Ауторски текст Здравство

Легализација канабисовог уља

Поднео сам два предлога закона којима се регулише легализација употребе канабисовог уља за здравствене потребе.

Када би се ове измене усвојиле, куповина канабисовог уља за здравствене потребе више не би била кривично дело. Људи који имају здравствене проблеме би могли слободно, без гриже савести да крше закон, да га купују у апотекама, чиме би се олакшао њихов свакодневни живот.

Прва промена односи се на промену члана 246а Кривичног законика, којим се декриминализује употреба канабисовог уља искључиво у медицинске сврхе. По садашњем решењу, куповина и продаја канабисовог уља за било какву употребу је кривично дело, што људе којима је оно неопходно за ублажавање болова ставља у парадоксалну ситуацију по којој треба да ризикују хапшење или имају грижу савести што крше закон, јер желе да олакшају сопствену патњу.

Последњи овакав пример видели смо у новембру 2016. године када је особа из Лесковца добила три године затвора јер је куповала канабисово уље за супругу оболелу од мултиплекс склерозе. Породица има троје малолетне деце о којима се сада стара болесна мајка. Ово је апсурдно.

Ништа мање важне измене налазе се у Закону о контролисаним психоактивним супстанцама (чл. 46. и 46а) где сам предложио да надлежни министар има обавезу да пропише начин и услове за примену психоактивних супстанци којима се олакшава живот тешких болесника, издвајајући канабисово уље као главни предмет регулације.

Досадашње решење, по коме је доношење прописа о начину и условима примене психоактивних супстанци била опциона активност министра, доводило је до изостанка његове реакције, одн. подстицало болеснике да се понашају ”криминално.”

Разуме се, слободна и регулисана продаја канабисовог уља представља ризик да ће оно сада лакше доћи у руке деце. Али без слободне и регулисане продаје, ризик је још већи. Тренутно се канабисово уље продаје на црном тржишту на коме може да га купи било ко. Продавци на црно не питају ко га и зашто купује. Ако не легализујемо трговину уљем, овакво стање ће остати. Оно је далеко ризичније за нашу децу. Овом променом би се црно тржиште смањило, а за организоване продавце канабисовог уља на црно повећао ризик.

Коначно, легализација би требало да обори цену уља, која је тренутно висока услед чињенице да се може једино укупити на црном тржишту, као и да донесе нове приходе државном буџету који данас, услед трговине уљем на црно, изостају.

Потребне су још многе друге измене у овој области, али ово је први корак који као друштво морамо да направимо да бисмо људима који трпе свакодневну бол олакшали живот.

Прилози:

ТЕКСТОВИ ПРЕДЛОГА ЗАКОНА

Измене Кривичног законика (чл. 246а)

Измене Закона о психоактивним контролисаним супстанцама (чл. 60, 64, 64а)

Душан Павловић

Душан Павловић

На Фaкултету политичких нaукa у Беогрaду предаје сaвремену политичку економију сa теоријом јaвног изборa, у звању ванредног професора, а нa Универзитету у Грaцу као професор по позиву предaје курсеве из економског рaзвојa и економске и политичке трaнзиције у југоисточној Европи.

Облaсти интересовaњa: Теоријa рaционaлног изборa и политичкa економијa демокрaтских устaновa.

Објaвио више рaдовa из облaсти: "Консолидaцијa демокрaтских устaновa у Србији после 2000. године"(2007), "Списи из политичке економије" (2010), "Теоријa игaрa. Основне игре и применa" (2015).

Књигу „Мaшинa зa рaсипaње пaрa“ написао на основу искуства стеченог током пет месеци у Министaрству привреде. То је инсaјдерскa причa из кaбинетa министрa привреде Сaше Рaдуловићa 2013-2014. где је био сaветник министрa.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Da, korisne i prirodne stvari treba legalizovati i samim tim dekriminalizovati.Humano drustvo pomaze bolesnima i ugrozenima.Legalnom proizvodnjom istog podstice se i privreda.
    Odlicna tema, jako bitno i pametno pitanje.

  • Uvaženi gospodine profesore,
    imate moju veliku podršku za napor koji ulažete u borbi za dekriminalizaciju ulja od kanabisa u medicinske svrhe. Želeo bih da Vam skrenem pažnju na činjenicu da nije dovoljan samo čin legalizacije, već i zahtev za jasnim standardom u kvalitetu pomenutog ulja. Naime, ulje niskog nivoa aktivne THC supstance nije od velike koristi obolelima od najtežih oboljenja. Predložio bih Vam bližu saradnju sa IRKA grupacijom koja se duži period bori da legalizuje ulje od kanabisa.
    S’poštovanjem