Autorski tekst Vojvodina Mediji

Pakovanje vesti kroz par najsvežijih primera

Naslovi iz novina “Pobeda naroda u Britaniji”, “Soroš bi radikalnu promenu EU”! Pretpostavljam da ovde tekst nije bitan, ali da naslov mora biti takav kakav bi prijao ušima građana Srbije. Pakovanje vesti za naše tržište je ponovo postala uobičajena praksa, baš kao i 90-tih. Par primera naslov “Putin zvao Nikolića” koji se kod nas objavio pompezno pada u vodu, jer je ruski RT o tom zvanju preneo da ga je Putin u stvari zvao vezano za plaćanje računa za gas. Drugim rečima, tema razgovora je bila kad ćeš da mi platiš ono što duguješ. Nedavna poseta Vučića Kini je predstavljena kao da su Putin i Vučić bili glavne zvezde tog skupa, dok je realnost da se Vučić na slikama jedva vidi u nekom ćošku, a kineski mediji su napisali jednu rečenicu o njemu u nekom tekstu. Treći primer je da intervju sa nekim od zvaničnika na raznim skupovima više ne postoji. Tako je vest “Vučić i Rama razmenili teške reči” preneta kao da smo čuli reakciju oba učesnika dijaloga, a u stvari je Vučić govorio za sebe, pa je govorio i za Ramu. To što je neko od zvaničnika EU rekao, gotovo nikad ne čujemo direktno od tog EU zvaničnika već nam Vučić sve prepričava. On je akter događaja i izveštava o njima. Slika svega što se oko nas dešava izlazi iz njegovih usta.

Da li je novinarstvo u Srbiji je umrlo?

Ovo što sad imamo je ekonomsko propagandni program Aleksandra Vučića. Čak su i nekadašnji pobornici pravog novinarstva propali, u novinarskom smislu. Posle objavljivanja priče o Dosta je bilo koju je ispričao izvesni Klanšček, čoveku koji je član SNS i koji nije prisustvovao skupštini Dosta je bilo te uopšte nije upoznat sa dešavanjima u toj stranci, potpuno su potonuli. Dali su prostor da kao neko ko nije kompetentan priča o Dosta je bilo. Nekada su novinari proveravali svoje izvore, imali pouzdane izvore dok danas izgleda to ne postoji i svakom ko radi u interesu vlasti piše se šta hoće, a posledice su minimalne.

Kad neki mediji i pravosuđe zamrse svoja posla

Primer posledica je čuveni slučaj bespravnog noćnog rušenja u Beogradu zarad “Beograda na vodi”, nekoliko tužbi pokrenuto i to stoji. Nazovi doktor Stefanović je podneo privatnu tužbu protiv jednog nedeljnika koji ga je kritikovao povodom tog događaja i strahovito na brzinu dobio spor. To da je dobio spor je objavljeno svuda, dok o kasnijem ukidanju te presude u korist autora teksta i donošenju pravno valjane presude u korist novinara od strane Apelacionog Suda gotovo nigde nije objavljeno. Novinar koji je tužen je na kraju dobio ovaj proces u svoju korist, ali od svojih kolega novinara drugih medija nije dobio adekvatnu medijsku pažnju koju je u prethodnom peroidu dobio tužilac koji je izgubio spor nazovi doktor Stefanović. Ono što Stefanoviću ne ide u prilog, nije išlo ni u javnost.

Većina medija teži da uvek ima jednog čoveka – jednu zvezdu

Vlasti se ne sviđa istina i žestoko se bore protiv nje. Publicitet je najbitniji. Ima nekih novinskih kuća koje favorizuju opoziciju, ali to čine loše, promovišući jednog čoveka i nesvesno nameću idola. Drugim rečima, što bi rekao gospodin Kesić – jedan čovek. U tim drugim medijima je samo zamenjen jedan čovek jednim drugim čovekom, što ponovo nije dobro. Neki mediji već imaju zadatak da ožive ili probude usnule i potrošene političare. Neki da promovišu lažne opozicionare koji duboko sarađuju sa Vučićem. Sve u svemu, stvarne političke scene u Srbiji skoro da nema, ako se informišete kroz tradicionalne medije.

Jedan čovek ne rešava problem Srbije već samo promena i primena sistema, poštovanje reda i zakona i to važi jednako za sve. Nama ne treba lider, nama treba sistem. U Srbiji svi treba da budu jednako zaštićeni i jednako društveno odgovorni i da jednako učestvuju u životu ove male, ali najlepše zemlje na svetu. Mediji su dužni da tu jednakost obezbede. Baš iz tog razloga potrebno je da i novinarstvo oživi, da se novinari zauzmu za svoj integritet i pruže narodu objektivnu i istinitu vest. Dosta je bilo se zalaže za slobodu medija i raskid sa uticajem vlasti na način na koji mediji izveštavaju.

Dušan Mitrić
Dosta je bilo
Stara Pazova

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar