Autorski tekst Zdravstvo

Legalizacija kanabisovog ulja

Podneo sam dva predloga zakona kojima se reguliše legalizacija upotrebe kanabisovog ulja za zdravstvene potrebe.

Kada bi se ove izmene usvojile, kupovina kanabisovog ulja za zdravstvene potrebe više ne bi bila krivično delo. Ljudi koji imaju zdravstvene probleme bi mogli slobodno, bez griže savesti da krše zakon, da ga kupuju u apotekama, čime bi se olakšao njihov svakodnevni život.

Prva promena odnosi se na promenu člana 246a Krivičnog zakonika, kojim se dekriminalizuje upotreba kanabisovog ulja isključivo u medicinske svrhe. Po sadašnjem rešenju, kupovina i prodaja kanabisovog ulja za bilo kakvu upotrebu je krivično delo, što ljude kojima je ono neophodno za ublažavanje bolova stavlja u paradoksalnu situaciju po kojoj treba da rizikuju hapšenje ili imaju grižu savesti što krše zakon, jer žele da olakšaju sopstvenu patnju.

Poslednji ovakav primer videli smo u novembru 2016. godine kada je osoba iz Leskovca dobila tri godine zatvora jer je kupovala kanabisovo ulje za suprugu obolelu od multipleks skleroze. Porodica ima troje maloletne dece o kojima se sada stara bolesna majka. Ovo je apsurdno.

Ništa manje važne izmene nalaze se u Zakonu o kontrolisanim psihoaktivnim supstancama (čl. 46. i 46a) gde sam predložio da nadležni ministar ima obavezu da propiše način i uslove za primenu psihoaktivnih supstanci kojima se olakšava život teških bolesnika, izdvajajući kanabisovo ulje kao glavni predmet regulacije.

Dosadašnje rešenje, po kome je donošenje propisa o načinu i uslovima primene psihoaktivnih supstanci bila opciona aktivnost ministra, dovodilo je do izostanka njegove reakcije, odn. podsticalo bolesnike da se ponašaju ”kriminalno.”

Razume se, slobodna i regulisana prodaja kanabisovog ulja predstavlja rizik da će ono sada lakše doći u ruke dece. Ali bez slobodne i regulisane prodaje, rizik je još veći. Trenutno se kanabisovo ulje prodaje na crnom tržištu na kome može da ga kupi bilo ko. Prodavci na crno ne pitaju ko ga i zašto kupuje. Ako ne legalizujemo trgovinu uljem, ovakvo stanje će ostati. Ono je daleko rizičnije za našu decu. Ovom promenom bi se crno tržište smanjilo, a za organizovane prodavce kanabisovog ulja na crno povećao rizik.

Konačno, legalizacija bi trebalo da obori cenu ulja, koja je trenutno visoka usled činjenice da se može jedino ukupiti na crnom tržištu, kao i da donese nove prihode državnom budžetu koji danas, usled trgovine uljem na crno, izostaju.

Potrebne su još mnoge druge izmene u ovoj oblasti, ali ovo je prvi korak koji kao društvo moramo da napravimo da bismo ljudima koji trpe svakodnevnu bol olakšali život.

Prilozi:

TEKSTOVI PREDLOGA ZAKONA

Izmene Krivičnog zakonika (čl. 246a)

Izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama (čl. 60, 64, 64a)

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da, korisne i prirodne stvari treba legalizovati i samim tim dekriminalizovati.Humano drustvo pomaze bolesnima i ugrozenima.Legalnom proizvodnjom istog podstice se i privreda.
    Odlicna tema, jako bitno i pametno pitanje.

  • Ovu temu bi morali da istaknete u prvi plan,veoma je znacajna,aktuelna i stoga u potpunosti podrzana u narodu.

  • Uvaženi gospodine profesore,
    imate moju veliku podršku za napor koji ulažete u borbi za dekriminalizaciju ulja od kanabisa u medicinske svrhe. Želeo bih da Vam skrenem pažnju na činjenicu da nije dovoljan samo čin legalizacije, već i zahtev za jasnim standardom u kvalitetu pomenutog ulja. Naime, ulje niskog nivoa aktivne THC supstance nije od velike koristi obolelima od najtežih oboljenja. Predložio bih Vam bližu saradnju sa IRKA grupacijom koja se duži period bori da legalizuje ulje od kanabisa.
    S’poštovanjem