Београд Политика Саопштењe

Два и по месеца касни исплата накнада контролорима

Опште је познато да власт на сваки могући начин опструише и спречава рад опозиционих странака, да крши владавину права и слободу медија, злоупотребљава примену закона и врши низ других недозвољених радњи, а све у сврху насилног опстанка на власти.

Још један у низу механизама за отежано опозиционо деловање и окупљање грађана око здравих и независних политичких идеја јесте саботажа исплате новчаних надокнада члановима сталног и проширеног састава бирачких одбора – контролорима.

Наиме, Републичка изборна комисија је дужна да новчана средства за дневнице контролора пребаци локалним самоуправама, које даље новац уплаћују директно на рачуне грађана који су на дан избора радили као контролори. Локалне самоуправе врше уплате на основу спискова од овлашћених представника странака и група грађана и евиденционих спискова из записника са бирачких места.

Све ове спискове и бројеве рачуна су финансијске службе општина и градова имале још у самој кампањи, или најкасније у недељама након завршених председничких избора. Међутим, ни данас када се увелико приближавамо другој председничкој инаугурацији, велики део контролора није добио зарађену дневницу. Поставља се питање како уопште мотивисати грађане да буду контролори када власт злоупотребом државног апарата саботира уплату и то мало новца који су зарадили?

Јасно је да се опозиционе странке у највећој мери при именовању контролора ослањају на људе који су ту искључиво због идеје и није им главни мотив новац. Међутим, поред споре и неефикасне исплате надокнада, она се врши стихијски и хаотично, па се тиме уноси додатна забуна међу контролоре. Општина Звездара је, на пример, у последњих 45 дана исплатила тек половину контролора, а слична ситуација је и у осталим општинама и градовима.

Овим путем се извињавамо свим члановима сталног и проширеног састава бирачких одбора који су на предлог ”Доста је било” били учесници изборног процеса, а којима још увек није исплаћена зарада услед опструкције власти. Такође, најоштрије осуђујемо бахатост власти, која у координацији са службеницима РИК-а и локалних ћата кочи и разводњава исплату контролора, који су поштено и по закону остварили право на новчану надокнаду од 1500 динара.

Градски одбор ”Доста је било – Београд”

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ne znam šta da kažem, da je trebalo raditi za dž ja bih radio… Ali ako mi neko kaže “dobićeš pare za to što radiš” pa onda tri meseca nije u stanju da mi isplati te pare(kao da su ne znam kakve pare u pitanju) onda se stvarno nerviram jer mrzim kad me neko za***ava.Bolje da su odmah rekli – nema dnevnica, volontirate i tačka.Ne bi bilo problema.Ali brate ako nešto već obećaš onda to treba i da ispuniš.Ako nisi u stanju da ispuniš nemoj ni obećavati, šta me zamajavaš…
    Meni je pre izbora rečeno 2-3 nedelje se čeka, ako baš, baš budu aljkavi i spori(kao što im je je li običaj) onda mesec dana ali neće više od toga.Šta je sad ovo, tri meseca skoro? (Retoričko pitanje, ne pitanje za admine).