Autorski tekst Beograd Politika

Beograd zaslužuje gradonačelnika koji voli svoj grad

Kada su poznatog arhitektu Borisa Podreku u jednom magazinu pitali koji kapitalni projekti nedostaju našem glavnom gradu, on je iskreno odgovorio: ”Okrečite prvo zgrade i postavite šahte, pa posle razmišljajte o kapitalnim projektima”. Posle je gospodin Podreka postao savetnik gradskog arhitekte i počeo da radi na kapitalnim projektima Beograda, a o fasadama i šahtama neka neko drugi razmišlja…

Na primer, gradonačelnik i gradske službe kojima je to posao. Ali, pošto je gradonačelnik Beograda (bio) zauzet svojim privatnim i ponekim fantomskim poslom, Grad su pred našim očima počeli da maltretiraju, prvo noću, maskirani, a onda i javno, sve se busajući u grudi, misleći da ga grade lepšeg i starijeg… Počelo je sa Beogradom na vodi, nedavno kulminiralo fontanom na Slaviji.

Funkcija gradonačelnika glavnog grada se u većini zemalja tretira skoro kao premijerska. I Beograđani su uvek imali specijalan odnos prema prema prvom čoveku svog grada. On je simbol njihovih očekivanja i želja života u gradu i stoga se njegova ljubav i briga prema gradu posebno osluškuju. Branko Pešić je primer gradonačelnika koji je i u jednopartijskoj diktaturi bio primer posvećenika svom gradu, a kapitalne građevine podignute za njegovo vreme i danas su najveći simboli Beograda.

Kada se u Beogradu gradi nešto kapitalno, to je uvek i mogućnost da dobijete novi simbol grada, da generacijama svojih sugrađana napravite mesto po kojem će pamtiti detinjstvo, mesto gde će se nalaziti, gde će stvarati najlepša sećanja. Mostovi i građevine Beograda nisu cigle i asfalt, beton i staklo. Oni su memorija njegovih građana, oni su dugo željeni horizont svih onih koji žele da dođu u Beograd i tu ostanu. Njegove ulice se učitavaju u pamćenje, u život njegovih građana. Zato sa Beogradom treba biti pažljiv.

U protekle tri godine Beograd je šamaran, rušen, skrnavljen. I građen, ali bez javne rasprave, protiv volje njenih građana, uz odbacivanje bilo kakve preporuke i saveta stručnjaka. Beograd grade oni koji ga ne vole, ne poznaju i ne osećaju, slaže se većina naših sugrađana. Zgrade koje niču na reci više liče na tumor koji raste na njegovom najlepšem delu, na obalama. Svojom veličinom, oblikom, namenom u suprotnosti su sa duhom tog prostora, njegovim izgledom, onim što Beograđani vole, na šta su navikli. Sve što je Beograđane vuklo na obale, sa ovim zgradama postalo je neprivlačno. “Beograd na vodi”, kako mu tepaju, je spomenik megalomaniji, kiču, nasilju.

Za to vreme one mnogo važnije stvari puštene su da polako propadaju. Stanje gradskog prevoza u Beogradu najveći je indikator odnosa gradskih vlasti prema građanima. Želeći po svaku cenu da ovaj oblik usluga uteraju u komercijalne okvir, što nikada nije i ne treba da bude, smanjuje se broj vozila, vraćaju se vozila koja su opasna po sigurnost i vređaju zdrav razum, ukidaju se večernji i noćni polasci, te je ulazak u poslednje vozilo na vašoj liniji ponekad ravno podvigu.

Jasno je iz svega ovoga – Beogradu je pod hitno potreban novi gradonačelnik, posvećen, onaj koji voli ovaj grad i njegove građane i koji će gradsku upravu pretvoriti u efikasan servis građanima, a za razvoj Beograda angažovati najbolje među nama bez obzira na politiku i ideologiju. Gradonačelnik koji oseća duh i potrebe Beograda.

Ne ovaj kome Beograđani što pre žele da vide leđa.

Tatjana Čanak
članica udruženja “Dosta je bilo – Restart”
Beograd

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Obećajte, najlepše vas molim, da ćete skloniti ono ruglo od džiberske fontane na Slaviji. Skoro svaki dan sam prinuđena dva puta pored nje da prođem i svaki put osetim bezmalo fizičku bol od njene neprimerenosti, neadekvatnosti, neuklopljenosti u taj prostor. Nikada nigde nisam videla ništa ružnije i neprikladnije. I nisam jedina. Stalno slušam ogorčene komentare.

  • moze li odgovor na pitanje, sta bi DJB uradio po pitanju metroa u Beogradu da je vas covek gradonacelnik?

    Pitanje je kako bi to izveli. Imate li uopste plan, ili vam je cilj samo da dodjete na vlast, pa cete onda jedno 2 god raditi studije izvodljivosti, zvati neke strance da urade 10ti po redu projekat ili bi se za vreme vaseg mandata krenulo sa radovima?

    Nadam se da cu dobiti nekakav odgovor, u protivnom cu razumeti da zapravo nemate ideju ili stav o metrou.

    • Gojko, gde si video da opozicija pravi studije izvodljivosti takvih projekata? Uvođenje metroa je ozbiljna investicija, postoji tu više varijanti, sve zavisi od svačega. Opozicija treba da ponudi rešenja za normalan život i komunalne probleme a tek posle da se bavi tim velikim projektima. Metro je svakako potreban, samo treba videti koja varijanta i kako grad stoji sa finansijama.

    • nisam ni rekao da opozicija treba da radi studije izvodljivosti. Mene zanima sta bi oni konkretno uradili po pitanju metroa da je gradonacelnik iz DJB-a?

      Eto vidite sad ste i vi napisali, samo treba videti koja varijanta i kako grad stoji sa finansijama … Znaci tek kad se osvoji vlast onda ce razmisljati o metrou, pa ce proci jos 5 godina.

      Moje glediste je vrlo jednostavno, cak bi to mogao biti i marketing od DJB-a.

      SNS je na vlasti preko 5 godina u Beogradu i nisu ni zapoceli metro, nisu se pomerili 1mm. Mi kad dodjemo na vlast mi cemo do 2020 izgraditi prvu liniju metroa!

      Tu se nadovezuje moje pitanje, moze li DJB da isporuci? Zato pitam za metro. Jer ako nemaju nekakvu ideju onda su isti kao SNS.

      Poenta i jeste u tome, da se jednostavno kaze sta su ovi radili lose u Beogradu i onda da se OBECA da ce se uraditi bolje, cak uveri s argumentima KAKO ce to izvesti i onda mozete ocekivati da ljudi glasaju za vas, jer ce pomisliti vidi stvarno ovi za 5 godina nisu nista uradili, ako dodje DJB stvari ce ici brze.

  • Ima li DJB neki predlog ko bi bio taj ili ta?
    Ako ga budemo krili da ga ne ublate neće valjati. Nije dobro da se ta ili taj pojave u poslednjem trenutku. Onda izgleda da je to iznuđeno.
    Dalje, ne treba se obazirati na druge konkurente i protivnike. I u pred-predizborno vreme testira se pogodnost kandidata i gradi se njgov imidž putem predstavljanja građanima Beograda.

  • Imam ja predlog ko bi to mogao biti: Nek bude onaj ko je najviše uradio za svoje komšije u zgradi, takav će umeti da uradi i za grad.