквог сазнања када ће поступци бити започети, о окончању да не говоримо. Због посебних услова заштите, било каква интервенција на објектима, па и предузимање радова који спадају у редовно одржавање, условљено је доношењем посебних услова Завода за заштиту споменика културе Ваљево (који ће прецизно одредити и нијансу боје фасаде и столарије), што није спорно, али је голим оком на овим објеката видљиво да нема говора о бризи и заштити.

После сваког викенда, а викенд је време кад разглас са једног ћепенка надјачава разглас на другом ћепенку, пребројавају се полупани прозори и разбијени ретровизори, а ни улазна врата нису поштеђена.

На сваки позив надлежни из комуналне полиције ће вам рећи да је ред надлежна полиција, из полиције свакако дођу, али уобичајено је да кажу да су немоћни и да се грађани свакако обрате комуналној полицији.

Централна тешњарска улица покривена је видео надзором, са добрим прегледом на кућу која је под „А“ заштитом и која сваког викенда остане без неког прозорског крила. Нико никада није процесуиран, нити су одговорни у стању да пронађу починиоце штете на имовини и „тако добро заштићеном“ културном добру. Оно што треба да буде репрезентативно, постало је урушено и тако показује прави однос незаинтересованих надлежних према бахатим починиоцима, а чију цену плаћају грађани.

Грађани Тешњара плаћају порез на непокретности у првој зони, сами чисте и перу улице, сами о свом трошку отклањају штете на разбијеним прозорима, ветробранима, улупаним олуцима, све чекајући надлежног. Последњи пут улице у заштићеној зони које излазе на Бирчанинову комунално предузеће „Видрак“ прало је пре три године.

Ту није крај мукама. Новом Одлуком о изменама и допунама одлуке о јавним паркиралиштима одређено је да паркиралишта могу бити у оквиру просторно културно-историјске целине „Стара чаршија Тешњар.“

Станари Тешњара могу користити паркралишта само са посебним налепницама за обележавање ове категорије корисника. Плаћаће се 350, 00 динара месечно, али на јавним површинама нису посебно обележена места за паркирање, што је услов за настанак ове обавезе, тако да чекамо надлежне да наплате казне.

Док не постанемо надлежни да ове једном за свагда пошаљемо у историју.

Биљана Савић
Члан градског одбора „Доста је било“ Ваљево

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар