Vojvodina Saopštenje

Otkud Kikinđanima novac za SNS kampanju?

Na spisku donatora SNS za potrebe kampanje za održane predsedničke izbore našlo se i preko stotinu Kikinđana, koji su uplatili na račun naprednjaka više od 4 miliona dinara što je blizu 34.000 evra (sve donacije su po 40.000 dinara), kao što smo imali priliku da vidimo u izveštaju o troškovima poslednje predizborne kampanje SNS koji se nalazi na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Na tom spisku pretežno se nalaze lokalni funkcioneri (ne svi), ali ima i zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama u gradu.

Zaista je simptomatična činjenica da su svi uplaćivali isti iznos, a uočili smo da se među tim, nazovimo ih „donatorima“, nalaze pojedinci u bliskim rodbinskim vezama, koji žive pod istim krovom – majka i sin ili otac i sin, pa ispada da su pojedina domaćinstva uplatila čak po 80.000 dinara!

Postavljamo pitanje, kako sugrađanima-donatorima, tako i čelnicima SNS, odakle je zaista došao ovaj novac, (ukupne donacije fizičkih lica na nivou cele Srbije, od po 40.000, iznose ukupno 275 miliona dinara), jer verujemo da ga ovi ljudi sa spiska na današnje vreme, nisu izvadili iz svojih novčanika, ma koliko „bili dužni“ stranci za benefite koje su, na račun ostalih građana, od nje dobili. Pitamo SNS da li je iznos od 40,000 odabran zato što je to maksimalan iznos donacije za koji donator ne podleže nadzoru institucija, tj. koji ne prijavljuje Poreskoj upravi? Da li su zato rascepkali velik novac na na hiljade sitnih donatorčića?

Osim toga, u istom izveštaju se navodi da je „Autoprevozu Kikinda“ plaćeno svega 64.000 dinara za prevoz SNS-ovaca na miting u Beogradu. Svi smo svedoci (postoje i fotografije na društvenim mrežama koje to dokazuju) da su Kikinđani putovali na gotovo sve mitinge i konvencije širom Srbije, pa se pitamo ko je finansirao ovo silno prevoženje autobusima javnog preduzeća. Pošto je ovaj iznos okvirno podudaran zakupu jednog autobusa jednokratno, ko je platio sve ostale Autoprevozove vožnje u SNS-ove partijske svrhe? Dali je trošak podneo Autoprevoz, ili je možda novac prebačen iz gradskog budžeta, budžeta javnih preduzeće, ili koga drugog!?

Inače, ovako sumnjive donacije redovna su pojava u SNS izveštajima o trošenju novca u kampanjama godinama unazad, pa smo npr. u njihovom izveštaju iz 2014. godine videli da se među njima nalaze i pojedini novinari, zaposleni u lokalnim medijima koji se ponašaju poput PR službe akteulne vlasti, dok opoziciji prepuštaju vrlo malo prostora.

Zahtevamo da se građanima odgovori na postavljena pitanja, jer sve diskusije o troškovima kampanja drugih stranaka zaista smešno zvuče u poređenju sa gore pomenutim činjenicama i iznosom koji je SNS trošila u kampanji, a radi se o preko 800 miliona dinara, dok su tog novca čudnog porekla ubačenog od tobože donatora identičnih iznosa od 40,000 dinara prikupili ukupno 275 miliona, bar tako stoji u troškovniku izveštaja.

Pogledajte ovde kako je finansiranje SNS kampanje  u celoj državi izgledalo.

Odbor Dosta je bilo u Kikindi će dalje istraživati poreklo i način upotrebe ovog novca. Javnost ćemo obaveštavati o svemu što doznamo. Molimo sugrađane da nam jave sve detalje koje sami znaju o ovoj temi.

Dosta je bilo
Odbor u Kikindi

kikinda@dostajebilo.rs

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar