Ауторски текст Образовање

ДЈБ на Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи

У периоду од 8-10. јуна учествовала сам на Пленарној седници Парламентарне скупштине Процеса сарадње у југоисточној Европи у Загребу, а којом је председавала Република Хрватска. Реч је о једној од 11 међународних парламентарних делегација у којима учествује Скупштина Републике Србије. Посланичка група Доста је било има чланове у четири делегације.

Парламентарна скупштина Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПС ПСЈИЕ) је успостављена 10. маја 2014. године и представља институционализацију дугогодишње парламентарне сарадње земаља учесница, а чини је 13 учесница. Стална делегација Народне скупштине Републике Србије има четири члана и четири заменика чланова, а председник Делегације је председница Народне скуштине Републике Србије.

У оквиру Делегације формирана су три генерална одбора и то Одбор за економију, инфраструктуру и енергетику, Одбор за правду, унутрашње послове и безбедносну сарадњу, и Одбор за друштвени развој, образовање, истраживање и науку.

Сваки члан Делегације је члан и неког од три генерална одбора, а ја сам чланица Одбора за друштвени развој, образовање, истраживање и науку. Одбори на својим годишњим седницама разматрају извештај и резолуцију и свако од чланова може да уложи амандман, након чега следи њихово усвајање консензусом.

Усвајању је претходила дискусија током које сам указала на значај социјалне димензије у области високог образовања. Осврнула сам се на структуру студентске популације у Србији и истакла да код нас структура студентског тела не осликава структуру укупне популације, односно  да већина студената долази из породица где бар један родитељ има стечено високо образовање,  а да је број студентата који су припадници ромске националне заједнице, припадници особа са инвалидитетом или потичу из девастираних подручја готово на нивоу статистичке грешке.

Посебно сам указала на изазове са којим се сусрећу студенти са инвалидитетом у погледу социјалних, физичких и информационо-комуникационих баријера. Након мог излагања, председавајући Одбора је предложио да се у Резолуцију дода одредба којом се учесници ПСПСЈИЕ позивају да преузму неопходне мере у циљу обезбеђивања приступачности високог образовања студентима са инвалидитетом.

Финално усвајање свих појединачних извештаја и резолуција, као и усвајање завршне годишње декларације, догађа се на годишњој Пленарној седници која се сазива у земљи која те године председава  ПСЈИЕ.

Текст параграфа који је додат гласи: Генерални одбор за друштвени развој, образовање, истраживање и науку који се састао у Истанбулу 21. априла 2017. године позива ПСЈИЕ учеснице да предузму адекватне мере како би осигурале пуну приступачност за студенте са хендикепом у високом образовању.

Љупка Михајловска
народна посланица
чланица покрета Доста је било – Палилула

Комплетан текст Резолуције и Извештаја налази се у прилогу.

Report of the GCSDERS (İstanbul, 21 April 2017)

Resolution of the GCSDERS (İstanbul, April 21 2017)ж

Љупка Михајловска

Љупка Михајловска

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар