Државна управа Политика Саопштењe

Уместо мандатара слушали смо председника

У парламентарним демократијама које немају председнички систем, као што је случај у великој већини европских земаља, Канади, Аустралији и многим другим земљама у свету – председник државе, краљ или краљица имају симболичну улогу представника свих грађана. Када се бира нова влада, политичке странке које имају представнике у парламенту договарају већину и бирају мандатара који онда иде на разговор код председника државе и даје му доказ да има подршку већине у парламенту. Улога председника државе је само да се увери да мандатар заиста има подршку већине посланика у парламенту и повери му мандат како то Устав и закони јасно прописују.

Конференције за медије у таквим уређеним земљама држе мандатари, не председници државе. Јер председник државе нема ниједну надлежност да говори о политици владе, да преговара са било ким о саставу владе или о било ком другом питању из надлежности владе. У уређеним земљама које немају председнички систем, мандатар одговара на питања новинара, мандатар представља већину, коалициони договор и политику владе.

Србија је јуче добила новог мандатара, али о њеном лику и делу, као и о евентуалном разлогу зашто је баш Ана Брнабић изабрана – нисмо чули ни речи. Конференцију за штампу на којој је саопштио кога је он лично изабрао, Александар Вучић, председник СНС-а и државе, искористио је да одржи још једну представу, већ чувену по пренемагању, глуматању, претњама, извртању чињеница, нападима на опозицију, замишљене непријатеље и новинаре. Имао је спремне фотографије, штампане твитове у којима га критикују, што све говори да је унапред осмислио цео наступ са све нарученим питањима, у ком, поново, није било ничега од зрелог наступа једног државника.

Председник СНС-а и државе крши Устав јер је, након што је положио заклетву, остао на челу СНС-а и јасно сам одабрао да буде председник само 34% пунолетних грађана Србије који су гласали за њега, уместо да буде председник свих грађана. Томислав Николић је имао довољно слуха за поштовање Устава. Борис Тадић није. Цела фарса са мандатаром јасно показује о коликом се сукобу интереса ради.

Доста је било ће у скупштини Србије приликом представљања експозеа тражити одговоре на питања о квалификацијама мандатара, њеном искуству, програму, као и њеној израженој жељи да јој садашњи председник буде ментор. Род и сексуална оријентација мандатара не би смеле да буду ни препрека ни квалификација за најодговорнији посао у држави, ако заиста разумемо и поштујемо људска права. То не може и не сме бити тема.

Оно што јесте и мора бити тема је слобода медија, фер и једнаки изборни услови за све, спречавање крађе избора, бирачки спискови, финансирање кампања. Теме би морале бити партијско запошљавање, корупција и буразерска економија, намештени тендери, враћање отетих плата и пензија, убијање домаће привреде и породичних фирми огромним наметима, пропадање домаћих пољопривредника, субвенције и претварање Србије у земљу јефтине радне снаге, партијско правосуђе, партијска полиција, Савамала и пребијање новинара, лечење деце преко СМС порука, разарање културе и још многе друге теме.

Бојимо се да мандатар није добио мандат да би се бавио овим темама или уопште послом председника Владе. Као што нас је председник СНС-а и државе обавестио, њен фокус биће дигитализација. Све нам на жалост говори да се ради о избору “премијера-фикуса”, а ово је модел који је у Србију после 5. октобра вратио Борис Тадић. Колико бисмо волели да грешимо.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Predsednik Srbije je na velika vrata uveo Predsednički sistem u Srbiji.
    Takav sistem ne postoji u Ustavu
    Republike Srbije. Uradijo to drastično
    i siledzijski. Ajde što će Mandatar biti
    fikus, nego će i ‘njegova” partija biti fikus. SPS, odnosno Dačić će biti odgovoran za ‘politički deo vlade’.
    Predsednik Vučić je još rekao da može da vlada, ako bude želeo, još 100 godinna.

  • Odličan tekst. Jedva sam čekala da nešto tako objavite, jer je ova farsa sa Vučićevim odabirom premijera poslednjih dana dostigla vrhunac u medijima. Posebno mi je bilo iritantno što su se novinari kolektivno pretvarali da ne znaju proceduru oko biranja mandatara – a sigurna sam da je znaju, ono što oni rade je podgrevanje atmosfere da je Vučić bog koji odlučuje o svemu – i to je neoprostivo jer time zapravo potpomažu i održavaju u životu tu nakaradnu postavku – i zato je ovakvo jedno saopštenje blio neophodno. Bojim se samo da ga niko nigde neće objaviti, jer smo mi postali bolesno društvo, u kom su ljudi svesno pristali da žive u virtuelnoj stvarnosti koju nam servira nedostojna vladajuća garnitura.

  • Meni se cini da Ana nece dobiti vecinu u skupstini ( osim ako ovo sa manjkom podrske nije jos jedno od prenemaganja AV-a) i da se ide o raspisivanju novih parlamentarnih izbora kako bi se iz skupstine izgurali DJB , Dveri na prvom mestu a mozda i jos neki i obezbedila vecina za promenu ustava. Izbacivanje Kosova iz ustava i de facto priznanje je ono zbog cega AVa zapad jos drzi ( i placa nasim novcem) i sta im je duzan.Plus da uz parlamentarne ugura i BG izbore pun pogodak. Zato treba ziveti kao da ce parlamentarni za 3 godine a raditi kao da ce sutra.

  • Od reci do reci tacno i dobro za udzbenike. Objektivno potrebno uciti mlade parlamentarizmu i demokratiji.
    Za nas sistrm treba otvoreno reci da je ovo sada vec teror vlasti i pripremati se da ova kriminalna volumenta nece prezati ni od krvi pre svoga pada.
    Preporucujem knjigu Seli Klajn NAJVECI ZLOTVORI DIKTATORI U ISTORIJI. U njoj cete prepoznati naseg danasnjeg predsednika. Svi oni su radili sve “za svoj narod” koi su najvise voleli.
    Hvala ne zelim da me oni vole. Tragedija gradjana Srbije i srpskog naroda.