Vojvodina Saopštenje

Vlast u Vršcu proganja uzbunjivača

Tokom prošle zime, javnost Srbije šokirali su snimci i vesti o jezivim događajima u vršačkom prihvatilištu za pse, kojim upravlja lokalno javno komunalno preduzeće. Po vestima koje su do javnosti došle, psima je davano manje hrane u cilju smanjenja troškova, što je izazvalo međusobne borbe pasa i kanibalizam, u čemu je u decembru stradalo više od 100 životinja.

Sve bi to prošlo daleko od očiju javnosti, da se nije pojavila Snežana Mikulić, radnica u prihvatilištu i zaista hrabra žena. Ona je podnela krivične prijave protiv odgovornih, a zatim je slikama izgladnjivanih, unakaženih i mrtvih životinja šokirala celokupnu srpsku javnost, prvo putem interneta, a zatim i preko medija sa nacionalnom vidljivošću. Snežanina hrabrost i odlučnost digla je na noge veliki broj ljudi. Vrščani su nekoliko puta demonstrirali ispred komunalnog preduzeća, obilazili prihvatilište, pokušavajući da nađu način da se odgovorni za zločin prema životinjama kazne po zakonu. Nisu želeli da dozvole da nadležni ćute, a odgovorni za nerad i nebrigu o psima dobiju na vremenu da sve zataškaju.

Druga strana nije „sedela skrštenih ruku“. O Snežani su se na internetu pojavile uvrede i napadi na njenu ličnost. Naša sugrađanka je prošla kroz velike i brojne neprijatnosti tih dana, a mi koji smo znali da je u pravu, pružali smo joj podršku.

A onda, nekoliko meseci nakon njene krivične prijave, na dnevni red gradske Skupštine stigao je predlog izmene Odluke o držanju životinja, kojom se ograničava broj pasa u porodičnim kućama na četiri. Sve prekobrojne životinje, vlasnici će morati u roku od 90 dana da predaju prihvatilištu za pse. Lokalna vlast je uvažila predlog sa desetak potpisa Snežaninih komšija, da se upravo njoj zabrani držanje pasa. Snežana ima više pasa, koje je spasila smrti upravo iz prihvatilišta u kojem radi, negovala ih, čipovala, othranila. Sada vlast pokušava da joj se osveti za uzbunjivanje javnosti u slučaju od prošle zime.

Na primeru Snežane Mikulić, bahate vođe SNS iz Beograda i njihovi poslušnici u gradskom veću i skupštini, pokazuju svima kako će proći oni koji se ikada drznu da podigne glavu, suprodstave se samovolji, ukažu na nesposobnost.

Ovakvom odlukom neće biti pogođena samo Snežana, već i drugi sugrađani koji imaju više pasa, kao što su lovci, ili drugi ljubitelji životinja. Donošenjem ovakve odluke gradska vlast će prisvajati imovinu građana, ili bolje rečeno, uzeće je na čuvanje u azilu, što po zakonu ne sme da radi. Da li od gradskih čelnika u budućnosti možemo da očekujemo ograničavanje i broja, na primer, televizora ili računara, uz predavanje „viška“ gradu na čuvanje? Takođe, ne znamo kojom analizom se došlo do toga da su dozvoljene baš 4 životinje, a ne neki drugi broj.

Pokret „Dosta je bilo“ dobio je poverenje građana Vršca da ih zastupa u lokalnoj Skupštini. Naši odbornici i odbor u Vršcu će na sledećoj sednici Skupštine 16. juna stati iza uzbunjivača Snežane Mikulić i pokušaćemo da sprečimo donošenje ovakve sramne i nemoralne odluke.

Link ka predlogu izmene Odluke o držanju životinja u Vršcu

Link ka uznemirujućoj fotografiji stanja u azilu za pse koje je prijavila Snežana Mikulić i zbog čijeg prijavljivanja je sada žrtva progona.

Odbor stranke Dosta je bilo

u Vršcu

Oznake

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ustav nalaže da podzakonski (opštinski) akt ne sme nalagati ni veća ograničenja ni veće ovlasti od onih koje su već date zakonom.Zakon o dobrobiti životinja nalaže USLOVE koje mora ispunjavati držalac životinja, a ne ograničava broj životinja. Onaj ko nema uslove naložene zakonom ne bi smeo držati ni jednu kozu, kravu, psa, mačku,konja, a onaj ko ima uslove sme držati onoliko koliko ima para za to, jer s druge strane Ustav nalaže da svaki pojedinac ima pravo raspolagati svojim zakonito stečenim prihodima .Stoga , opštinska vlast krši Ustavom zagarantovana prava ljudi i krši član 192. Ustava: hijerarhiju pravnih akata, stavljajući sebe iznad Narodne skupštine Rep Srbije . To je zloupotreba službenog položaja-krivično delo iz člana 359. KZ RS, a čine ga ( ne NN LICA) nego odgovorna lica opštinske uprave Vršac. Kakva je država koja toleriše ovakvo gaženje sopstvenih zakona i Ustava ?

  • Molim Dosta je bilo, da stupimo u kontakt povodom ovog članka, Rado ću vam pomoći u ovome. Snezana ima moje kontakt podatke

  • Ovim se povredjuje Ustavno pravo na mirno uživanje privatne svojine.

    Ovim dolazi do diskriminacije gradjana na teritoriji Vršca u odnosu na gradjane ostalih lokalnih samouprava gde ne postoji ovo sramno ograničenje.

    O tome da je neekonomičan potez, još jedan od mnogih, suvisno je pisati..PSE NE SMEJU UBITI, psi zive do 15 godina, i umesto da podrze humane gradjane, koji ulazu sopstveni rad, sopstvena imanja, sopstvena novčana sredstva u spasavanje pasa.. prave se mudri, i pretrpavaju prihvatilište protiv čijeg direktora je već podneta krivična prijava zbog stradanja ogromnog broja pasa u tokom zime 2016/2017.

    oduzimanjem svih pasa , zlostavljanjem gradjana i njihovih životinja, dolaze do toga da će prihvatilište preopteretitit, i šta onda?
    Šta će sa ostalim psima koji se nalaze na ulicI?

    Šta su preduzeli kao preventivu? Da li su kaznili vlasnike koji izbacuju pse? Da li su kaznili nelegalne odgajivačnice koje štancuju pse i sve neprodate pse , takodje izbacuju na ulicu, pri tome, predstavljaju izvor sive ekonomije. Da li su naplatili porez na dobit bilo kojoj odgajivačnici?
    Da li su preduzeli masovnu sterilizaciju, kako nevlasničkih , tako i vlasničkih životinja. Da li su stimulisali vlasnike da to čine?

    NIŠTA OD TOGA….. ovo podvlači krivičnu odgovornost, za nesavestan rad svih lica OU Vršac, jer nisu sprovodili mere naložene Strategijom CNR… koja kaze: steriliši, vakciniši i vrati na isto mesto.

    Ovako nesavesnim rukovodjenjem zajednice koja im je poverena, dovode do porasta problema, koji opterećuje budzet, ali i do zlostavljanja sopstvenih gradjana, koji rade njihov posao nalozen čl. 66. Zakona o dobrobiti životinja. dov ode sve nas do stresa i duševne patnje jer smo nemoćni da gledamo patnju tih divnih stvorenja, hiljadugodišnjeg čovekovog prijatelja.. žrtve svih nesavesnih, nepoštenih, primitivnih, surovih, i vrlo često patoloških umova, koji predstavljaju opasnost za celokupnu zajednicu.

    suma sumarum….. kaznu treba da snosi Uprava za nesavestan rad, a ne gradjani