Војводина Правосуђе Саопштењe

Новац од самодоприноса се враћа вршачким пензионерима

Вршачки пензионери последња два месеца примају за неколико стотина динара већу пензију! То се не догађа због повећања пензије, нити због враћања пензија које власт Александра Вучића и Српске напредне странке противуставно отима већ три године. То се догађа зато што је град Вршац престао да наплаћује самодопринос за канализацију, јер је Уставни суд Србије, након тужбе Саше Радуловића и покрета „Доста је било“, пресудио да је наплата самодоприноса од пензија – НЕЗАКОНИТА.

Самодопринос се не може уводити на примања изузета од опорезивања, а пензије су таква примања. Самодопринос за канализацију у Вршцу, уведен за период 1995-2025. године, све ове године се пензионерима наплаћивао – НЕЗАКОНИТО.

На незаконитост је указао Покрајински омбудсман (прилог 1 – Мишљење омбудсмана), што је довело до обуставе обрачуна самодоприноса из пензија, од јула 2013. до јуна 2014. године. А онда се, под притиском и на инсистирање челника општине Вршац (прилог 2 – Захтев општине ПИО-у), наставило отимање од пензионера.

Све тада владајуће странке у Вршцу (СНС, покрет „Вршачка регија“ и СПС) знале су да је ово завлачење руке у џеп пензионерима НЕЗАКОНИТО, али их то сазнање није спречило да и даље то чине. У незајажљивој жељи да задовоље своје партократске интересе, нису презали ни од тога да прекрше закон и да раде против интереса грађана. Ни уговор са комуналним предузећем из 2004. године о изградњи канализације није законит, на шта је указао државни ревизор. Али ни то није спречило одборнике локалне скупштине из владајуће коалиције да изгласају закључке (прилог 3 – Закључак Скупштине општине), којима се крше закони. Како је у питању антологијски бисер правног и моралног бесмисла, овом документу посветићемо мало више пажње.

Закључком број 2, СО Вршац од локалног јавног предузећа за изградњу тражи наставак спровођења уговора за који државна ревизија сматра да није законит, а закључком број 5, утврђује да за даље спровођење уговора не постоји одговорност директора тог предузећа. Да ли има одговорности или нема, у правној држави одређује суд, а не скупштина општине. Али каква нам је држава такве су нам и одлуке државних органа. Закључцима број 3 и 4, од ПИО фонда захтева се наставак наплате самодоприноса од пензионера, али се не потражује износ који није наплаћен током 2013/14. године, због наводне бриге о тешкој ситуацији пензионера! Какво безакоње, дрскост и лицемерје!

Власт у Вршцу би сва ова безакоња чинила и данас, да крајем 2014. године покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ није поднео Уставном суду предлог за оцену законитости одлуке о самодоприносу у Вршцу. Уставни суд је уважио све аргументе и утврдио да су делови ове одлуке – У СУПРОТНОСТИ СА ЗАКОНОМ (прилог 4 – Одлука Уставног суда). Тиме се за убудуће укида ова неморална и нехумана обавеза.

Од града Вршца пензионери имају право да захтевају и враћање незаконито узетог новца. С обзиром на то да су градски челници и локални медији прећутали одлуку Уставног суда и не показују било какву жељу да новац врате добровољно, ово право пензионери мораће да остваре на суду, тужбом против града Вршца. Право застарева у року од 10 година, тако да ће се повратити противзаконито узет новац од 2007. године.

Наплаћивано је 1,3% од пензије. Ако је пензија, на пример, 30 хиљада динара, узимано је 390 динара месечно, или 4680 динара годишње. На овај износ иде законска камата од 12% годишње, која ће се рачунати од дана подношења тужбе суду, до дана повраћаја новца. Самодопринос се НЕЗАКОНИТО наплаћује и запосленима који примају нето плату мању од 70% републичког просека. Сви који спадају у ту групу, имају право да у фирми у којој су запослени траже обуставу даље наплате самодоприноса.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ може упутити пензионере на адвокате који их могу заступати на суду и уместо њих сносити све трошкове судског поступка, до победе у парници. Организоваћемо у наредним данима трибину у Вршцу на ову тему и низ уличних акција, како бисмо што више грађана обавестили о овим догађајима. Захтевамо политичку и сваку другу одговорност за функционере који су безобразлуком и безакоњем оштетили пензионере и довели град Вршац и његове грађане у овакав положај. Нарочиту одговорност имају тадашњи председник општине (а сада саветник градоначелнице) и тадашњи (и садашњи) председник Скупштине општине, који су 2014. године инсистирали на наставаку наплате самодоприноса од пензионера, иако су знали да је то противзаконито, као и одборници који су за такву одлуку гласали.

Верујемо у то да вршиоци јавних функција подједнако морају водити рачуна о резултатима своје владавине, али и о начинима како су те резултате постигли. Једнако о метрима изграђене канализације, као о законитости урађеног. Ако су локални челници могли тако лако да прекрше закон у циљу већих прихода, шта их је спречавало да законе крше и кад су новац трошили? У наредном периоду објавићемо документе који указују да се кршење закона наставило и приликом трошења новца.

Вршчани, уколико желите више информација о самодоприносу и вашем праву да на суду захтевате повраћај незаконито узетог новца, можете нас посетити сваког радног дана између 16 и 20 часова у просторијама „Доста је било“ у Вршцу, у улици Дворској 46, или позвати на број 066 8873047.

ДОСТА ЈЕ БИЛО!

Одбор у Вршцу

Повезани текстови:
Победа Доста је било пред Уставним Судом

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Mala ali značajna pobeda prava nad kršiteljima. Bila bi potpuna ukoliko bi kršitelji prava snosili bilo kakve sankcije za učinjeno. DJB u Vršcu da se za to politički potrudi.

  • Браво Саша!
    Само, већина од тих пензионера више верује председнику него било коме другом. Медијска пропаганда је учинила своје и тешко је у њиховим главама променити било шта. Протећи ће много времена док не схвате ко је ко и шта је шта. Једноставно, такви су!

    мр. Душан МАРКОВИЋ д.и.е.
    члан ДЈБ

  • Svaka cast DJB! Samo nastavite tako i nadam se da ce ljudi uskoro uvideti ko radi u njihovu korist! Inace zivim u Torontu i koliko mi je poznato DJB je odneo pobedu na nasem birackom mestu na prethodnim parlamentarnim izborima!

  • Mala fajda veseli čoveka, posebno penzionera! Ali kako ovu vest dostaviti i drugim penzionerima širom Srbije kada je medijski prostor zauzet od SNS botovskih novinara!