Državna uprava Politika Saopštenje

Umesto mandatara slušali smo predsednika

U parlamentarnim demokratijama koje nemaju predsednički sistem, kao što je slučaj u velikoj većini evropskih zemalja, Kanadi, Australiji i mnogim drugim zemljama u svetu – predsednik države, kralj ili kraljica imaju simboličnu ulogu predstavnika svih građana. Kada se bira nova vlada, političke stranke koje imaju predstavnike u parlamentu dogovaraju većinu i biraju mandatara koji onda ide na razgovor kod predsednika države i daje mu dokaz da ima podršku većine u parlamentu. Uloga predsednika države je samo da se uveri da mandatar zaista ima podršku većine poslanika u parlamentu i poveri mu mandat kako to Ustav i zakoni jasno propisuju.

Konferencije za medije u takvim uređenim zemljama drže mandatari, ne predsednici države. Jer predsednik države nema nijednu nadležnost da govori o politici vlade, da pregovara sa bilo kim o sastavu vlade ili o bilo kom drugom pitanju iz nadležnosti vlade. U uređenim zemljama koje nemaju predsednički sistem, mandatar odgovara na pitanja novinara, mandatar predstavlja većinu, koalicioni dogovor i politiku vlade.

Srbija je juče dobila novog mandatara, ali o njenom liku i delu, kao i o eventualnom razlogu zašto je baš Ana Brnabić izabrana – nismo čuli ni reči. Konferenciju za štampu na kojoj je saopštio koga je on lično izabrao, Aleksandar Vučić, predsednik SNS-a i države, iskoristio je da održi još jednu predstavu, već čuvenu po prenemaganju, glumatanju, pretnjama, izvrtanju činjenica, napadima na opoziciju, zamišljene neprijatelje i novinare. Imao je spremne fotografije, štampane tvitove u kojima ga kritikuju, što sve govori da je unapred osmislio ceo nastup sa sve naručenim pitanjima, u kom, ponovo, nije bilo ničega od zrelog nastupa jednog državnika.

Predsednik SNS-a i države krši Ustav jer je, nakon što je položio zakletvu, ostao na čelu SNS-a i jasno sam odabrao da bude predsednik samo 34% punoletnih građana Srbije koji su glasali za njega, umesto da bude predsednik svih građana. Tomislav Nikolić je imao dovoljno sluha za poštovanje Ustava. Boris Tadić nije. Cela farsa sa mandatarom jasno pokazuje o kolikom se sukobu interesa radi.

Dosta je bilo će u skupštini Srbije prilikom predstavljanja ekspozea tražiti odgovore na pitanja o kvalifikacijama mandatara, njenom iskustvu, programu, kao i njenoj izraženoj želji da joj sadašnji predsednik bude mentor. Rod i seksualna orijentacija mandatara ne bi smele da budu ni prepreka ni kvalifikacija za najodgovorniji posao u državi, ako zaista razumemo i poštujemo ljudska prava. To ne može i ne sme biti tema.

Ono što jeste i mora biti tema je sloboda medija, fer i jednaki izborni uslovi za sve, sprečavanje krađe izbora, birački spiskovi, finansiranje kampanja. Teme bi morale biti partijsko zapošljavanje, korupcija i burazerska ekonomija, namešteni tenderi, vraćanje otetih plata i penzija, ubijanje domaće privrede i porodičnih firmi ogromnim nametima, propadanje domaćih poljoprivrednika, subvencije i pretvaranje Srbije u zemlju jeftine radne snage, partijsko pravosuđe, partijska policija, Savamala i prebijanje novinara, lečenje dece preko SMS poruka, razaranje kulture i još mnoge druge teme.

Bojimo se da mandatar nije dobio mandat da bi se bavio ovim temama ili uopšte poslom predsednika Vlade. Kao što nas je predsednik SNS-a i države obavestio, njen fokus biće digitalizacija. Sve nam na žalost govori da se radi o izboru “premijera-fikusa”, a ovo je model koji je u Srbiju posle 5. oktobra vratio Boris Tadić. Koliko bismo voleli da grešimo.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Predsednik Srbije je na velika vrata uveo Predsednički sistem u Srbiji.
    Takav sistem ne postoji u Ustavu
    Republike Srbije. Uradijo to drastično
    i siledzijski. Ajde što će Mandatar biti
    fikus, nego će i ‘njegova” partija biti fikus. SPS, odnosno Dačić će biti odgovoran za ‘politički deo vlade’.
    Predsednik Vučić je još rekao da može da vlada, ako bude želeo, još 100 godinna.

  • Odlican tekst. Brnabic ce biti fikus. (I samo komentar za vas sajt, trebalo bi da se na Coraxovoj karikaturi vidi njegov potpis.)

  • Odličan tekst. Jedva sam čekala da nešto tako objavite, jer je ova farsa sa Vučićevim odabirom premijera poslednjih dana dostigla vrhunac u medijima. Posebno mi je bilo iritantno što su se novinari kolektivno pretvarali da ne znaju proceduru oko biranja mandatara – a sigurna sam da je znaju, ono što oni rade je podgrevanje atmosfere da je Vučić bog koji odlučuje o svemu – i to je neoprostivo jer time zapravo potpomažu i održavaju u životu tu nakaradnu postavku – i zato je ovakvo jedno saopštenje blio neophodno. Bojim se samo da ga niko nigde neće objaviti, jer smo mi postali bolesno društvo, u kom su ljudi svesno pristali da žive u virtuelnoj stvarnosti koju nam servira nedostojna vladajuća garnitura.

  • Meni se cini da Ana nece dobiti vecinu u skupstini ( osim ako ovo sa manjkom podrske nije jos jedno od prenemaganja AV-a) i da se ide o raspisivanju novih parlamentarnih izbora kako bi se iz skupstine izgurali DJB , Dveri na prvom mestu a mozda i jos neki i obezbedila vecina za promenu ustava. Izbacivanje Kosova iz ustava i de facto priznanje je ono zbog cega AVa zapad jos drzi ( i placa nasim novcem) i sta im je duzan.Plus da uz parlamentarne ugura i BG izbore pun pogodak. Zato treba ziveti kao da ce parlamentarni za 3 godine a raditi kao da ce sutra.

  • Od reci do reci tacno i dobro za udzbenike. Objektivno potrebno uciti mlade parlamentarizmu i demokratiji.
    Za nas sistrm treba otvoreno reci da je ovo sada vec teror vlasti i pripremati se da ova kriminalna volumenta nece prezati ni od krvi pre svoga pada.
    Preporucujem knjigu Seli Klajn NAJVECI ZLOTVORI DIKTATORI U ISTORIJI. U njoj cete prepoznati naseg danasnjeg predsednika. Svi oni su radili sve “za svoj narod” koi su najvise voleli.
    Hvala ne zelim da me oni vole. Tragedija gradjana Srbije i srpskog naroda.