Foto: serbia.com
Privreda Saopštenje Šumadija

Fiat ima zakonsku obavezu da pregovara sa sindikatima

Radnici Fiata u Kragujevcu su pokrenuli generalni štrajk. Očigledan krivac za ovaj iznuđen potez je menadžment Fiata koji pokušava da izbegne svoje zakonske obaveze, ignoriše i radnike i njihove sindikate, i time krši i Zakon o radu i Zakon o štrajku. Pozivamo menadžment Fiata da poštuje zakone Republike Srbije i prihvati pozive na pregovore koje su im uputili predsednici sindikata.

Predsednik Samostalnog sindikata Zoran Marković rekao je da je “poslovodstvu Fijata dostavljeno i rešenje inspekcije rada u kome se navodi da mora da se poštuje zakon o štrajku, ali i da menadžment treba da krene u razgovore sa radnicima kako bi problemi bili rešeni”.

Sindikati igraju važnu ulogu u ostvarenju radničkih prava, posebno u velikim kompanijama. Ta uloga prepoznata i u zakonu, pa nijedan poslodavac nema pravo da tu ulogu osporava. Da li su zahtevi prihvatljivi ili ne, opravdani ili ne, to je pitanje pregovora između poslodavca i sindikata, a uloga države je da osigura da se poštuje zakon i da preko inspekcija natera poslodavca da poštuje svoje zakonske obaveze.

Određeni broj stranih investitora, a što je posebno zabrinjavajuće i oni kojima su građani Srbije dali subvenciju, odnosno poklon, se ponašaju kao da im je u Srbiji dozvoljeno sve, uključujući i sve ono za šta znaju da im nije dozvoljeno u njihovim matičnim zemljama i posmatraju Srbiju kao zemlju jeftine radne snage. Vlada Republike Srbije je veliki krivac za ovo stanje, jer godinama okreće glavu na drugu stranu i toleriše sve, od pelena za radnike do brutalnog sprečavanja sindikalnog organizovanja. Pozivamo vladu da osigura da se poštuju zakoni Srbije.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

5
Ostavite komentar

avatar
2500
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
SvetlanaNikolaBorislavŽIVOJIN RISTIN Recent comment authors
najnoviji najstariji
Borislav
Gost
Borislav

DJB, u skaldu sa svojim načelima iz „crvene linije“ mora odlučno da podrži primenu zakona a posebno u atko osetljivoj društvenoj oblasti kao što je primena zakona o radu.
Zašto?
Pored „crvene linije“ jedan od akutnih problema je neisplaćivanje obaveza poslodavaca u pogledu plata zaposlenih. Dosadašnje vlade su to poslodavcima gledale kroz prste (verovatno je bilo i velikih korupcionaških zahvata tom prilikom). Stvoren je veliki društveni problem koji preti da naruši bezbednost socio-ekonomskog sistema zemlje.

ŽIVOJIN RISTIN
Gost
ŽIVOJIN RISTIN

KRAGUJEVAC JE GLASAO ZA VLAST SNS-KOALICIJE I AV. ZA KOGA SU GLASALI ŠTRAJKAČI?

Borislav
Gost
Borislav

Pravo na štrajk se ne dobija time što je neko glasao za ovog ili onog. Pravo je za sve. Sprovođenje prava je pitanje odgovornosti. Ako ga neko ne sprovodi taj je prekršilac zakona a u ovom slučaju to je vlada i nadležni ministar. Mislim da je to u ovom slučaju „dokazani levičar“ Aleksandar Vulin.

Nikola
Gost
Nikola

FIAT je solidna investicija. Bolja od onih sa kablovima. On i zeljazara su bolje investicije. Ali naravno da ima obavezu da pregovara sa rsdnicima. Takodje i vlada bi trebala ucestvovati u pregovorima zbog vece subvencije i to sto je iako manjinski ozbiljan akcionar sa 33%.

Svetlana
Gost
Svetlana

Plašim se da je štrajk otstupnica Fijatu iz Srbije