Foto: Aleksandar Dragović
Autorski tekst Ekologija

Otrov iz Vinče, mera vlasti SNS-a

Deponija u Vinči nije problem od juče, niti od prošle godine. Već decenijama je glavni grad žrtva nemara, bahatosti i ubistva u pokušaju svih vlasti. Nijedna se nije dosetila da reši problem odlaganja đubreta, nijedna našla za shodno da izmesti deponiju ili uvede zdravu tehnologiju, ne bi li tako zaštitila zdravlje ljudi.

Požar koji je postao vidljiv još 19. maja, stvorio je dim koji u većem delu grada štipa za oči i grebe grlo. Na zabrinuta pitanja građana iz svih nadležnih službi stigla su uveravanja da je sve u redu, da nema otrovnih niti kancerogenih sastojaka. I na kraju sledi uputstvo – zatvorite prozore.

Ipak, posle gostovanja na RTS-u profesora doktora Ivana Gržetića, dekana Hemijskog fakulteta, postaje jasno da je Vinča mera našeg propadanja, trovanja i “trovanja”, laganja, zaostalosti i nebrige. Profesor je, govoreći u “Beogradskoj hronici” argumentovano objasnio zašto i šta gori, i jasno stavio do znanja da stvari uopšte nisu bezopasne kakvim ih predstavlja Gradski zavod za zaštitu zdravlja.

Materijali koji se oslobađaju i isparavaju zajedno sa toplim gasovima koji izbijaju iz deponije ponekad su vrlo opasni po ljudsko zdravlje. Naša velika sreća je što je ta deponija daleko od Beograda i dok vetar nosi taj dim i smrad u isto vreme razblažuje. Ali, naša nesreća je što se unutar tih gasova nalaze brojne kancerogene i supstance opasne po ljudsko zdravlje – rekao je profrsor Gržetić.

Odsustvo reakcije vladajuće partije, njeno bagatelisanje ove, za grad Beograd najvažnije teme poslednjih nedelja, prava je mera vlasti Srpske napredne stranke i njenih vodećih članova. Poznata lica koja gledamo više od 25 godina na vlasti i sama imaju kancerogeni uticaj na državu, privredu, a bez sumnje, i na zdravlje ljudi. Upravo ovakvo kakvo se sa deponije širi Beogradom.

Sistematsko trovanje, odbijanje da se prizna opasnost i nesposobnost da se učini bilo šta da se zaustavi požar prava su metafora vlasti Srpske napredne stranke.

Tatjana Čanak
članica udruženja “Dosta je bilo – Restart”
Beograd

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Vinča nie deponija već smetlište. To je u kategorizaciji odlagališta smeća niža kategorija.
    Vlasti koje upravljaju Beogradom nisu našle za shodno da se ovim prvorazrednim pitanjem pozabave. Sadašnji gradonačelnik je rekao da zatvorimo prozore. Nas 1.8 miliona.
    Po meni je mnogo celishodnije da zatvorimo njega jer je direktno odgovoran za sadašnje stanje.
    Njegovim zatvaranjem požar na smetlištu Vinča neće prestati ali valjda će se naći neki drugi koji će po tom pitanju nešto i da uradi.
    Prof Gržetić reče da vetar razblaži produkte gorenja dok ne dođu u Beograd. A zaboravio je stanovnike Vinče gde TO nije razblaženo. Njih ni zatvaranje prozora ne spasava.