Војводина Саопштењe

Власт у Вршцу прогања узбуњивача

Током прошле зиме, јавност Србије шокирали су снимци и вести о језивим догађајима у вршачком прихватилишту за псе, којим управља локално јавно комунално предузеће. По вестима које су до јавности дошле, псима је давано мање хране у циљу смањења трошкова, што је изазвало међусобне борбе паса и канибализам, у чему је у децембру страдало више од 100 животиња.

Све би то прошло далеко од очију јавности, да се није појавила Снежана Микулић, радница у прихватилишту и заиста храбра жена. Она је поднела кривичне пријаве против одговорних, а затим је сликама изгладњиваних, унакажених и мртвих животиња шокирала целокупну српску јавност, прво путем интернета, а затим и преко медија са националном видљивошћу. Снежанина храброст и одлучност дигла је на ноге велики број људи. Вршчани су неколико пута демонстрирали испред комуналног предузећа, обилазили прихватилиште, покушавајући да нађу начин да се одговорни за злочин према животињама казне по закону. Нису желели да дозволе да надлежни ћуте, а одговорни за нерад и небригу о псима добију на времену да све заташкају.

Друга страна није „седела скрштених руку“. О Снежани су се на интернету појавиле увреде и напади на њену личност. Наша суграђанка је прошла кроз велике и бројне непријатности тих дана, а ми који смо знали да је у праву, пружали смо јој подршку.

А онда, неколико месеци након њене кривичне пријаве, на дневни ред градске Скупштине стигао је предлог измене Одлуке о држању животиња, којом се ограничава број паса у породичним кућама на четири. Све прекобројне животиње, власници ће морати у року од 90 дана да предају прихватилишту за псе. Локална власт је уважила предлог са десетак потписа Снежаниних комшија, да се управо њој забрани држање паса. Снежана има више паса, које је спасила смрти управо из прихватилишта у којем ради, неговала их, чиповала, отхранила. Сада власт покушава да јој се освети за узбуњивање јавности у случају од прошле зиме.

На примеру Снежане Микулић, бахате вође СНС из Београда и њихови послушници у градском већу и скупштини, показују свима како ће проћи они који се икада дрзну да подигне главу, супродставе се самовољи, укажу на неспособност.

Оваквом одлуком неће бити погођена само Снежана, већ и други суграђани који имају више паса, као што су ловци, или други љубитељи животиња. Доношењем овакве одлуке градска власт ће присвајати имовину грађана, или боље речено, узеће је на чување у азилу, што по закону не сме да ради. Да ли од градских челника у будућности можемо да очекујемо ограничавање и броја, на пример, телевизора или рачунара, уз предавање „вишка“ граду на чување? Такође, не знамо којом анализом се дошло до тога да су дозвољене баш 4 животиње, а не неки други број.

Покрет „Доста је било“ добио је поверење грађана Вршца да их заступа у локалној Скупштини. Наши одборници и одбор у Вршцу ће на следећој седници Скупштине 16. јуна стати иза узбуњивача Снежане Микулић и покушаћемо да спречимо доношење овакве срамне и неморалне одлуке.

Линк ка предлогу измене Одлуке о држању животиња у Вршцу

Линк ка узнемирујућој фотографији стања у азилу за псе које је пријавила Снежана Микулић и због чијег пријављивања је сада жртва прогона.

Одбор странке Доста је било

у Вршцу

Ознаке

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ustav nalaže da podzakonski (opštinski) akt ne sme nalagati ni veća ograničenja ni veće ovlasti od onih koje su već date zakonom.Zakon o dobrobiti životinja nalaže USLOVE koje mora ispunjavati držalac životinja, a ne ograničava broj životinja. Onaj ko nema uslove naložene zakonom ne bi smeo držati ni jednu kozu, kravu, psa, mačku,konja, a onaj ko ima uslove sme držati onoliko koliko ima para za to, jer s druge strane Ustav nalaže da svaki pojedinac ima pravo raspolagati svojim zakonito stečenim prihodima .Stoga , opštinska vlast krši Ustavom zagarantovana prava ljudi i krši član 192. Ustava: hijerarhiju pravnih akata, stavljajući sebe iznad Narodne skupštine Rep Srbije . To je zloupotreba službenog položaja-krivično delo iz člana 359. KZ RS, a čine ga ( ne NN LICA) nego odgovorna lica opštinske uprave Vršac. Kakva je država koja toleriše ovakvo gaženje sopstvenih zakona i Ustava ?

  • Ovim se povredjuje Ustavno pravo na mirno uživanje privatne svojine.

    Ovim dolazi do diskriminacije gradjana na teritoriji Vršca u odnosu na gradjane ostalih lokalnih samouprava gde ne postoji ovo sramno ograničenje.

    O tome da je neekonomičan potez, još jedan od mnogih, suvisno je pisati..PSE NE SMEJU UBITI, psi zive do 15 godina, i umesto da podrze humane gradjane, koji ulazu sopstveni rad, sopstvena imanja, sopstvena novčana sredstva u spasavanje pasa.. prave se mudri, i pretrpavaju prihvatilište protiv čijeg direktora je već podneta krivična prijava zbog stradanja ogromnog broja pasa u tokom zime 2016/2017.

    oduzimanjem svih pasa , zlostavljanjem gradjana i njihovih životinja, dolaze do toga da će prihvatilište preopteretitit, i šta onda?
    Šta će sa ostalim psima koji se nalaze na ulicI?

    Šta su preduzeli kao preventivu? Da li su kaznili vlasnike koji izbacuju pse? Da li su kaznili nelegalne odgajivačnice koje štancuju pse i sve neprodate pse , takodje izbacuju na ulicu, pri tome, predstavljaju izvor sive ekonomije. Da li su naplatili porez na dobit bilo kojoj odgajivačnici?
    Da li su preduzeli masovnu sterilizaciju, kako nevlasničkih , tako i vlasničkih životinja. Da li su stimulisali vlasnike da to čine?

    NIŠTA OD TOGA….. ovo podvlači krivičnu odgovornost, za nesavestan rad svih lica OU Vršac, jer nisu sprovodili mere naložene Strategijom CNR… koja kaze: steriliši, vakciniši i vrati na isto mesto.

    Ovako nesavesnim rukovodjenjem zajednice koja im je poverena, dovode do porasta problema, koji opterećuje budzet, ali i do zlostavljanja sopstvenih gradjana, koji rade njihov posao nalozen čl. 66. Zakona o dobrobiti životinja. dov ode sve nas do stresa i duševne patnje jer smo nemoćni da gledamo patnju tih divnih stvorenja, hiljadugodišnjeg čovekovog prijatelja.. žrtve svih nesavesnih, nepoštenih, primitivnih, surovih, i vrlo često patoloških umova, koji predstavljaju opasnost za celokupnu zajednicu.

    suma sumarum….. kaznu treba da snosi Uprava za nesavestan rad, a ne gradjani