Ауторски текст Београд Образовање Политика

Држава претвара младе са високим образовањем у јефтину радну снагу

Краљ обмане, цар демагогије, за пет година власти успева слаткоречивошћу да делује на сопствени народ попут опојних средстава. Боље од својих претходника, успешно води и држи сопствени народ у беди, сводећи га на јефтину радну снагу у властитој земљи. Повремено га опчини новом зградом, фонтаном, асфалтом, фасадом, мажући му очи и убеђујући га да већ данас живи боље него јуче. Још једно у низу лажних обећања је и то како ће ова власт средити стање у јавним предузећима и државним службама.

У којој мери је ово обећање испуњено, највише осећају људи који раде по уговору о привременим и повременим пословима (ПП) у државним предузећима, попут ЕПС-а, Градске чистоће, Водовода, Републичког геодетског завода, ЈКП Паркинг сервиса, ЈКП Инфостан технологија итд. Према неформалној процени, око 30% људи је по пет и више година запослено у горе поменутим предузећима по уговору о ПП. Без права на одмор, боловање, слободне дане (осим када добровољно дају крв) и без могућности остваривања других права која проистичу из радних одоса.

Закон о раду каже да су привремени и повремени послови временски ограничени. Одређени посао не може да траје дуже од 120 радних дана у календарској години. Такође, једно лице може, код истог послодавца, да ради најдуже 120 дана на истом послу, а по завршетку тог посла може закључити уговор о привременим и повременим пословима за обављање других послова.

Дакле, државни органи који запошљавају лица по уговору о привременим и повременим пословима, по истеку 120 радних дана мењају уговор, наводећи друго радно место, док у реалности то лице обавља исти посао и за тим радним местом постоји реална потреба.

Плата им је, у већини случајева далеко нижа од просечне и никада се не повећава. Страх да изгубе и то мало што имају их спречава да се удружени изборе за боље услове. А када би се то догодило, моментално би јавна управа, и свака горе поменута институција стала са радом. Јер највреднији, па усудио бих се рећи и најспособнији људи, долазе управо из тих редова.

Цео овај механизам развијен је како би се неометано запошљавали неспособни партијски послушници Српске напредне странке и њихових коалиционих партнера, који су нестручни и непотребни, а због којих остали бивају практично њихови таоци који одрађују највећи део посла. Тако имамо ситуацију да један способан покрива петоро неспособних.

Заиста, ови људи су сведени на јефтину радну снагу у сопственој земљи, годинама слушајући да ће бити боље. Схватајући да је све то само празна прича, принуђени су да траже друге изворе прихода или напуштају земљу, јер што да буду грађани другог реда у властитој земљи, када то могу у страној за много боље услове, где се цени и награђује квалитет и труд.

У земљи без система који би требало да буде у служби грађана, не може се очекивати просперитет и једнаке шансе за све. Мора постати свима јасно да се промене неће десити саме од себе. Морамо се покренути… јер доста је било.

Гвозден Јовановић

Члан ОО Палилула – Доста је било

 

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар