Autorski tekst Vojvodina

Pančevo: Cena radnog mesta u javnom sektoru

Partokratija izjeda JKP „Autotransport Pančevo“. Ovo je primer kako ona izjeda jedno od mnogih u nizu javnih preduzeća u Srbiji. U gradu Pančevu je zahvatila sva javna preduzeća, ustanove i institucije, ovoga puta kao primer čiste partokratije fokus ću staviti na JKP „Autotransport“ Pančevo.

Na osnovu izveštaja o prihodima i troškovima predsedničke kampanje SNS-a zaključiujemo da su pristalice SNS-a, zbog zakonskih ograničenja, dobile zadatak da uplaćuju donacije SNS-u u iznosu od 40.000 dinara, i tako je naših 329 Pančevaca Srpskoj naprednoj stranci uplatilo 13.160.000 dinara odnosno 107.403 eura. Među njima ima i radnika Autotransporta i članova njihovih porodica. Ceo izveštaj o kampanji SNS-a možete i sami pogledati na ovom linku. Pančevo je samo jedan grad od mnogih gradova i Opština iz kojih su pristizale te ogromne cifre donacija na račun SNS-a. Da li su građani prinuđeni da štede toliki novac, da podižu kredite, ili je nešto drugo u pitanju? Da li je ovde kraj, ili stranci vrše razne usluge tokom izbora i uplaćuju novac ko zna šta sve još i kojim prilikama?

  Da li se sećate da je pre nekog vremena u vidu donacije SMS-ovima za dan prikupljeno oko 300.000 eura u celoj Srbiji, da bi se pomoglo jednoj devojčici koja boluje od teške bolesti da ode u Frankfurt na operaciju.

Zašto su javna preduzeća sluge partokratije a JKP ATP je jedno od njih? Zato što je većina zaposlenih u JKP ATP zaposlena preko SNS-a, a opšte je poznato da je SNS biro za zapošljavanje. Zaposleni u JKP ATP, koji su preko partije dobili posao, plaćaju partiji „reket“ od 5%, što je nešto užasno. Zamislite da svaki mesec odvajate 5% od svoje plate i taj iznos dajete jednoj političkoj stranci umesto da tih 5% potrošite u prodavnici na namirnice, date detetu za užinu ili ih jednostavno potrošite na nešto korisno. Nažalost, ljudi su prinuđeni da to učine kako bi zadržali radno mesto.

google.rs

Ono što JKP ATP, pored navedenog, čini slugom partokratije je i to da je za vreme izbora svaki bilbord koji je u vlasništvu JKP ATP-a bio zakupljen od strane SNS-a. Prilično je zanimljivo poređenje da zakup 5 bilborda ukupno košta 36.799 dinara a samo jedan radnik JKP ATP-a uplati SNS-u donaciju u iznosu od 40.000 dinara. Link ka tekstu o bilbordima.

Da li su građani dužni da rade takve stvari? Da li javna preduzeća treba rade u interesuje partije ili građana? Neophodno je da se razmontira ovaj partokratski sistem koji urušava sve u ovoj zemlji.

Nikola Polić
Član Gradskog odbora i
zamenik koordinatora Gradskog odbora
Dosta je bilo – Pančevo

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar