Autorski tekst Zapadna Srbija Politika

Šabac – pre i posle

Ja tebi vojvodo, ti meni serdare

Kolaboracionistička vlast u Šapcu već skoro dve decenije, prividno demokratska i prividno anti-vučičevska, čini sve kako bi pomogla velikom vođi da na narednim lokalnim izborima osvoji jedinu do sada neosvojivu tvrđavu, zvanu Čivijaška Republika!

Naime, sve je počelo onog trenutka kada je tada aktuelna vlast Demokratske stranke počela da gubi podršku u seoskim sredinama u Opštini Šabac i kada se prvi put poljuljao žuti brod od trideset i pet (i jedan više) gradskih odbornika i kada je započela neviđena i nesvakidašnja kupovina, ne samo mandata, već i ličnosti. Prelazili su tu četnici u partizane, partizani u četnike, naprednjaci u demokrate, demokrate u komuniste i socijaliste, i ko zna ko u šta još i za koje pare. I da li su samo pare?

Nemoćna, bez programa, bez jasne vizije, šabačka vlast, poznata kao najpartokratskija u zemlji, pribegla je demagogiji i populizmu. Što je mogla pozapošljavala je, što je mogla obećala je i stavila na čekanje, a kada to više nije imalo efekta, počela je da izmišlja. Prvo im je na pamet pala slovenačka firma „Celjski sajam“, za koju su se gradski zvaničnici kleli da će u Šapcu izgraditi sajamsku halu od 3.000 m2, za koju su Slovenci navodno zakupili prostor od 10 hektara u industrijskoj zoni grada, naravno na 99 godina i, naravno, bez transparentnog ugovora predočenog građanima.

Za sledeće lokalne izbore u Šabac je dolazila italijanska firma „Danijeli“, koja je trebalo da za dve godine izgradi proizvodni pogon na površini od 120 hektara i da u tom „dramatičnom“ prodoru na moćno srpsko tržište zaposli ni manje ni više nego 1.500 radnika. Opet, naravno bez transparentnog ugovora predočenog građanima.

Međutim, kako je Srbija zemlja u kojoj se svakih nekoliko meseci događaju nekakvi izbori, „Celjski sajam“ i „Danijeli“ vrlo brzo su postali prošlost i na scenu je stupio japanski „Jazaki“! Ali sada je već vrag odneo šalu! „Jazaki“ je, kao mamac, privukao i tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, jer je i njemu trebala lokalna vlast u Šapcu i „Jazaki“ je vrlo brzo postao predmet najprljavije kolaboracije između gradske i republičke vlasti. Kolaboracioni sporazum postignut je za svega nekoliko minuta: slava će pripasti i jednima i drugima, ali će tu slavu platiti i jedni i drugi. Pretpostavljate, novcem građana, ne samo Šapca, već i republike. A lagaće zajednički – jedni osvajački, drugi kvislinški! Opet, naravno bez transparentnog ugovora predočenog građanima. Ovog puta Zelenović i Vučić „zaposliće“ 1.700 radnika uz nerazumne subvencije od 10.000 eura po jednom radnom mestu. Ali i pored  bačenih ogromnih 17 miliona evra „Jazaki“ će u prvom potezu zaposliti samo 400 radnika i to na probni rad od šest meseci. Ostalih 1.300 verovatno pred neke nove izbore.

Do tada: Ja tebi vojvodo, ti meni serdare! A onda, obrnuto: ja tebi serdare, ti meni vojvodo!

Vladan Ćosić
član Glavnog odbora “Dosta je bilo”

 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar