Београд Политика

Већница општине Чукарица која се не меша у свој посао

На 9. седници скупштне општине Чукарица на којој се расправљало о Предлогу одлуке о консолидованом завршном рачуну буџета градске општине Чукарица за 2016. годину, као и много пута до сада, показало се да је власт нешто хтела, слабо започела, а још слабије урадила.

Почевши од најодговорнијих у општини, дакле од председника општине Срђана Коларића и већника, општи закључак је да се не мешају много у свој посао.

Посебно занимљива у том смислу је госпођа Стана Лукић, чланица већа чије ресорно задужење су предшколске установе, здравство, особе са инвалидитетом, социјална политика, ромска питања и Стална конференција градова и општина (СКГО). Рекло би се пуно посла, али госпођа Станић све то веома стоички подноси. Како и не би, кад су резултати њеног рада веома сиромашни, такорећи, никакви. Ово је веома поражавајућа чињеница, имајући у виду да су јој на управљање поверена веома важна питања која се тичу осетљивих група становника наше општине, где постоје бројни проблеми, и да је преко потребно унапређење њиховог положаја у заједници.

Но, да кренемо прво од питања компетенције госпође Лукић да уопште обавља функцију општинског већника. Из њене званичне и штуре биографије објављене на сајту општине, јасно видимо да је по струци виши физиотерапеут, а као радно искуство наводи се само рад у ДЗ ’’Др Симо Милошевић’’ на Бановом брду, где је радила као главна сестра. И то је све.

Најзанимљивији део биографије тек следи, а то је да је Стана Лукић члан Српске напредне странке и од 2014. године члан већа.
И ту долазимо до поенте. Дакле, колико год вам биографија била штура, ако сте послушан партијски војник, биће вам здушно додељења функција општинског већника са свим њеним привилегијама. Резултати рада су нешто што ће моћи да се наштима у штурим извештајима о раду. Међутим, на задњој седнци СО Чукарица видели смо да се не може баш све нашминкати, обзиром на однедавну обавезу општина на вођење програмског буџета.

У члану 15 Предлога одлуке о консолидованом завршном рачуну буџета који се на седници пред нама нашао у првој тачки дневног реда, као најважнији, анализом истог нашли смо да актуелној власти и није тако важан. Важан је у смислу поштовања законске форме која се захтева, али не и суштине. Ту се поново враћамо на ресор већнице Лукић као очигледан пример неефикасног и неодгворног рада.

Како позитивно оценити рад по Програму 11 који се односи на социјалну и дечју заштиту, чији је циљ био ’’унапређење положаја грађана који припадају угроженим групама обезбеђивањем мера материјалне подршке”, где је као индикатор наведен ’’проценат буџетских издвајања за мере материјалне подршке грађанима’’, а да је притом циљана вредност у процентима за 2016. била 2,10, а остварено је свега 1,30? Јасно је да је реализација програма социјалне и дечије заштите била доста нижа од планираног, а за шта немамо адекватан одговор, јер је моје питање на седници зашто је то тако, остало без одговора.

Даље, унапређење положаја сиромашниих у оквиру програмске активности социјална помоћ, такође није остварено у пуном обиму, јер је од планираних 210 корисника других мера материјалне подршке ( као индикатор наведени су број интервенција чукаричког мајстора, корисника телеасистенције и услуга геронто домаћица и број пакетића за новорођенчад), резултат 186 корисника. Тај резултат је остварен на општини која броји око 200.000 становника. Да није тужно, било би смешно.

Добрих резултата има једино у програмским активностима Црвеног крста, када се ради о организовању различитих облика помоћи. Као индикатор наведене су 46 од планиранх 36 акција помоћи које су финансиране из буџета ГО Чукарица. Број волонтера Црвеног крста премашио је планираних 918, па је повећан на 981. Али, укупни резултати нису искључива заслуга ресорне већнице, с обзиром и на чињеницу да је Извештај о раду Црвеног крста у овом сазиву скупштине два пута позитивно оцењен.

Као што видимо, све су ово програмске активности, што ће рећи редовне активности које се финансирају из џепа и у корист грађана Чукарице, и као такве се подразумевају. Иако је у питању програмски буџет, анализирајући овај Предлог одлуке завршног рачуна, евидентно је да никаквих нових појеката нема, наравно ни у ресору већнице Лукић. О другим важним деловима њеног ресора чак нема никаквих информација.

Тако се рецимо не помињу ни СКГО, ромска питања, питања положаја особа са инвалидитетом, нити волонтерски сервис. Ни у смислу програмских актвности, а камоли реализованих пројеката у овим областима. И моје питање које сам поставила на поменутој седници – зашто никаквих резултата нема код унапређења положаја особа са инвалидитетом, остало је без одговора. Иако је наша одборничка група крајем прошле године предложила да се питање унапређења положаја ОСИ уврсти у Годишњи план рада, што је и прихваћено, ни до данас ништа није урађено и немамо никаквих информација о реализцаији било ког пројекта. А резултати су овде више него неопходни, почев од генералне незапослености која је међу ОСИ 90%, давању подршке организацијама и предузетницима који развијају помагала за ОСИ, подршка сензибилизацији младих за проблеме особа са инвалидитетом, уређења прилаза објектима како би били приступачни особама са инвалидитетом. И сами смо недавно имали непожељну и крајње непојмљиву ситуацију, када наша посланица Љупка Михајловска није могла да присутвује трибини у КЦ Чукарица, јер ова установа нема изграђене прилазе особама са инвалидитетом.

Волонтерски сервис, који је такође у оквиру ресора већнице Лукић, броји девет, а што је још невероватније, има исто толико корисника. Само девет корисника. У другој општини по величини у Србији. Питање укупног броја социјално угрожених грађана наше општине којима је помоћ волонтера неопходна такође је остало без одговора, па сам га поставила у форми одборничког питања. Надам се барем том одговору.

Овако лоши резултати и не чуде с обзиром на начин постављења чланова већа, где се не бирају уско стручни људи за сваку област деловања, већ подобни и страначки послушници. На све то, већина изабраних чланова већа, а прва међу њима госпођа Лукић, не удостоје нас чак ни свог присуства на седницама скупштине, како би пружили одговоре на питања одборника. Неке од већника нисмо имали прилику ни да видимо на седницама. Оваквим односом чланова општинске извршне власти према законодавној шаље се јасна порука – важна је власт ради власти, и вршићемо је како ми желимо. Интерес грађана је у задњем плану.

Да подсетим да је скупштина највиши орган власти у једној општини, при том контролни орган, те да су већници као део извршне власти дужни да одговарају одборницима као легитимним представницима грађана. Дужни су и да врше своје функције искључиво вођени интересима и добробити грађана. Уместо тога имамо ову тужну слику за грађане Чукарице, већнике попут Стане Лукић, који се не мешају у свој посао.

Биљана Андрић Миловановић
Одборница Покрета Доста је било у СО Чукарица