Beograd Politika Saopštenje

Dva i po meseca kasni isplata naknada kontrolorima

Opšte je poznato da vlast na svaki mogući način opstruiše i sprečava rad opozicionih stranaka, da krši vladavinu prava i slobodu medija, zloupotrebljava primenu zakona i vrši niz drugih nedozvoljenih radnji, a sve u svrhu nasilnog opstanka na vlasti.

Još jedan u nizu mehanizama za otežano opoziciono delovanje i okupljanje građana oko zdravih i nezavisnih političkih ideja jeste sabotaža isplate novčanih nadoknada članovima stalnog i proširenog sastava biračkih odbora – kontrolorima.

Naime, Republička izborna komisija je dužna da novčana sredstva za dnevnice kontrolora prebaci lokalnim samoupravama, koje dalje novac uplaćuju direktno na račune građana koji su na dan izbora radili kao kontrolori. Lokalne samouprave vrše uplate na osnovu spiskova od ovlašćenih predstavnika stranaka i grupa građana i evidencionih spiskova iz zapisnika sa biračkih mesta.

Sve ove spiskove i brojeve računa su finansijske službe opština i gradova imale još u samoj kampanji, ili najkasnije u nedeljama nakon završenih predsedničkih izbora. Međutim, ni danas kada se uveliko približavamo drugoj predsedničkoj inauguraciji, veliki deo kontrolora nije dobio zarađenu dnevnicu. Postavlja se pitanje kako uopšte motivisati građane da budu kontrolori kada vlast zloupotrebom državnog aparata sabotira uplatu i to malo novca koji su zaradili?

Jasno je da se opozicione stranke u najvećoj meri pri imenovanju kontrolora oslanjaju na ljude koji su tu isključivo zbog ideje i nije im glavni motiv novac. Međutim, pored spore i neefikasne isplate nadoknada, ona se vrši stihijski i haotično, pa se time unosi dodatna zabuna među kontrolore. Opština Zvezdara je, na primer, u poslednjih 45 dana isplatila tek polovinu kontrolora, a slična situacija je i u ostalim opštinama i gradovima.

Ovim putem se izvinjavamo svim članovima stalnog i proširenog sastava biračkih odbora koji su na predlog ”Dosta je bilo” bili učesnici izbornog procesa, a kojima još uvek nije isplaćena zarada usled opstrukcije vlasti. Takođe, najoštrije osuđujemo bahatost vlasti, koja u koordinaciji sa službenicima RIK-a i lokalnih ćata koči i razvodnjava isplatu kontrolora, koji su pošteno i po zakonu ostvarili pravo na novčanu nadoknadu od 1500 dinara.

Gradski odbor ”Dosta je bilo – Beograd”

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ne znam šta da kažem, da je trebalo raditi za dž ja bih radio… Ali ako mi neko kaže “dobićeš pare za to što radiš” pa onda tri meseca nije u stanju da mi isplati te pare(kao da su ne znam kakve pare u pitanju) onda se stvarno nerviram jer mrzim kad me neko za***ava.Bolje da su odmah rekli – nema dnevnica, volontirate i tačka.Ne bi bilo problema.Ali brate ako nešto već obećaš onda to treba i da ispuniš.Ako nisi u stanju da ispuniš nemoj ni obećavati, šta me zamajavaš…
    Meni je pre izbora rečeno 2-3 nedelje se čeka, ako baš, baš budu aljkavi i spori(kao što im je je li običaj) onda mesec dana ali neće više od toga.Šta je sad ovo, tri meseca skoro? (Retoričko pitanje, ne pitanje za admine).