Vojvodina Ekologija Saopštenje

Fabrika vode – fabrika obećanja

Višedecenijski problem loše pijaće vode u Kikindi je izgleda na pragu rešenja. Potpisivanjem ugovora u Beogradu lokalna vlast je očigledno načinila prvi korak ka izgradnji nove fabrike vode ,kao i revitalizaciji zastarele vodovodne mreže u gradu. Pokret Dosta je bilo u Kikindi podržava svaki potez koji doprinosi boljem i zdravijem životu Kikinđana.

 

Međutim, postavlja se pitanje zašto je pre više od četiri godine sadašnja lokalna vlast zaustavila projekat izgradnje fabrike vode prethodne garniture? Više od četiri godine je izgubljeno, a da razlog odlaganja ove investicije nije nikad jasno saopšten!!!

Tražimo da se sada pompezno najavljen ugovor, potpisan između ostalog i od strane gradonačelnika Pavla Markova, ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i ministra finansija Dušana Vujovića javno objavi.

Građani Kikinde kao krajnji korisnici usluga imaju pravo da znaju detalje ovog ugovora. Posebno je značajno za naše građane da saznaju kolika će kubnog metra vode biti na računima nakon okončanja ove investicije, kakav će kvalitet vode dobiti po toj ceni, koji su rokovi ugovorenog posla, itd.

Smatramo da samo potpunom transparentnošću može da se ostvari bolji život građana. Pokret Dosta je bilo, iz tih razloga, smatra da je lokalna vlast dužna da građanima saopšti sve detalje zaključenog ugovora, kako bi na vreme saznali da li je ovakva investicija bila najcelishodnije rešenje za Kikindu u ovom trenutku.

Dosta je bilo je, dana 21.06.2017., podneo zahtev za dostavljanje informacije od javnog značaja i tako potraživao od lokalne samouprave da potpisani ugovor da našem odboru na uvid. Očekujemo ugovor u roku od par nedelja. Cilj nam je da ne dođe do ponovnog natezanja kroz koje bi prošle godine, a da se ponovo ništa ne uradi, već hoćemo da znamo rokove izgradnje koje čekamo i odrednice na osnovu kojih kao građani možemo da pratimo da li se izvršava ugovoreno, ili je fabrika vode ponovo samo fabrika obećanja.

Potpuna transparentnost je deo našeg programa i da ona kao  javno vršenje javne vlasti tj. stavljanje građanima na uvid svih aktivnosti lokalne samouprave i javnih preduzeća jeste jedini način da se smanji mogućnost zloupotreba i neodgovornog ponašanja vršioca
vlasti.

Odbor Dosta je bilo u Kikindi

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar