Autorski tekst Politika

Hokus-pokus politika

Kažu da je za uspeh mađioničarskog trika najbitnije umeće mađioničara da skrene pažnju gledalaca sa mesta gde se trik zaista odigrava. U pravu su. Dok mi pratimo šarenu maramu u jednoj ruci, drugom rukom nam se ispred nosa napravi premetačina i podmetanje, a da toga nismo ni svesni.

Ali ni najbolji mađioničari pažnju ne mogu da nam okupiraju večno. U jednom momentu bivaju prozreni i više im nijedan trik ne prolazi.

Pred našim očima je pokušaj još jednog trika. Bačena nam je igračka u liku mandatarke. Umesto njene stručnosti i kompetencije svi se bave njenom seksualnom orijentacijom. Kroz medije se ta priča dodatno podgrevala i preko noći postala tema broj jedan u Srbiji. Svi imaju mišljenje, svi imaju stav, svi su ili jako za ili jako protiv, pritom ne znajući da svoj stav obrazlože jer je ionako nastao iz potpuno pogrešnih premisa. I najžalosnije od svega je što je sve to potpuno nevažno, jer sve da smo dobili i prvog premijera vanzemaljca, situacija bi bila ista. To je pozicija predviđena za jednu figuru koja će, kao, imati neka ovlašćenja na papiru, ali suštinski, može i da ne dolazi na posao. Ionako niko neće ni primetiti.

I tako dok se Srbija bavi nebitnom ličnošću, naš (iskoristiću slovenski termin) Svevlad, pokušava time da prikrije podmetanje. Zoran Đorđević, čiji je uspeh na mestu ministra odbrane to da mu nije pao nijedan helikopter, postaje ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Aleksandar Vulin, koji toliko kvalitetno vodio resor za rad, zapošljavanje itd. itd. i koji se može pohvaliti radnicima koji izvršavaju samoubistvo u krugu fabrike, radnicima koji nose pelene u fabrikama „investitora“, smanjenjem nezaposlenosti tako što godišnje Srbiju napusti 15.000 – 20.000 stanovnika, uglavnom mladih i visokoobrazovanih… verovatno je žarko želeo da ponovo nosi diskutabilnu crnu uniformu koju je svojevremeno nosio te je dobio na upravljanje resor odbrane. Naravno, pre njih dvojice, građanin Gašić postaje direktor BIA, verovatno što u stilu najboljih tajnih agenata uspešno sakriva čega je sve vlasnik u Srbiji (o poreklu novca neću ni da počinjem). Primera ima još, a siguran sam da će novi tek da uslede u predstojećem periodu.

I ma koliko mešali špil karata, zbir svih karata u špilu je uvek 365. Tako i ma koliko naš mađioničar mešao ministre i funkcionere, njihov kvalitativni zbir je uvek nula.

Dejan Sovrlić
Predsednik OO DJB Medijana – Niš
Član Glavnog odbora DJB

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar