Autorski tekst Obrazovanje

DJB na Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

U periodu od 8-10. juna učestvovala sam na Plenarnoj sednici Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Zagrebu, a kojom je predsedavala Republika Hrvatska. Reč je o jednoj od 11 međunarodnih parlamentarnih delegacija u kojima učestvuje Skupština Republike Srbije. Poslanička grupa Dosta je bilo ima članove u četiri delegacije.

Parlamentarna skupština Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PS PSJIE) je uspostavljena 10. maja 2014. godine i predstavlja institucionalizaciju dugogodišnje parlamentarne saradnje zemalja učesnica, a čini je 13 učesnica. Stalna delegacija Narodne skupštine Republike Srbije ima četiri člana i četiri zamenika članova, a predsednik Delegacije je predsednica Narodne skuštine Republike Srbije.

U okviru Delegacije formirana su tri generalna odbora i to Odbor za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku, Odbor za pravdu, unutrašnje poslove i bezbednosnu saradnju, i Odbor za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku.

Svaki član Delegacije je član i nekog od tri generalna odbora, a ja sam članica Odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku. Odbori na svojim godišnjim sednicama razmatraju izveštaj i rezoluciju i svako od članova može da uloži amandman, nakon čega sledi njihovo usvajanje konsenzusom.

Usvajanju je prethodila diskusija tokom koje sam ukazala na značaj socijalne dimenzije u oblasti visokog obrazovanja. Osvrnula sam se na strukturu studentske populacije u Srbiji i istakla da kod nas struktura studentskog tela ne oslikava strukturu ukupne populacije, odnosno  da većina studenata dolazi iz porodica gde bar jedan roditelj ima stečeno visoko obrazovanje,  a da je broj studentata koji su pripadnici romske nacionalne zajednice, pripadnici osoba sa invaliditetom ili potiču iz devastiranih područja gotovo na nivou statističke greške.

Posebno sam ukazala na izazove sa kojim se susreću studenti sa invaliditetom u pogledu socijalnih, fizičkih i informaciono-komunikacionih barijera. Nakon mog izlaganja, predsedavajući Odbora je predložio da se u Rezoluciju doda odredba kojom se učesnici PSPSJIE pozivaju da preuzmu neophodne mere u cilju obezbeđivanja pristupačnosti visokog obrazovanja studentima sa invaliditetom.

Finalno usvajanje svih pojedinačnih izveštaja i rezolucija, kao i usvajanje završne godišnje deklaracije, događa se na godišnjoj Plenarnoj sednici koja se saziva u zemlji koja te godine predsedava  PSJIE.

Tekst paragrafa koji je dodat glasi: Generalni odbor za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku koji se sastao u Istanbulu 21. aprila 2017. godine poziva PSJIE učesnice da preduzmu adekvatne mere kako bi osigurale punu pristupačnost za studente sa hendikepom u visokom obrazovanju.

Ljupka Mihajlovska
narodna poslanica
članica pokreta Dosta je bilo – Palilula

Kompletan tekst Rezolucije i Izveštaja nalazi se u prilogu.

Report of the GCSDERS (İstanbul, 21 April 2017)

Resolution of the GCSDERS (İstanbul, April 21 2017)ž

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar