Beograd Ekologija Saopštenje

Opasno, a olako shvaćeno

Na svega desetak kilometara od Beograda, u blizini Vinče, nalazi se jedna od najvećih deponija smeća u regionu koja gori već mesec dana (neki kažu i dva).

Stanovnici Palilule, ali i većeg dela Beograda osećaju veoma neprijatan miris smeća koje gori  i veoma su zabrinuti zbog štetnosti jedinjenja koja se tom prilikom ispuštaju u atmosferu. S obzirom na prirodu samog smeća nesporno je da se u vazduhu nalaze vrlo opasne i kancerogene materije koje predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi. Zagađen vazduh je opasan za udisanje, a opasno je naknadno zagađenje zemlje i vode. Takođe, zagađeno voće i povrće iz okoline deponije se “prećutno” prodaje građanima u prodavnicama i na pijacama, pa se razmere štetnosti ne mogu ni pojmiti.

Uveravanje Gradskog zavoda za javno zdravlje da zagađenje nije opasno i da nivo opasnih materija ne prelazi granične vrednosti samo ukazuje da oni neozbiljno pristupaju problemu i da su “granične vrednosti“ loše postavljene.

Takođe, izjave gradonačelnika Beograda Siniše Malog da požar na deponiji u Vinči nije toliki problem kako se predstavlja u javnosti, pokazuje njegovu želju da se svaki ozbiljan problem banalizuje i posao gradonačelnika svede samo na ugodne stvari kao što su otvaranje fontana, tržnih centara i turističkih kompleksa.

Apelujemo na gradske i opštinske vlasti da posle saniranja ovog požara, ili kako oni to kažu “tinjanja žara u dubini smeća”, naprave ozbiljnu strategiju za preventivno suzbijanje tih pojava i spreče buduće ekološke katastrofe.

Dosta je bilo – Palilula

 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar