Obrazovanje Saopštenje

Klub za obrazovanje DJB počeo je s radom raspravom o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju

Iako je u pitanju Nacrt novog zakona o visokom obrazovanju, on ne reguliše suštinski bitna pitanja. Nema ni reči o modelima finansiranja visokog obrazovanja, ni reči o rangiranju visokoškolskih ustanova, povezivanju s privredom, studentskoj praksi, nacionalnom okviru kvalifkacija, integrisanom univerzitetu.

Nekoliko dobrih novina je u Nacrt zakona ubačeno ofrlje i nesolidno: akademski integritet nije definisan baš nikako. Inovaciona delatnost je veštački ubačena pored naučno-istraživačke i nastavne. Nisu definisane nadležnosti Nacionalnog akreditacionog tela. Nije definisano ko predlaže standarde. Nisu definisane nadležnosti obaveznog menadžera. Kratke studije su ubačene u vrste studija a nisu vrsta studija.

Svega su dve novine zadovoljavajuće uvedene u Nacrt zakona: studiranje uz rad i mogućnost angažovanja predavača van radnog odnosa.

Smatramo, stoga, da intencija predlagača nije da reguliše visoko obrazovanje na bolji način i u skladu sa Strategijom, već da ozakoni rešenja koja će Vladi omogućiti da upravlja visokim obrazovanjem i to večno. I da za to dobije podršku pojedinaca kojima će zakonska rešenja omogućiti večni ostanak u akademskoj zajednici (neograničen broj mandata i povećanje broja emeritusa sa 3% na 5%).

Dakle, ne radi se o suštinski novom zakonu, već o štetnim izmenama i dopunama važećeg zakona.

Intencija predlagača je da suzbije autonomiju univerziteta, suzi akademske slobode i ograniči slobodu kretanja na visokoškolskim ustanovama.

Intencija predlagača je da tela koja bi morala biti nezavisna kako od akademske zajednice, tako i od Vlade, učini apsolutno zavisnim od Vlade budući da ignoriše ono što piše u Strategiji i ukida sva ovlašćenja Narodnoj skupštini.

Intencija predlagača je da u visoko obrazovanje uvede princip nesmenjivosti: rektora, dekana, redovnih profesora, direktora, članova svih relevantnih tela, kao i asistenta s doktoratom, što je novo zvanje u kom pojedinac može ostati neograničeno dugo.

Intencija predlagača je da visoko obrazovanje unazadi i zatvori, i obesmisli prenos bodova (ESPB) budući da vraća u upotrebu zastareo i davno izbačen termin iz upotrebe: “godina studija” i “uslov za upis godine studija”. Ujedno, zabranjuje prenos bodova između različitih vrsta i stepena studija i ukida obavezu izdavanja diploma i dodatka diplomi na engleskom jeziku.

Intencija predlagača je da pod parolom efikasnosti onemogući kvalitetne postupke nerealno skraćenim rokovima i nepropisanim rokovima i žalbenim postupcima.

Intencija predlagača je da centralizuje, u ministarstvu, NEANONIMIZIRANE podatke o studentima (podatke o ličnosti, obrazovnom, socijalnom i zdravstvenom statusu).

Intencija predlagača nije da se stara o ravnopravnosti budžetskih i samofinansirajućih studenata i novcu kako roditelja tako i budžetskih obveznika jer student koji se finansira iz budžeta, a ne položi 60 bodova koje je po zakonu morao da izabere, ne snosi nikakve posledice.

Naravno, ove izmene i dopune ne mogu nikako biti dobre za visoko obrazovanje u Srbiji i naravno, sve ove izmene i dopune predlagač nema obavezu da obrazloži jer – donosi NOV zakon koji onda obrazlaže kao da pre njega ništa od odredaba postojalo nije.

DJB će podneti veliki broj amandmana ako Predlog zakona uđe u skupštinsku proceduru.

Klub za obrazovanje DJB

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovo je samo sitna reforma postojeceg zakona, sa nekim malim inovacijama sto pzitivne sto negativne strane. Negativno da bira vlada nacionalni savet, veciti asistenti pozitivno ucenje uz rad,predavaci van radnog odnosa….
    Sve kritike Dusana Teodorovica su fundamentalna potreba promene sistema kao i Srbijanke Turajlic, Miodraga Zeca, Jasminke Hasanbegovic, Dane Popovic…
    Treba biti
    1. Za javni konkurs za dekana, rektora
    2.Integrisan Univerzitet
    3.Nadzorni odbor uvesti
    4.Vlada da ucestvuje u formiranju cena skolarine i uvodjenje sufinansirajucih studija.
    5.Uvodjenje kratkog ciklusa studija 0d 1 do 2 godine associate degree kao svugde u svetu.
    6.U Upravi univerziteta treba biti 20% studenata i 30% drzave, plus 10% predstavnika, privrede, sindikata,lokalne samouprave
    7.Eksterna kontrola
    8.Rangiranje univerziteta uvesti.
    9. Vlada da moze smeniti dekane i rektore pod odredjenim uslavima.
    10.Broj emertusa i dekanima mandat ostati isti 3% i dva mandata.
    11.Da referat za izbor u zvanje bude anoniman od ljudi koji nisu prijatelji ili iz kancelarije kandidata.
    12. Mere protiv nepotizma.
    13. Jasna uloga menadzera treba biti.
    14. Jasan nacin trosenja kontrolisati…..